Když jsem poprvé slyšel o reverzní dietě, terminologie mě zmátla. Mým původním předpokladem bylo, že na rozdíl od normální diety čím více jíme tím více zhubneme. Místo toho, reverzní dieta je dieta po dietě.
Jak funguje reverzní dieta
Reverzní dieta je v podstatě to, co dělat po restriktivní stravě. Řekněme, že jste snížili svůj příjem kalorií na nízkých 1200 denně, abyste zhubli, a následně jste zhubli. Zastánci reverzní diety navrhují postupné zvyšování příjmu kalorií o 50–100 kalorií týdně po dobu přibližně 4–10 týdnů, místo aby se jednoduše vrátili ke stravovacímu schématu před dietou. Lidé, kteří se zasazují o tento přístup, tvrdí, že to může pomoci zvýšit metabolismus, normalizovat hladové hormony a snížit riziko záchvatového přejídání nebo rychlého opětovného zvýšení hmotnosti.
Co říká výzkum o reverzní dietě?
Neexistuje žádný výzkum konkrétně o reverzní dietě. Některé studie používané k podpoře této praxe jsou založeny na negativních dopadech diety na rychlost metabolismu a hormonální rovnováhu . Ale to se velmi liší od kontrolované studie, která aplikuje reverzní dietu na jednu skupinu ve srovnání s kontrolní skupinou, aby bylo možné zkoumat výsledky, jako jsou změny metabolismu, hladiny hormonů nebo jiné faktory.
Proč je reverzní dieta zbytečná
Hlavním důvodem, proč reverzní dieta není nutná, je skutečnost, že je třeba se vyvarovat přísné nebo nízkokalorické stravy. I když nízkokalorická strava může u některých vést ke ztrátě hmotnosti, může také vyvolat fyzické a emoční vedlejší účinky, včetně nedostatků živin, podrážděnosti, náladovosti nebo deprese, únavy a obsedantních myšlenek na jídlo a váhu.
Počítání kalorií je navíc pro mnoho lidí zdlouhavé a stresující. Jedna studie zjistila, že po 1 200 kalorické dietě a sledování kalorií došlo ke zvýšení hladiny kortizolu, stresového hormonu, o kterém je známo, že zvyšuje břišní tuk . Ve stejné studii se u těch, kteří nebyli požádáni, aby omezili své kalorie, ale museli je sledovat, zvýšila úroveň vnímaného stresu .
Jak zhubnout bez přísné diety
Tradiční přístupy ke snížení hmotnosti, které se zaměřují na kalorie, jsou zastaralé. S klienty ze soukromé praxe se zaměřuji na kvalitu jídla, rovnováhu a načasování jídla a faktory, jako je naladění na signály hladu a plnosti a řešení emocionálního stravování.
Pokud jde o kvalitu, ukázalo se, že nahrazování zpracovaných potravin celými potravinami zvyšuje spalování kalorií po jídle . To znamená, že změna z pečiva nebo sladkých cereálií ráno za ovesné vločky s bobulemi a ořechy může mít pozitivní vliv na hubnutí, a to i bez zaměření na kalorie. Bylo také prokázáno, že zpracované potraviny ovlivňují střevní bakterie, které mají vliv na kontrolu hmotnosti. To je jeden z důvodů, proč jednoduše jíst více zeleniny, zvýšit vlákninu a upravit dobu konzumace jídla může vést ke ztrátě hmotnosti bez nutnosti deprivace.
Když moji klienti, kteří bojují s emocionálním stravováním, začínají hledat zdravé náhrady, které nezahrnují jídlo, jejich příjem kalorií automaticky klesá - ne na základě pravidel nebo čísel, ale spíše posunem jejich vztahu k jídlu. Jinými slovy, dieta není jediným způsobem, jak zhubnout, a rozhodně to není nejúspěšnější nebo nejudržitelnější přístup.
Sečteno a podtrženo: Dodržování přísné diety s nepřetržitým sledováním kalorií po dobu jednoho nebo dvou měsíců pomocí reverzní diety (zejména při tak malých přírůstcích, které vyžadují přesné sledování) zvyšuje stres. Neexistují také žádné důkazy o tom, že reverzní dieta pomáhá dlouhodobě udržovat hubnutí. Zdravé hubnutí pochází z udržitelných změn životního stylu, které adekvátně vyživují vaše tělo. Jakákoli metoda, kterou používáte k hubnutí, by neměla vyžadovat dietu po dietě. Mělo by to také optimalizovat vaše celkové zdraví, nikoli to kompromitovat.
Zdroje: health.com, Freepik