Zdraví vašich střev hraje podle webu News In Health klíčovou roli pro vaše celkové zdraví a pohodu. Váš trávicí neboli gastrointestinální trakt (GI) je dlouhá svalnatá trubice, která vede od úst až ke konečníku. Je dlouhá asi 30 stop a spolupracuje s dalšími částmi vašeho trávicího systému, aby rozkládala jídlo a nápoje na menší molekuly živin. Ty se vstřebávají do krve a roznášejí se po celém těle, aby je buňky mohly využít pro energii, růst a obnovu.
Podle serveru News In Health je běžné, že při tak dlouhé dálnici trávicího traktu narazíte na některé problémy. Asi 60 až 70 milionů Američanů trpí nemocemi zažívacího traktu; například gastroezofageální refluxní chorobou (GERD) nebo syndromem dráždivého tračníku (IBS). To způsobuje nepříjemné příznaky, jako je pálení žáhy, zažívací potíže, změny střevních návyků a další. Co můžeme udělat pro zlepšení a zmírnění střevních potíží?
Snižte hladinu stresu
Chronická vysoká hladina stresu působí tvrdě na celé tělo, včetně střev, uvádí Health Line. Mezi způsoby, jak snížit stres, může patřit meditace, procházky, masáže, trávení času s přáteli nebo rodinou, rozptylování éterických olejů, snížení příjmu kofeinu, smích, jóga nebo adopce domácího mazlíčka. Zde je 10 způsobů, jak snížit hladinu stresu.
Zůstaňte hydratovaní
Bylo prokázáno, že pití velkého množství vody má příznivý vliv na slizniční výstelku střev a také na rovnováhu dobrých bakterií ve střevech, uvádí Health Line. Zůstat hydratovaný je jednoduchý způsob, jak podpořit zdravá střeva.
Jablečný ocet
Jablečný ocet je podle webu One Green Planet jedním z nejjednodušších způsobů, jak snížit zánět a nakrmit střeva a buňky jedním úderem. Stačí ho jednoduše konzumovat, když si dáte ráno "panáka", před jídlem nebo hned po tréninku, abyste doplnili energii svému tělu. Jablečný ocet je fermentovaný, ale neobsahuje skutečná probiotika. Místo toho je jedním z nejbohatších zdrojů prebiotik, která nakrmí všechny dobré bakterie ve vašem těle.
Zelenina a ovoce
Zelenina obsahuje prebiotika, která podle organizace One Green Planet nakrmí dobré bakterie ve vašem těle. Zelí dokonce obsahuje přírodní probiotika. Zelenina je spolu s listovou zeleninou základem dobrého zdraví. Ovoce si můžete dopřát také, protože obsahuje prebiotickou vlákninu a přírodní cukry, které podporují zdraví střev. Mějte však na paměti, že pokud trpíte nadýmáním po konzumaci příliš velkého množství ovoce, může to znamenat, že je ve vašem těle současně příliš mnoho cukru. Dejte si raději hodně listové zeleniny, neškrobové zeleniny, bobulovitých plodů, ananasu a papáji, které přinášejí do střev ozdravení a snižují záněty. Mezi nejprospěšnější zeleninu s vysokým obsahem prebiotik patří chřest, cibule, brokolice, mrkev, celer, česnek, sladké brambory, hrášek, zelený hrášek, zelené fazolky a zimní dýně.
Zkontrolujte, zda netrpíte potravinovou intolerancí
Pokud máte příznaky, jako jsou křeče, nadýmání, bolesti břicha, průjem, vyrážky, nevolnost, únava a reflux kyselin, můžete trpět potravinovou intolerancí, uvádí linka zdraví. Můžete zkusit vyřadit běžné spouštěcí potraviny a zjistit, zda se vaše příznaky zlepší. Pokud se vám podaří identifikovat potraviny, které k příznakům přispívají, můžete změnou stravovacích návyků zaznamenat pozitivní změnu ve zdraví vašeho zažívání.
Hýbejte se
Ukázalo se, že aktivní lidé mají také hladší zažívání, uvádí web WebMD. Dávejte si pozor na načasování. U některých lidí může cvičení hned po jídle způsobit zažívací potíže. Naplánujte si cvičení před jídlem nebo počkejte alespoň hodinu po jídle.
Rozdělte si jídlo
Jíst menší množství pomaleji, uvádí WebMD. Jídlo důkladně rozžvýkejte, abyste trávicímu systému ulehčili práci.
Zdroje: womenworking.com, Unsplash