Opět je sezóna třešní! Jsou čerstvé, bohaté, krásné a chutné, ale možná se divíte - jsou třešně pro vás vlastně tak dobré? Odpověď zní ano, stokrát ano! Třešně a višně jsou nejen jedním z nejzdravějších druhů ovoce, ale také se řadí k celkově nejzdravějším potravinám chránícím zdraví. Jeden šálek nebo asi 21 třešní obsahuje méně než 100 kalorií a 15% vaší denní potřeby vitaminu C. Ale zde je dalších sedm důvodů, proč je tato peckovina výživovým all-star, a snadné způsoby, jak jíst více třešní po celý rok.
Třešně jsou plné antioxidantů
Třešně a višně jsou silným zdrojem antioxidantů a protizánětlivých látek . Tito strážci buněčného těla zpomalují stárnutí a odvracejí chronická onemocnění - včetně srdečních chorob , rakoviny, Alzheimerovy choroby, cukrovky a obezity .
Chrání před cukrovkou
Protizánětlivý účinek třešní pomáhá udržovat vaše tělo zdravé; ale co víc, třešně mají na glykemickém indexu nižší hodnocení než mnoho druhů ovoce. To znamená, že nespouštějí hroty a poruchy hladiny cukru v krvi a inzulínu. Díky tomu jsou oba chráněni před cukrovkou a jsou důležití pro zvládnutí stavu, pokud ho již máte.
Podporují zdravý spánek
Obzvláště třešně jsou jedním z mála potravinových zdrojů melatoninu, hormonu, který pomáhá kontrolovat vaše cykly spánku a bdění. Jedna studie u mužů a žen s nespavostí zjistila, že ve srovnání s placebem prodloužilo dobu spánku o hodinu a 24 minut 240 gramů koláče z třešní ráno a znovu jednu až dvě hodiny před spaním .
Mohou poskytnout úlevu od artritidy
Několik studií naznačuje, že konzumace třešní je prospěšná pro pacienty trpící osteoartrózou . Pravidelné přidávání třešní nebo 100% třešňového džusu do rutiny jídla nebo občerstvení může pomoci zmírnit bolesti kloubů.
Snižují riziko záchvatů dny
Více než osm milionů dospělých v USA trpí dnou. Tato zánětlivá artritida se spouští, když v kloubech krystalizuje odpadní produkt zvaný kyselina močová, což způsobuje nesnesitelnou bolest a otok. V jedné studii vykazovali pacienti s dnou, kteří konzumovali třešně jen dva dny (čerstvé ovoce, stejně jako třešňový extrakt a džus), riziko o 35% nižší v porovnání s těmi, kteří třešně nejedli.
Omezují cholesterol
Výzkum ukázal, že pití šťávy z třešní může pomoci snížit celkový cholesterol , včetně „špatného“ typu, známého jako LDL. To je klíčové, protože každé 1% snížení cholesterolu snižuje riziko srdečních onemocnění o 2%. A vysoký LDL je zvláště znepokojivý ve vztahu k riziku srdečního infarktu.
Snižují bolest po cvičení
Jinými slovy, třešně mohou snížit bolestivost cvičení po HIIT méně intenzivně. Chrání také před opotřebením buněk od cvičení a pomáhají podporovat regeneraci svalů. Z tohoto důvodu je ovocná šťáva oblíbená u profesionálních a konkurenčních sportovců. Může však pomoci každému, kdo je pravidelně aktivní.
Jak maximalizovat přínosy třešní pro zdraví
Když je sezóna, není nic jako miska čerstvých třešní. Ale to není jediný způsob, jak přijmout jejich nutriční výhody. Podívejte se na mražené třešně, lyofilizované prášky, 100% šťávu z třešní a sušené třešně bez konzervantů. Mražené třešně nebo prášek vyšlehejte do smoothies nebo je přidejte do ovsu přes noc. Nasekané sušené třešně zamíchejte do oříškového másla nebo rozpuštěné tmavé čokolády nebo posypte salátem a vařenou zeleninou. Přidejte šťávu do perlivé vody. Nebo to pijte rovnou, pokud bojujete se spánkem nebo chcete výhody zotavení z cvičení. Učinit z třešní produkty základní součást vaší stravy je malý posun, který může mít obrovský přínos pro zdraví.
Zdroje: health.com, Freepik
Jiří Mašek
před 3 rokyA zase budou stát 400 Kč za kilo ?
Reply