Časopis Notes and Queries byl ve skutečnosti prvním, kdo zveřejnil původní citát: „Jíst jablko, když jdete spát, a zabráníte doktorovi vydělávat na jeho chleba.“ Ačkoli výzkumy ukazují, že konzumace více jablek nemusí být ve skutečnosti spojena s menším počtem návštěv lékaře, přidání jablek do vaší stravy může pomoci zlepšit několik aspektů vašeho zdraví.

VÝHODY

Jablka jsou spojována s řadou výhod, které by mohly pomoci podpořit dlouhodobé zdraví. V první řadě jsou vysoce výživná, podporují zdravé srdce, obsahuje sloučeniny bojující proti rakovině a další přínosy pro zdraví.

Vysoce výživná

Jablka jsou nabitá důležitými živinami, včetně vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Jedno střední jablko poskytuje následující živiny:

Kalorie: 95

Sacharidy: 25 gramů

Vlákno: 4,5 gramů

Vitamin C: 9% denní hodnoty (DH)

Měď: 5% DH

Draslík: 4% DH

Vitamin K: 3% DH

Zejména vitamin C působí jako antioxidant k neutralizaci škodlivých sloučenin známých jako volné radikály a chrání před chorobami. Zároveň jsou Jablka také skvělým zdrojem antioxidantů, jako je kvercetin, kyselina kávová a epikatechin.

Podporují zdravé srdce

Studie ukazují, že konzumace více jablek může být spojena s nižším rizikem několika chronických stavů, včetně srdečních onemocnění. Ve skutečnosti jedna studie u více než 20 000 dospělých zjistila, že konzumace vyššího množství bílého ovoce a zeleniny, včetně jablek, souvisí s nižším rizikem mozkové mrtvice. Může to být způsobeno přítomností flavonoidů nalezených v jablkách, což jsou sloučeniny, u nichž bylo prokázáno, že snižují zánět a chrání zdraví srdce. Jablka jsou také nabita rozpustnou vlákninou, která může pomoci snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu, což jsou rizikové faktory pro srdeční choroby.

Obsahují sloučeniny bojující proti rakovině

Jablka obsahují několik sloučenin, které mohou pomoci předcházet tvorbě rakoviny, včetně antioxidantů a flavonoidů. Podle jednoho přehledu 41 studií byla konzumace vyššího množství jablek spojena se sníženým rizikem vzniku rakoviny plic. Další studie pozorovala podobná zjištění a uvádí, že konzumace více jablek byla spojena s nižším rizikem kolorektálního karcinomu a další výzkumy naznačují, že strava bohatá na ovoce a zeleninu by mohla chránit před rakovinou žaludku, tlustého střeva, plic, ústní dutiny a jícnu. Je však zapotřebí dalšího výzkumu k vyhodnocení potenciálních protirakovinných účinků jablek a k určení, zda mohou být zahrnuty i další faktory.

Další přínosy pro zdraví

Jablka byla také spojena s několika dalšími přínosy pro zdraví, které by mohly pomoci udržet lékaře co nejdále:

- Podpora hubnutí. Díky obsahu vlákniny jablka prokazují pocit plnosti, snižují příjem kalorií a zvyšují úbytek hmotnosti.

- Zlepšují zdraví kostí. Studie na lidech, zvířatech a zkumavkách ukázaly, že konzumace většího množství ovoce může být spojena se zvýšenou hustotou kostních minerálů a nižším rizikem osteoporózy.

- Podporují funkci mozku. Studie na zvířatech naznačují, že konzumace jablek by mohla pomoci snížit oxidační stres, zabránit duševnímu úpadku a zpomalit známky stárnutí.

- Chrání před astmatem. Studie ukazují, že zvýšený příjem jablek může souviset s nižším rizikem astmatu.

- Snižují riziko cukrovky. Podle jednoho rozsáhlého přehledu bylo konzumace jednoho jablka denně spojeno s 28% nižším rizikem vzniku cukrovky typu 2 ve srovnání s tím, že nejíte vůbec žádná jablka.

Zdroje: www.healthline.com, Freepik

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář

Články z dalších našich webů: