"Jedním z nejlepších jídel, které jsem v životě měl, byla syrová veganská lasagne z čerstvé zeleniny navrstvená na rostlinném sýru připravená z mletých ořechů a bylin. Toto jídlo bylo bohaté na živiny, uspokojovalo a bylo plné chuti" říká odborník na výživu. Ale jako odborník na výživu si myslím, že je důležité posoudit výhody i nevýhody přijetí výhradně syrové veganské stravy . Zde je souhrn toho, co syrová veganská strava obnáší, a také klady a zápory přijetí této přísné stravovací rutiny na plný úvazek.
Co je raw veganská strava?
Syrové veganství má dvě základní pravidla. Prvním je zahrnutí pouze 100% rostlinných potravin, což znamená, že neobsahuje maso, drůbež, mořské plody, vejce, mléčné výrobky ani žádné přísady pocházející ze živočišných zdrojů, včetně medu, želatiny a složek výše uvedených potravin, jako jsou mléčné výrobky- syrovátkový protein na bázi. Druhým principem surového veganství je, že žádné jídlo se nezahřívá nad 48°C.
Syrová veganská strava vs. veganská strava
Kromě vyloučení všech živočišných potravin se veganství obecně rozšiřuje na životní styl, který zahrnuje nepoužívání žádných materiálů pocházejících ze zvířat, včetně kůže, kožešiny, vlny a hedvábí. Výrobky pro domácnost, jako je kosmetika a mýdla, jsou rovněž vyloučeny, pokud jsou vyrobeny nebo testovány na zvířatech. To platí i pro surové veganství, ale jídlo je také syrové. Jinými slovy, tradiční vegan může jíst horkou veganskou pizzu, vařené vegetariánské hamburgery, teplé veganské chilli a polévky a další jídla, která byla vařena při vyšších teplotách, včetně grilovaných, pečených a pečených jídel v troubě. Z tohoto důvodu je syrová veganská strava mnohem omezenější.
Příklady syrových veganských jídel
Podle publikace Total Food Service v USA v roce 2020 bylo v USA 1 474 výhradně veganských restaurací . Z těchto restaurací mnoho podávalo syrové pokrmy nebo jsou zcela syrovými veganskými zařízeními. Jídla, která můžete najít v surovém veganském menu, zahrnují různé saláty a marinované vegetariánské pokrmy; smoothies a za studena lisované šťávy; açaí mísy ; chia pudink; a dokonce i surové verze nachos, pizzy a thajských padů.
Kromě toho, že jsem registrovaný dietolog, mám dvě rostlinné kulinářské certifikace, které vyžadovaly praktikování surového veganského vaření. V těchto kurzech jsem připravil řadu zábavných syrových veganských pokrmů, včetně kešu zakysané smetany - vyrobené z namočených syrových kešu oříšků smíchaných s vodou, citronovou šťávou a kořením - a syrového veganského čokoládového dortu. Můžete také použít sušičku, aby se některá jídla hodila do syrové veganské stravy. Dehydrátor je stroj, který odvádí vlhkost z jídla a umožňuje vám vyrábět syrové formy potravin, jako jsou chlebové placky, krusty a krekry.
Výhody syrové veganské stravy
Jednou z hlavních výhod syrové veganské stravy je, že eliminuje zpracované potraviny . Metaanalýza 2020 publikovaná v časopise Nutrients zjistila, že vyšší příjem ultra zpracovaných potravin je spojen s nepříznivými zdravotními výsledky, včetně nadváhy, obezity, srdečních chorob , rakoviny, diabetu 2. typu , syndromu dráždivého tračníku a deprese.
Zastánci raw veganství dávají přednost celozrnným potravinám a věří, že vaření jídla při vyšších teplotách ničí živiny, stejně jako enzymy, které napomáhají trávení. Ale studie jsou na to vlastně smíšené. I když je pravda, že některé živiny se při vaření zeleniny snižují , výzkum také ukazuje, že zahřívání také zlepšuje dostupnost a vstřebávání některých antioxidantů.
Celkově neexistuje mnoho studií týkajících se zdravotních výsledků spojených se syrovou veganskou stravou. Jedna starší studie požádala lidi, kteří jeden až tři týdny navštěvovali surový veganský institut, aby vyplnili dotazníky při příjezdu a o 12 týdnů později. Vědci zjistili, že pobyt v ústavu byl spojen se zlepšením duševní a emocionální kvality života. Úzkost se snížila o 18,6 % a vnímaný stres se snížil o 16,4%. Navíc se zlepšilo hodnocení účastníků, jak dobře se o sebe starají.
Negativa syrové veganské stravy
Začít veganem může být náročnější splnit potřeby určitých živin, jako jsou vitamíny D a B12, železo, zinek a vápník. To platí zejména pro surovou veganskou dietu, protože možnosti vaření jsou omezené. Dokument z roku 2019 publikovaný v Advanced Research in Life Sciences uvádí, že surový vegan může být také nedostatečný v bílkovinách; selen , potřebný pro funkci štítné žlázy , produkci DNA a ochranu buněk před poškozením způsobeným volnými radikály a infekcí; a omega-3 mastné kyseliny, kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které působí proti zánětu.
Další starší studie zjistila, že mezi malou skupinou dobrovolníků byla surová rostlinná strava spojena s nízkou kostní hmotou a hustotou. A dlouhodobě se ukázalo , že syrová strava spouští částečnou až úplnou amenoreu, ztrátu menstruace.
Syrová veganská strava může být také obtížné dodržet v průběhu času. Z roku 2008 studie kontrolovány s lidmi 12 týdnů po jedno- až třítýdenní pobyt v syrové veganské ústavu. Pouze 14 z 84 účastníků uvedlo po třech měsících dodržování surové veganské stravy z 80% nebo více. Výzvy k dodržování zahrnovaly vliv blízkých přátel a rodiny (kteří nedodržovali syrovou veganskou dietu), pracovně náročnou povahu stravy a obklopení a pokušení jinými veganskými potravinami.
Další nevýhodou je, že protože vaření zabíjí bakterie, konzumace syrové stravy by mohla potenciálně zvýšit riziko nemocí přenášených potravinami. Kromě toho mohou mít syrové potraviny velmi vysoký obsah vlákniny, což by mohlo mít vliv na trávicí zdraví, protože příjem vlákniny by se měl v průběhu času postupně zvyšovat, aby se trávicí systém přizpůsobil. Pokud jde o řízení hmotnosti, syrová veganská strava by mohla vést ke ztrátě hmotnosti (protože potraviny jsou velmi syté) nebo k přibývání na váze (pokud je ze surových ořechů, kokosu a ovoce spotřebováno příliš mnoho kalorií), což znamená, že u této diety může být řízení hmotnosti nepředvídatelný.
A konečně, zkušení raw kuchaři mohou být docela kreativní, ale příprava raw veganských jídel sama vyžaduje čas, dovednosti - včetně nakličování a namáčení - a v některých případech speciální vybavení. Některých jídel a nápojů je těžké se vzdát, včetně kávy z pražených fazolí a dobře uvařených jídel, jako je pečená zelenina a pečivo.
Sečteno a podtrženo
Pokud jste raw vegan nebo uvažujete o raw veganství, poraďte se s registrovaným dietologem (RD), který se specializuje na veganskou dietu. Nebo se alespoň podívejte do referenční knihy, jako je Becoming Raw, napsané dvěma RD. Expert nebo zdroj napsaný odborníkem vám může pomoci vyhnout se nedostatku živin, odpovědět na související otázky a nabídnout rady ohledně jídelních plánů a potenciálních doplňků. A pamatujte si, že to nemusí být všechno nebo nic. Můžete těžit i z částečné syrové veganské stravy, spolu s dalšími vařenými celými rostlinnými pokrmy a příležitostně nemůžete žít-bez pamlsků.
Zdroje: www.health.com, Freepik