Určitě jste už slyšeli o různých typech stravování a dietách jako je například keto dieta či paleo. Méně známá avšak velmi zajímavá je také norská strava - nazývaná též severskou. V dnešním článku se dozvíte, jaké nejčastější potraviny tato strava zahrnuje. Jíte je také?

CO JE VLASTNĚ SEVERSKÁ STRAVA?

Severskou stravou označujeme způsob stravování v severských zemích- Dánsku, Švédsku, Norsku, Finsku a Islandu. Severská strava je plná celozrnných výrobků, bobulí, ovoce, zeleniny, ryb a nízkotučných mléčných výrobků. Má také nízký obsah přidaných cukrů a zpracování potravin je navrženo tak, aby bylo co nejšetrnější k životnímu prostředí.

1. LOSOS

Zdejší lidé konzumují většinu bílkovin ze zdrojů mořských plodů, jako jsou ryby a korýši, narozdíl od masa. Z ryb dostávají spoustu zdraví prospěšných tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů. Ryby, jako losos, mají zejména vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které chrání mozek a srdce, a navíc vás skvěle zasytí!

2. SKYR

Skyr je typ jogurtu, který se pyšní vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem cukru. Pochází z Islandu a je denně konzumován domorodci. Má hustou konzistenci a vysoký sytící efekt. Navíc chutná hustě a bohatě, takže je super sytý. Lze jej použít při vaření a pečení či do smoothies.

3. OVOCE A ZELENINA

Severská strava zahrnuje každý den alespoň 1 šálek ovoce a 1 šálek zeleniny, nejlépe výběr z ekologického a lokálního pěstování. Doporučené produkty zahrnují jablka, hrušky, brambory nebo kořenovou zeleninu.

Strava je obzvláště bohatá na bobule- především na maliny, jahody, brusinky či borůvky. Bobule mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na vitamíny a minerály.

4. FERMENTOVANÉ POTRAVINY

Zdejší obyvatelé si pochutnávají i na fermentovaných rybách, zelenině a mléčných výrobcích. Určitě jste už slyšeli o mnoha výhodách fermentovaných potravin pro zdraví střev. Pomáhají naplnit střeva zdravými bakteriemi, které přispívají k odvrácení nemoci. Není proto náhoda, že domorodí Norové, kteří tyto potraviny jedí, patří mezi nejzdravější populaci tohoto světa.

5. PEČIVO

Nesmíme opomenout ani pečivo, které tvoří jeden ze základů norského stravování. K dostání je spousta variant chleba, z nichž velká část obsahuje převážně celozrnnou mouku. Pečivo také často obsahuje různá semena, ořechy nebo třeba i olivy.

Zdroje: cookinglight.com, Unsplash

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář

Články z dalších našich webů: