Jak zhubnout udržitelným způsobem, a tak připravit tělo na pláž? Zde jsou naše nejlepší 3 snadné a účinné způsoby.
1. Jezte ½ šálku zdravých sacharidů při každém jídle
Oblíbeným mýtem je, že při dietě musíte omezit sacharidy, nebo je dokonce nejíst vůbec. Ale registrovaní dietologové říkají, že je dokonce musíte jíst, abyste zhubli. Pokud si ale stále nejste jisti, zda zařadit sacharidy do jídelníčku, nebojte, pomůžeme Vám!
Pokud jste v minulosti přibrali, když jste jedli sacharidy, není to vaše chyba, prostě jste nevěděli, jak je jíst pro trvalé hubnutí. Jestliže jste zhubli pouze bez sacharidů, pravděpodobně jste nedokázali udržet tento stravovací styl. Nakonec jste znovu jedli sacharidy, a to ve větším množství, než jste potřebovali, kvůli dlouhodobému deficitu. Tak nastal všem známý jojo-efekt. Přibrali jste na původní váhu, nebo i na vyšší.
Stačí jíst jen jednu polovinu šálku zdravých sacharidů při každém jídle. Ta dodá vašemu mozku palivo, takže netoužíte po rychlém zdroji energie, jako je rafinovaný cukr. Zdravé sacharidy obsahující vlákninu skutečně odvracejí fyzickou chuť na rychlé cukry a psychickou deprivaci. Navíc se po jejich snězení budete se cítit lehce a spokojeně.
Existují 3 jednoduchá tajemství, která byste měli vědět, pokud jde o konzumaci sacharidů a dosažení hubnutí. • Jezte půl šálku při každém jídle. Tato část je nejdůležitější. Více sacharidů způsobí, že se budete cítit těžce a přibrat na váze, zatímco při menším množství budete mít chuť na jednoduché sacharidy a zase budete přibírat. Držte se pravidla jednoho šálku a budete se cítit skvěle a nebudete potřebovat sladkosti. • Ujistěte se, že máte zdravé sacharidy a ne rafinované. Jednoduché sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi a způsobují chutě. Tím zvyšují váhu. • Ujistěte se, že to nepřeháníte s tučnými dochucovadly. Například pokud máte celozrnnou vafli, neslaďte ji máslem. Nebo pokud máte pečené brambory, nedávejte na ně zakysanou smetanu. Ta přidá mnohem více kalorií než samotný sacharid.
Pozn.: Zdravé sacharidy jsou celozrnné, jako je oves. Dále jsou to luštěniny, sladké brambory, ovoce, quinoa atd.
2. Zvyšte bílkoviny
Pokud pijete rostlinná mléka, protože chcete hubnout, není to úplně nejlepší nápad. Rostlinná mléka jsou rozhodně zdravá, ale chybí jim bílkoviny. Abyste byli spokojeni, potřebujete právě bílkoviny. Bez toho budete mít hlad a sníte mnohem více sacharidů a tuků. Na sociálních sítích vidíme toasty z avokáda a smoothie mísy a podobné úžasně vypadající zdravá jídla. Jsou skutečně chutné, ale chybí jim bílkovina pro zachování síly. Mají i vysoký obsah kalorií. Příkladem jsou také vegetariánské hamburgery, které mají často vysoký obsah sacharidů a tuků. Hodně lidí, kteří se snaží jíst více rostlinnou stravu ve skutečnosti přibývají na váze, protože mají pocit hladu a přejídají se. Musíte se jen ujistit, že přijímáte dostatek bílkovin. Získejte 20 gramů bílkovin na jídlo. Díky tomu budete spokojeni a nebudete se muset přejídat ve fast foodech. Pokud si dáte na oběd salát a posypete ho fazolemi, tak to nestačí. Často to není ani 10 gramů bílkovin, natož 20, které potřebujete.
Co tedy jíst?
Pokud jste vegetarián, jezte vejce, řecký jogurt, tvaroh a pascetariáni i ryby. Máte také veganské možnosti, jako je tofu, čočka, fazole, hrášek, konopný a rýžový proteinový prášek a také syrovátkový proteinový prášek (ne veganský). Ořechy a ořechová másla mohou také zvýšit příjem bílkovin. Mají ale i hodně tuku, tak to s nimi nepřehánějte. Jestliže zjistíte, že je váš příjem bílkovin je nízký a nemůžete dosáhnout 20 gramů na jídlo, zkuste posypat pokrm některým proteinovým práškem.
Když začnete přijímat 20 gramů bílkovin k jídlu, zjistíte, že máte menší hlad a nemusíte se snažit!
3. Přidejte skořici
Toto sladké koření bez kalorií dodává vašim pokrmům zdravotní výhody a sladkost a ušetří vám stovky kalorií. Pomůže vám naučit vaše chuťové pohárky, aby vám chutnaly přirozeně sladká jídla, spíše než intenzivně sladká jídla, jako jsou bonbóny. To znamená, že brzy budete toužit po ovoci než po koblize. Kdykoliv byste chtěli použít umělé sladidlo, vyměňte ho za skořici. Do kávy, cereálií, toastů, ovesných vločkách, jogurtů a všude, kam jen si vzpomenete. Můžete například nakrájet jablko nebo hrušku, posypat skořicí ze všech stran, přidat několik čajových lžiček vody a na chvíli dát do mikrovlnné trouby.
Takže tady to máte! Od dnešního dne budete mít u každého jídla půl šálku zdravých sacharidů bez mastných nebo slaných omáček a oleje, budete si dávkovat bílkoviny na 20 gramů na jídlo, vyměníte všechna sladidla a umělé sladidlo se skořicí.
Zdroje: nutritiontwins.com, Freepik