Je docela divoké, jak jednoduchá kapka chilli vloček, kmínu nebo jiného koření dokáže zcela proměnit pokrm a proměnit ho z nevýrazného v explozi nádherné chuti. Mnoho lidí však má k pálivým jídlům vztah lásky a nenávisti. Chuť? To je láska. Ale žaludeční potíže, které se někdy dostaví?

Abychom se dozvěděli více o tom, jak koření ovlivňuje náš trávicí systém a zda je na čase přiklonit se k ostrým jídlům a přijmout je, nebo se jich nadobro vzdát, napadlo nás, že bychom měli udělat to, co umíme nejlépe, a obrátit se na odborníky.

Před námi jsou tři odborníci na výživu, kteří nám pomohou porozumět: Marta Ferraz-Vallesová je registrovaná ambulantní dietoložka v Institutu pro zdraví trávicího traktu a onemocnění jater v Mercy Medical Center v New Yorku. Má dlouholeté zkušenosti s výživovým poradenstvím při hubnutí a gastrointestinálních potížích.

Liz McMahonová je registrovaná dietoložka z Philedelphie s více než desetiletou praxí v oboru. Je klinickou dietoložkou, jejíž praxe sahá od předčasně narozených dětí na jednotce intenzivní péče (ICN) až po onkologické pacienty.

Brigitte Zeitlin, MPH, RD, CDN je registrovanou dietoložkou a poradenství klientům poskytuje již osm let. Je také zakladatelkou své online platformy BZ Nutrition.

Je pálivé jídlo špatné pro zažívání?"

Pustit se do pálivého jídla nemusí být nutně špatné pro zažívání, ale podle našich odborníků může představovat problém a vyvolat příznaky u lidí, kteří mají zažívací problémy, jako je reflux kyseliny, syndrom dráždivého tračníku (IBS) a zánětlivé onemocnění střev (IBD). Jednoduše řečeno:

"Protože zdraví střev je u každého člověka jedinečné, mohou kořeněná jídla u jednoho člověka způsobit žaludeční potíže a u jiného se cítit naprosto v pořádku," říká Zeitlin. "Pokud již trpíte refluxem nebo IBS, pak obvykle kořeněná jídla mohou způsobit, že se budete cítit ještě nepříjemněji a nastartují vaše obvyklé příznaky; například časté návštěvy toalety."

Důležitou poznámku vznášejí odborníci na výživu, kteří nám říkají, že někdy zažívací problémy nezpůsobuje koření, ale jiné potraviny, které jste snědli v rámci téhož jídla. "Konzumace pálivých křidýlek může způsobit zažívací potíže kvůli smaženým křidýlkům, nikoliv kvůli pálivé omáčce," říká Ferraz-Valles. "Pokud si dáte dvojitý cheeseburger s hranolky a pálivou omáčkou, zažívací příznaky mohou být způsobeny celkovým obsahem tuku v jídle, nikoliv jeho pálivou částí."

Může být pálivé jídlo zdravé?

Mnohá pálivá jídla jsou plná živin a nabízejí spoustu výživových výhod. Například chilli papričky jsou skvělým zdrojem vitaminu E spolu s vitaminem A, vitaminem B6, vitaminem K, železem a vlákninou. Koření, jako je chilli, kurkuma, kajenský a černý pepř, má zase protizánětlivé účinky.

Pokud vám chutná pálivé jídlo a nevadí vám v žaludku, není podle odborníků na výživu důvod se mu vyhýbat. "Vězte, že horko, případně lehké mravenčení nebo pot na nose, není totéž co zažívací potíže a je to běžná zkušenost s pálivými jídly," říká Zeitlin. "Tady jde opravdu jen o osobní preference, zda pálivá jídla patří do vašeho jídelníčku, nebo ne."

Mnoho chilli papriček také obsahuje sloučeninu zvanou kapsaicin, která může mimo jiné snižovat záněty a bolest. "Bylo také prokázáno, že kapsaicin pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění tím, že pomáhá regulovat krevní tlak a snižuje hladinu LDL (neboli špatného) cholesterolu," říká Zeitlin.

Jistěže byste si měli dávat pozor na výběr potravin a nepředpokládat, že získáváte výživové výhody jen proto, že jídlo obsahuje koření. "Konzumace pálivých křidýlek nepodpoří hubnutí navzdory kapsaicinu," připomíná Ferraz-Valles.

Stocksy

Měli by se lidé s určitými zažívacími potížemi vyhýbat pálivým jídlům?"

Můžete mít problémy s pálivými jídly, pokud máte zažívací potíže, jako je IBS nebo IBD, ale rozhodně to neznamená, že by se někdo se žaludečními problémy musel navždy vyhýbat všem druhům pálivých jídel. McMahon navrhuje vyřadit kořeněná jídla z jídelníčku a poté sledovat svou toleranci při jejich opětovném zavádění. "Nechcete zbytečně vyřazovat potraviny, pokud na ně nemáte reakci," říká."

Než se snažit zvládnout případnou potravinovou intoleranci na vlastní pěst, je důležité navštívit registrovaného dietologa, gastroenterologa nebo jiného zdravotnického pracovníka, který vám poradí s trávicími problémy a eliminačními dietami. Pokud po konzumaci kořeněných jídel pociťujete nadýmání, zvracení, průjem a další nepříjemné problémy, ale nemáte žádné známé gastrointestinální problémy, "je důležité nechat se vyšetřit, abyste se ujistili, že se neděje něco vážnějšího," říká McMahon. Tito odborníci se vyznají v zažívacích problémech a jsou vyškoleni tak, aby se dostali ke kořenům vašeho problému a nakonec našli způsob, jak se budete cítit lépe.

Pokud se u vás střevní potíže objevují pokaždé, když jíte kořeněná jídla, může to přispět k dalším zdravotním komplikacím, proto neotálejte s kontaktováním lékaře kvůli léčbě. "Pokud trpíte nějakým onemocněním, jako je IBS nebo IBD, a kořeněná jídla jsou známým spouštěčem, pak by jejich častá konzumace mohla způsobit zesílení příznaků, jako je průjem, což by mohlo vést k dalším zdravotním komplikacím, jako je dehydratace," říká McMahon.

Myth-busting: Mnoho lidí se domnívá, že kořeněná jídla mohou vést ke vzniku vředů v žaludeční sliznici nebo tenkém střevě, ale naši odborníci na výživu se shodují, že toto je jeden z nejčastějších mýtů, které kolují o kořeněných jídlech. "Pokud již vředy máte, mohou vaše příznaky zhoršit, ale samy o sobě je nezpůsobují," říká Zeitlin.

Jídlo s kořeněnými potravinami může ve skutečnosti předcházet vzniku žaludečních vředů tím, že potlačuje produkci kyseliny v žaludku, říká Ferraz-Valles. Je však důležité si uvědomit, že u některých lidí, kteří již peptickými vředy trpí, mohou kořeněná jídla jejich vředy zhoršit nebo způsobit další příznaky, jako ostatně každé jídlo. V takovém případě může kořeněné jídlo vředy zhoršit, ale nezpůsobuje je.

Závěrečný závěr

Pokud nemáte žádné stávající zažívací problémy, je koření s největší pravděpodobností naprosto přijatelnou součástí vašeho jídelníčku - samozřejmě pokud vám chutná a pokud po jeho konzumaci nepociťujete žádné žaludeční problémy. Pokud však trpíte zažívacími potížemi, jako je kolitida, Crohnova choroba, IBS nebo reflux, může se podle našich odborníků stát, že se vám po kořeněném jídle zhorší příznaky. V takovém případě se odborníci na výživu shodují, že je lepší se kořeněným jídlům vyhnout. "Pokud vám osobně způsobují kořeněná jídla zažívací potíže, protože po konzumaci kořeněných jídel říháte, je vám nevolno, máte plynatost, zácpu nebo průjem, pak byste měli poslechnout své tělo a vyhnout se jejich konzumaci," říká Zeitlin.

Zdroje: https://www.byrdie.com/is-spicy-food-bad-for-you-4843736 , Unsplash

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář

Články z dalších našich webů: