Někteří lidé se rozhodli přidat rybu do vegetariánské stravy, aby mohli získat zdravotní výhody rostlinné stravy a srdce zdravé ryby. Jiní se možná snaží omezit dopad své stravy na životní prostředí. U některých to může být jen otázka vkusu.
Tento článek vysvětluje výhody a nevýhody pescatářské diety, včetně toho, co pescatarian dělá a nejí.
Co či kdo je pescatarian?
Nejjednodušeji je pescatarian někdo, kdo nejí maso, ale jí ryby.
Termín pescatarian byl vytvořen na počátku 90. let minulého století a je kombinací italského slova pro ryby „pesce“ a slova „vegetarián“. Někdy se to píše „pescetářsky“, ale to znamená totéž. Ve vědecké literatuře je tato dieta často popisována jako „pesco-vegetariánská“ a je soustředěna do spektra vegetariánství. Podle této definice je pescatarian někdo, kdo se rozhodne jíst vegetariánskou stravu , ale také jí ryby a jiné mořské plody. Je to převážně rostlinná strava obsahující celozrnné produkty, ořechy, luštěniny, produkci a zdravé tuky, přičemž mořské plody hrají klíčovou roli jako hlavní zdroj bílkovin.
Mnoho pescatarianů také jí mléčné výrobky a vejce . Samozřejmě, stejně jako se vegetariánská strava může velmi lišit, mohou se lišit i ta pescatářská. Je možné jíst dietu bez masa, která je plná zpracovaných škrobů, nezdravých potravin a rybích tyčinek, spíše než zdravější na základě celých potravin.
Proč si lidé vybírají pescatářskou dietu?
Existuje několik důvodů, proč se lidé mohou rozhodnout jíst pescatářskou dietu. Zde jsou některé z těch hlavních:
Zdravotní výhody
Rostlinná strava má mnoho prokázaných výhod, včetně nižšího rizika obezity a chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka. Podle výzkumu můžete také získat mnoho z těchto ochranných výhod z pescatářské diety. Jedna studie zjistila, že ženy, které byly pescatariány, získaly každý rok o 2,5 kg méně (1,1 kg) než ženy, které jedly maso. A lidé, kteří přesunuli svou stravu více rostlinným směrem, získali nejmenší váhu, což ukazuje, že snížení spotřeby vašich zvířat může být pro vás dobré bez ohledu na vaše aktuální stravovací návyky.
Další studie dospěla k závěru, že pescatariáni měli nižší riziko vzniku diabetu na 4,8%, ve srovnání se všežravci na 7,6 %. Jedna velká studie se navíc zabývala lidmi, kteří jedli maso zřídka nebo byli pescatariáni. Ve srovnání s běžnými masožravci měli o 22% nižší riziko úmrtí na srdeční choroby.
Environmentální obavy
Chov hospodářských zvířat má vysoké environmentální náklady. Podle OSN přispívá chov hospodářských zvířat k 15% všech emisí uhlíku způsobených lidmi. Produkce ryb a mořských plodů má naopak nižší uhlíkovou stopu než produkce jakéhokoli druhu zvířecího masa nebo sýra. Studie z roku 2014 vypočítala, že diety pojídačů ryb způsobují o 46% méně emisí skleníkových plynů než diety lidí, kteří denně snědli alespoň porci masa.
Etické důvody
Etika může být hlavním důvodem, proč se lidé rozhodnou pro vegetariánství. To může být také hlavním důvodem pro pescatariany. Mezi etické důvody, proč se lidé rozhodnou nejíst maso, patří:
◉ Proti porážce: Nechtějí zabíjet zvířata kvůli jídlu.
◉ Nelidské tovární postupy:Odmítají podporovat tovární farmy, které chovají dobytek v nelidských podmínkách.
◉ Špatné pracovní podmínky: Odmítají podporovat tovární farmy, které mají pro své dělníky špatné podmínky.
◉ Humanitární důvody: Produkci obilí pro krmení zvířat považují za nespravedlivé využívání půdy a zdrojů, když je na světě tolik hladu.
Vyloučení suchozemských zvířat ze stravy řeší některé z těchto etických problémů. To znamená, že akvakultura a nadměrný rybolov mohou být také problematické.
Co jedí pescatariáni?
Typická pescatářská dieta je primárně vegetariánská s přídavkem mořských plodů.
Pescatariáni jedí
◉ Celá zrna a obilné výrobky
◉ Luštěniny a výrobky z nich, včetně fazolí, čočky, tofu a humusu
◉ Ořechy a ořechová másla, arašídy a semena
◉ Semena, včetně konopí, chia a lněných semen
◉ Mléko, včetně jogurtu, mléka a sýra
◉ Ovoce
◉ Zelenina
◉ Ryby a měkkýši
◉ Vejce
Pescatariáni nejedí
◉Hovězí
◉Kuře
◉Vepřové maso
◉jehněčí
◉krocan
◉Divoká zvěř
Výhody přidání ryby do vegetariánské stravy
Přidání ryby do vegetariánské stravy má mnoho zdravotních výhod. Mnoho lidí se obává, že úplné vyloučení živočišných produktů nebo vyhýbání se masu zvířat by mohlo vést k nízkému příjmu určitých klíčových živin. Zejména vitamíny B12, zinek, vápník a bílkoviny mohou být ve veganské stravě poněkud těžší. Přidání mořských plodů, včetně ryb, korýšů a měkkýšů, do vegetariánské stravy může poskytnout prospěšné živiny a rozmanitost.
Získáte více Omega-3
Ryby jsou nejlepší způsob, jak získat omega-3 mastné kyseliny. Některé rostlinné potraviny, včetně vlašských ořechů a lněných semínek, obsahují kyselinu alfa-linolenovou (ALA), druh omega-3 tuku. Tento typ ALA se však v těle snadno nepřevádí na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). DHA a EPA mají další zdravotní výhody, které pomáhají nejen srdci, ale také mozkovým funkcím a náladě. Naproti tomu tučné ryby, jako je losos a sardinky, obsahují EPA a DHA.
Zvýšíte příjem bílkovin
Aby člověk zůstal zdravý, potřebuje denně jen 0,8 gramu bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. To je asi 54 gramů na osobu o hmotnosti 68 kg. Mnoho lidí však raději jí více bílkovin. Vysoký obsah bílkovin může být obtížné dosáhnout pouze s rostlinnými bílkovinami, zvláště pokud nechcete, aby vaše bílkoviny obsahovaly další sacharidy nebo tuky. Ryby a další mořské plody nabízejí vynikající zdroj chudých bílkovin.
Mořské plody jsou bohaté na další živiny
Kromě omega-3 a bílkovin jsou mořské plody bohaté na několik dalších živin. Například ústřice mají extrémně vysoký obsah vitaminu B12, zinku a selenu. Pouze jedna ústřice dodává 133% RDI pro vitamín B12 a 55% RDI pro zinek a selen. Mušle jsou také velmi bohaté na vitamín B12 a selen, stejně jako mangan a zbytek vitamínů B. Odrůdy bílých ryb, jako je treska a platýz, nedodávají mnoho omega-3 tuků, ale jsou zdrojem extrémně chudých bílkovin. Treska je také vynikajícím zdrojem selenu a dobrým zdrojem fosforu, niacinu a vitamínů B6 a B12.
Budete mít další možnosti
Být vegetariánem může být někdy omezující. Stravování v restauracích vám často zanechá nepříliš zdravou volbu, přičemž pokrmy jako sýrové těstoviny jsou hlavní „vegetariánskou“ možností. Pokud zdraví alespoň částečně motivuje váš výběr potravin, pak když se stanete pescatarem, získáte více možností. A ryby jsou obecně dobré, zvláště pokud je dostanete pečené, grilované nebo restované, na rozdíl od smažených.
Nevýhody diety
Tato dieta nemá mnoho zdravotních nedostatků. To znamená, že někteří lidé mohou být náchylnější k vysokému příjmu ryb. Ryby, zejména větší druhy, mohou obsahovat rtuť a další toxiny. Z tohoto důvodu americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) doporučuje, aby se malé děti a ženy v plodném věku, zejména těhotné a kojící ženy, vyvarovaly kachlíků, mečounů, žraloků a makrel obecných. Tyto populace by také měly omezit tuňáka tuňáka a žlutoploutvého na jednu porci velikosti dlaně nebo méně za týden. Lehký tuňák má nižší obsah rtuti a je dobré jíst 2–3 porce týdně.
Protože tato dieta je primárně vegetariánská, podléhá některým dalším pastem, které vegetariánskou dietu často doprovázejí. Například může být snadné přejídat se sacharidy, zvláště pokud spoléháte na spoustu zpracovaných zrn.
Sečteno a podtrženo
Pescatářská dieta může být docela zdravá. A co víc, umožňuje vám vyhnout se některým etickým a environmentálním problémům spojeným s dietou, která zahrnuje maso. Ve srovnání se standardní vegetariánskou stravou navíc tento způsob stravování poskytuje větší flexibilitu a další výživu. Celkově je zdravou volbou konzumace rostlinné stravy s některými plody moře.
Zdroje: www.healthline.com, www. Freepik