Navíc se předpokládá, že výživa hraje důležitou roli při léčbě a zvládání rakoviny. Studie naznačují, že jednoduché změny životního stylu, jako je například dodržování zdravé výživy, by mohly zabránit 30–50% všech rakovin.

Tento článek popisuje vše, co potřebujete vědět o souvislosti mezi dietou a rakovinou.

Jíst příliš mnoho určitých potravin může zvýšit riziko rakoviny

Je těžké dokázat, že některé potraviny způsobují rakovinu. Observační studie však opakovaně naznačovaly, že vysoká konzumace určitých potravin může zvýšit pravděpodobnost vzniku rakovin

Cukr a rafinované sacharidy

Zpracované potraviny s vysokým obsahem cukru a nízkým obsahem vlákniny a živin jsou spojeny s vyšším rizikem rakoviny.

Vědci zejména zjistili, že dieta, která způsobuje prudké zvýšení hladiny glukózy v krvi, je spojena se zvýšeným rizikem vzniku několika druhů rakoviny, včetně rakoviny žaludku, prsu a tlustého střeva a konečníku. Jedna studie na více než 47 000 dospělých zjistila, že ti, kteří konzumovali dietu s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, měli téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu tlustého střeva než ti, kteří jedli dietu s nízkým obsahem rafinovaných sacharidů.

Předpokládá se, že vyšší hladiny glukózy v krvi a inzulínu jsou rizikovými faktory rakoviny. Bylo prokázáno, že inzulín stimuluje buněčné dělení, podporuje růst a šíření rakovinných buněk a ztěžuje jejich likvidaci. Vyšší hladiny inzulinu a glukózy v krvi mohou navíc přispět k zánětu ve vašem těle. V dlouhodobém horizontu to může vést k růstu abnormálních buněk a případně přispět k rakovině. 

To může být důvod, proč lidé s diabetem - stav charakterizovaný vysokou hladinou glukózy v krvi a inzulínu - mají zvýšené riziko určitých typů rakoviny. Například vaše riziko kolorektálního karcinomu je o 22% vyšší, pokud máte cukrovku.

Chcete -li se chránit před rakovinou, omezte nebo vyhýbejte se potravinám, které zvyšují hladinu inzulínu, jako jsou potraviny s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů.

Zpracované maso

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) považuje zpracované maso za karcinogen - něco, co způsobuje rakovinu. Zpracovaným masem se rozumí maso, které bylo upraveno tak, aby si uchovalo chuť solením, sušením nebo uzením. Obsahuje párky v rohlíku, šunku, slaninu, chorizo, salám a některé lahůdky.

Pozorovací studie zjistily souvislost mezi konzumací zpracovaného masa a zvýšeným rizikem rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva a konečníku. Velký přehled studií zjistil, že lidé, kteří jedli velké množství zpracovaného masa, měli o 20–50% zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku ve srovnání s těmi, kteří z tohoto druhu jídla jedli velmi málo nebo vůbec žádné. Další přehled více než 800 studií zjistil, že konzumace pouhých 50 gramů zpracovaného masa každý den - přibližně čtyři plátky slaniny nebo jeden párek v rohlíku - zvýšilo riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o 18%. Některé observační studie také spojily konzumaci červeného masa se zvýšeným rizikem rakoviny. Tyto studie však často nerozlišují mezi zpracovaným masem a nezpracovaným červeným masem, což výsledky zkresluje.

Několik recenzí, které kombinovaly výsledky z více studií, zjistilo, že důkazy spojující nezpracované červené maso s rakovinou jsou slabé a nekonzistentní.

Přepečené jídlo

Vařením určitých potravin při vysokých teplotách, jako je grilování, smažení, restování, grilování a grilování, mohou vznikat škodlivé sloučeniny, jako jsou heterocyklické aminy (HA) a konečné produkty pokročilé glykace (AGE). Nadměrné hromadění těchto škodlivých sloučenin může přispět k zánětu a může hrát roli ve vývoji rakoviny a dalších nemocí.

Některé potraviny, jako jsou živočišné potraviny s vysokým obsahem tuků a bílkovin, stejně jako vysoce zpracované potraviny, s největší pravděpodobností produkují tyto škodlivé sloučeniny při vystavení vysokým teplotám. Patří sem maso - zejména červené maso - některé sýry, smažená vejce, máslo, margarín, smetanový sýr, majonéza, oleje a ořechy.

Abyste minimalizovali riziko rakoviny, vyhněte se pálení potravin a volte šetrnější způsoby vaření, zejména při vaření masa, jako je vaření v páře, dušení nebo vaření. Marinování jídla může také pomoci.

Mléčné výrobky

Několik pozorovacích studií ukázalo, že vysoká konzumace mléčných výrobků může zvýšit riziko rakoviny prostaty.

Jedna studie sledovala téměř 4000 mužů s rakovinou prostaty. Výsledky ukázaly, že vysoký příjem plnotučného mléka zvyšuje riziko progrese onemocnění a úmrtí. K určení možné příčiny a následku je zapotřebí dalšího výzkumu. Teorie naznačují, že tato zjištění jsou způsobena zvýšeným příjmem vápníku, inzulinu podobného růstového faktoru 1 (IGF-1) nebo estrogenových hormonů od březích krav-všechny tyto byly slabě spojeny s rakovinou prostaty.

Nadváha nebo obezita souvisí se zvýšeným rizikem rakoviny

Kromě kouření a infekcí je obezita jediným celosvětově největším rizikovým faktorem rakoviny.

Zvyšuje riziko 13 různých typů rakoviny, včetně jícnu, tlustého střeva, slinivky břišní a ledvin, stejně jako rakoviny prsu po menopauze.

V USA se odhaduje, že problémy s váhou představují 14% a 20% všech úmrtí na rakovinu u mužů a žen.

Obezita může zvýšit riziko rakoviny třemi klíčovými způsoby:

  • Nadměrný tělesný tuk může přispět k inzulínové rezistenci. V důsledku toho vaše buňky nejsou schopny správně přijímat glukózu, což je povzbuzuje k rychlejšímu dělení.
  • Obézní lidé mívají v krvi vyšší hladiny zánětlivých cytokinů, což způsobuje chronický zánět a podporuje dělení buněk.
  • Tukové buňky přispívají ke zvýšeným hladinám estrogenu, což zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků u postmenopauzálních žen.

Dobrou zprávou je, že několik studií ukázalo, že hubnutí u lidí s nadváhou a obezitou pravděpodobně sníží riziko rakoviny.

Některá jídla obsahují vlastnosti bojující proti rakovině

Neexistuje jediná superpotravina, která by zabránila rakovině. Spíše bude pravděpodobně prospěšný holistický dietní přístup.

Vědci odhadují, že konzumace optimální stravy pro rakovinu může snížit vaše riziko až o 70% a pravděpodobně by také pomohla zotavení z rakoviny. Věří, že některé potraviny mohou bojovat proti rakovině blokováním krevních cév, které krmí rakovinu v procesu zvaném antiangiogeneze.

Výživa je však složitá a účinnost některých potravin v boji proti rakovině se liší v závislosti na způsobu pěstování, zpracování, skladování a vaření.

Některé z klíčových protinádorových potravinových skupin zahrnují:

Zelenina

Pozorovací studie spojily vyšší spotřebu zeleniny s nižším rizikem rakoviny.

Mnoho zeleniny obsahuje antioxidanty a fytochemikálie bojující proti rakovině. Například brukvovitá zelenina, včetně brokolice, květáku a zelí, obsahuje sulforafan, látku, u které bylo prokázáno, že snižuje velikost nádoru u myší o více než 50%.

Ostatní zelenina, jako jsou rajčata a mrkev, je spojena se sníženým rizikem rakoviny prostaty, žaludku a plic.

Ovoce

Ovoce, podobně jako zelenina, obsahuje antioxidanty a další fytochemikálie, které mohou pomoci předcházet rakovině.

Jedna recenze zjistila, že nejméně tři porce citrusových plodů týdně snížily riziko rakoviny žaludku o 28%.

Lněná semínka

Lněná semínka jsou spojována s ochrannými účinky proti některým druhům rakoviny a mohou dokonce omezit šíření rakovinotvorných buněk.

Jedna studie například zjistila, že muži s rakovinou prostaty užívající denně 30 gramů - nebo asi 4 1/4 polévkové lžíce - mletého lněného semínka zaznamenali pomalejší růst a šíření rakoviny než kontrolní skupina.

Podobné výsledky byly nalezeny u žen s rakovinou prsu.

Koření

Některé studie na zkumavkách a na zvířatech zjistily, že skořice může mít protirakovinné vlastnosti a zabránit šíření rakovinotvorných buněk.

Navíc, kurkumin, který je přítomen v kurkumě, může pomoci s rakovinou bojovat. Jedna 30denní studie zjistila, že 4 gramy kurkuminu denně snižují potenciálně rakovinné léze v tlustém střevě o 40% u 44 osob, které nedostaly léčbu.

Fazole a luštěniny

Fazole a luštěniny mají vysoký obsah vlákniny a některé studie naznačují, že vyšší příjem této živiny může chránit před rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Jedna studie na více než 3500 lidech zjistila, že ti, kteří jedí nejvíce luštěnin, mají až o 50% nižší riziko některých typů rakoviny.

Ořechy

Pravidelná konzumace ořechů může být spojena s nižším rizikem určitých typů rakoviny.

Jedna studie na více než 19 000 lidech například zjistila, že ti, kteří jedli více ořechů, měli snížené riziko úmrtí na rakovinu.

Olivový olej

Mnoho studií ukazuje souvislost mezi olivovým olejem a sníženým rizikem rakoviny. Jeden velký přehled observačních studií zjistil, že lidé, kteří konzumovali nejvyšší množství olivového oleje, měli o 42% nižší riziko rakoviny ve srovnání s kontrolní skupinou.

Česnek

Česnek obsahuje allicin, u kterého bylo ve studiích na zkumavkách prokázáno, že má protirakovinné vlastnosti. Jiné studie zjistily souvislost mezi příjmem česneku a nižším rizikem specifických typů rakoviny, včetně rakoviny žaludku a prostaty.

Ryba

Existují důkazy, že konzumace čerstvých ryb může pomoci chránit před rakovinou, pravděpodobně díky zdravým tukům, které mohou snížit zánět.

Velký přehled 41 studií zjistil, že pravidelná konzumace ryb snižuje riziko kolorektálního karcinomu o 12%.

Mléčné výrobky

Většina důkazů naznačuje, že konzumace určitých mléčných výrobků může snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Důležitý je druh a množství konzumovaných mléčných výrobků.

Ochranný účinek může mít například mírná konzumace vysoce kvalitních mléčných výrobků, jako je syrové mléko, fermentované mléčné výrobky a mléko od krav krmených trávou. Je to pravděpodobně kvůli vyšším hladinám prospěšných mastných kyselin, konjugované kyseliny linolové a vitamínů rozpustných v tucích. Na druhé straně je vysoká spotřeba masově vyráběných a zpracovaných mléčných výrobků spojena se zvýšeným rizikem některých nemocí, včetně rakoviny. Důvody těchto výsledků nejsou zcela pochopeny, ale mohou být způsobeny hormony přítomnými v mléce od březích krav nebo IGF-1.

Rostlinná strava může pomoci chránit před rakovinou

Vyšší příjem rostlinných potravin je spojen se sníženým rizikem rakoviny.

Studie zjistily, že lidé, kteří dodržují vegetariánskou nebo veganskou dietu, mají snížené riziko vzniku rakoviny nebo úmrtí na rakovinu. Ve skutečnosti velký přehled 96 studií zjistil, že vegetariáni a vegani mohou mít o 8% a 15% nižší riziko rakoviny. Tyto výsledky jsou však založeny na observačních studiích, což ztěžuje identifikaci možných důvodů.

Je pravděpodobné, že vegani a vegetariáni jedí více zeleniny, ovoce, sóji a celozrnných produktů, které mohou chránit před rakovinou. Kromě toho je méně pravděpodobné, že konzumují potraviny, které byly zpracovány nebo převařeny - dva faktory, které byly spojeny s vyšším rizikem rakoviny.

Správná dieta může mít příznivé účinky pro lidi s rakovinou

Podvýživa a ztráta svalů jsou běžné u lidí s rakovinou a mají negativní dopad na zdraví a přežití.

I když nebyla prokázána žádná dieta k léčbě rakoviny, správná výživa je životně důležitá pro doplnění tradiční léčby rakoviny, pomoc při zotavení, minimalizaci nepříjemných příznaků a zlepšení kvality života. Většina lidí s rakovinou je vyzvána, aby dodržovali zdravou a vyváženou stravu, která obsahuje spoustu libových bílkovin, zdravých tuků, ovoce, zeleniny a celozrnných produktů, a také takovou, která omezuje cukr, kofein, sůl, zpracovaná jídla a alkohol. Strava bohatá na vysoce kvalitní bílkoviny a kalorie může pomoci snížit svalovou atrofii. Mezi dobré zdroje bílkovin patří libové maso, kuře, ryby, vejce, fazole, ořechy, semena a mléčné výrobky.

Vedlejší účinky rakoviny a její léčba mohou někdy ztěžovat příjem jídla. Patří sem nevolnost, změny chuti, ztráta chuti k jídlu, potíže s polykáním, průjem a zácpa. Pokud se u vás objeví některý z těchto příznaků, je důležité mluvit s registrovaným dietetikem nebo jiným zdravotnickým pracovníkem, který vám může doporučit, jak tyto příznaky zvládnout a zajistit optimální výživu.

Kromě toho by se lidé s rakovinou měli vyhýbat přílišnému doplňování vitamínů, protože působí jako antioxidanty a mohou interferovat s chemoterapií, pokud jsou užívány ve velkých dávkách.

Ketogenní dieta je příslibem léčby rakoviny, ale důkazy jsou slabé

Studie na zvířatech a raný výzkum na lidech naznačují, že ketogenní dieta s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků může pomoci předcházet a léčit rakovinu.

Vysoká hladina cukru v krvi a zvýšené hladiny inzulínu jsou rizikovými faktory pro vznik rakoviny.

Ketogenní dieta snižuje hladinu cukru v krvi a inzulínu, což může způsobit, že rakovinné buňky budou hladovět nebo růst pomaleji. Výzkum ve skutečnosti ukázal, že ketogenní dieta může snížit růst nádorů a zlepšit míru přežití ve studiích na zvířatech i ve zkumavce. Několik pilotních a případových studií na lidech rovněž naznačilo určité výhody ketogenní diety, včetně žádných závažných nežádoucích vedlejších účinků a v některých případech zlepšení kvality života.

Zdá se, že existuje také trend ve zlepšených výsledcích rakoviny.

Například jedna 14denní studie na 27 lidech s rakovinou porovnávala účinky diety na bázi glukózy s ketogenní dietou na bázi tuků. Růst nádoru se zvýšil o 32% u lidí na dietě na bázi glukózy, ale snížil se o 24% u osob na ketogenní dietě. Důkazy však nejsou natolik silné, aby dokázaly korelaci. Nedávný přehled zkoumající úlohu ketogenní diety pro zvládání mozkových nádorů dospěl k závěru, že by mohl být účinný při posilování účinků jiných léčebných postupů, jako je chemoterapie a ozařování.

Zatím žádné klinické studie v současné době neukazují definitivní výhody ketogenní diety u lidí s rakovinou. Je důležité si uvědomit, že ketogenní dieta by nikdy neměla nahradit léčbu doporučenou lékařskými odborníky.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet ketogenní dietu vedle jiné léčby, určitě si promluvte se svým lékařem nebo registrovaným dietetikem, protože odklon od přísných dietních pravidel může vést k podvýživě a negativně ovlivnit zdravotní výsledky.

Sečteno a podtrženo

Ačkoli neexistují žádné zázračné superpotraviny, které by mohly zabránit rakovině, některé důkazy naznačují, že dietní návyky mohou nabídnout ochranu.

Strava s vysokým obsahem celých potravin, jako je ovoce, zelenina, celozrnné produkty, zdravé tuky a libové bílkoviny, může zabránit rakovině. Naopak zpracované maso, rafinované sacharidy, sůl a alkohol mohou vaše riziko zvýšit.

Ačkoli nebyla prokázána žádná dieta, která by léčila rakovinu, rostlinná a keto dieta může snížit riziko nebo prospěšnost léčby.

Obecně platí, že lidé s rakovinou se vyzývají, aby dodržovali zdravou a vyváženou stravu, aby zachovali kvalitu života a podpořili optimální zdravotní výsledky.

Slovo autorky

Jakožto onkologická pacientka, která si od září 2020 prochází léčbou karcinomu prsu mohu říci, že strava, která je nutná v případě léčby rakoviny by měla obsahovat nejvíce ovoce a zeleninu, vyvarovat by se měl člověk uzeninám a naprosto vynechat vitamín B12. Já osobně doporučuji Reishi, Maitake, Shitake, tedy čínské houby a hlavně žádný stres, neboť ten je hlavním spouštěčem nemoci, která se ráda vrací. 

Zdroje: https://is.muni.cz/th/oegci/BAKALARSKA-PRACE_ELISKA-BAKULOVA.pdf, healthline.com, Freepik

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář

Články z dalších našich webů: