Přes svou širokou popularitu je chléb často charakterizován jako nezdravý, škodlivý či jako "výkrmový". Pojďme se společně podívat na zdravotní dopad konzumace chleba a zda je pro vás špatnou či dobrou potravinou.
Nízký obsah základních živin
Ve srovnání s jinými potravinami, jako je ovoce a zelenina, má chléb relativně málo základních živin. Má spíše vysoký obsah kalorií a sacharidů, ale nízký obsah bílkovin, tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů. Výživový profil se však může u různých druhů chleba značně lišit. Například celozrnný chléb se může pochlubit vyšším množstvím vlákniny, zatímco naklíčená zrna jsou bohatší na betakaroten a vitamíny C a E.
Zde je příklad porovnání jednoho krajíce několika druhů chleba s obsahem výživy:
Bílý | Celozrnný | Kváskový | |
Porce: | 1 plátek (25 g) | 1 plátek (33 g) | 1 plátek (32 g) |
Kalorie: | 67 | 92 | 93 |
Celkový tuk: | 1 g | 2 g | 0,6 g |
Sacharidy: | 13 g | 17 g | 18 g |
Protein: | 2 g | 3 g | 4 g |
Vláknina: | 0,6 g | 2 g | 1 g |
Chléb má vysoký obsah kalorií a sacharidů, ale málo bílkovin, tuků, vlákniny a mnoha vitamínů a minerálů. Specifický nutriční profil však závisí na druhu chleba.
Obsahuje lepek
Pšeničné výrobky, jako je chléb, obsahují lepek , specifický druh bílkovin, který pomáhá těstu kynout a dodává mu pružnou strukturu. Ačkoli většina lidí lepek tráví snadno, někteří ho nemohou tolerovat. Například celiakie je autoimunitní porucha, při které lepek poškozuje výstelku tenkého střeva a zhoršuje vstřebávání živin. Někteří lidé mohou mít také citlivost na lepek, což může způsobit problémy jako nadýmání, průjem a bolest žaludku. U těchto jedinců je třeba se pšeničnému chlebu úplně vyhnout, aby se předešlo negativním vedlejším účinkům. To znamená, že jsou k dispozici také bezlepkové chleby - obvykle vyrobené z tapioky, hnědé rýže nebo bramborové mouky místo pšeničné mouky.
Vysoký obsah sacharidů
Chléb má vysoký obsah sacharidů - jeden plátek bílého chleba má průměrně 13 gramů. Vaše tělo štěpí sacharidy na glukózu, což vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Některé výzkumy naznačují, že konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem (GI) - míra, jak rychle potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi - může vést ke zvýšení hladu a většímu riziku přejídání.
Jedna studie u 571 dospělých dokonce spojila konzumaci potravin s vysokým GI se zvýšenou tělesnou hmotností. Sacharidové diety mohou být také spojeny s vyšším rizikem cukrovky typu 2 a metabolického syndromu, což je skupina zdravotních stavů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Některé druhy, jako je celozrnný chléb, mají také vysoký obsah vlákniny, což může zpomalit vstřebávání cukru v krvi a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Studie ukazují, že zvýšení příjmu vlákniny může snížit riziko ischemické choroby srdeční, nakrmit prospěšné střevní bakterie a zvýšit frekvenci stolice na podporu pravidelnosti.
Může obsahovat antinutriční látky
Zrna obvykle obsahují antinutriční látky, sloučeniny, které blokují vaše tělo v přijímání určitých minerálů. Zrna mají vysoký obsah kyseliny fytové , což je typ molekuly, která se váže na železo, zinek, hořčík a vápník a brání jejich absorpci. Ačkoli celozrnný chléb s vysokým obsahem vlákniny může mít bohatší nutriční profil než rafinovaná zrna s nízkým obsahem vlákniny, jako je bílý chléb, je také pravděpodobnější, že bude vyšší v antinutričních látkách. Pro většinu lidí, kteří dodržují zdravou a zdravou stravu, by antinutrienty neměly být znepokojující. Pro vegany, vegetariány a ty, kteří svou stravu zakládají na obilovinách a luštěninách, však mohou antinutrienty přispět k vážným nedostatkům ve výživě. Namáčení a klíčení zrn před pečením je snadný a účinný způsob, jak snížit obsah antinutrientů a zlepšit absorpci živin.
Může být obohacen o vitamíny a minerály
Chléb má obecně málo důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, vitamíny a minerály. Některé typy jsou však obohaceny o další mikroživiny, které zvyšují jejich nutriční hodnotu a zabraňují nedostatkům. Některé běžné sloučeniny přidávané do chleba zahrnují železo, riboflavin, thiamin a niacin. Ačkoli USA v současné době nepožadují posílení potravinářských výrobků, jako je chléb, mnoho výrobců se rozhodlo obohatit své výrobky o tyto klíčové vitamíny a minerály. Ostatní země, včetně Kanady, mají přísná pravidla a předpisy, které vyžadují přidávání určitých živin do mnoha druhů mouky. Zatímco každá porce obohaceného chleba dodává pouze malé množství mikroživin, které potřebujete, může vám pomoci splnit vaše potřeby, pokud je spárována s jinak zdravou stravou.
Celá zrna poskytují několik zdravotních výhod
Celozrnná spotřeba je spojena s řadou působivých zdravotních výhod. Ve skutečnosti může konzumace celých zrn snížit riziko srdečních onemocnění, cukrovky, obezity a dokonce i rakoviny tlustého střeva. Pamatujte, že chléb se vyrábí ze zrn, které byly rozemleté na prášek, aby se vytvořily menší částice. Tento proces zrychluje trávení a snižuje mnoho potenciálních přínosů pro zdraví. Z tohoto důvodu se výhody celých zrn, jako je oves , pohanka a ječmen, nemusí vztahovat na určité druhy chleba nebo jiných rafinovaných zrn. Celozrnný chléb má však vyšší obsah vlákniny, bílkovin a mikroživin, jako je selen a mangan, než bílý chléb, takže je lepší volbou, pokud chcete zhubnout nebo zlepšit své zdraví. Některé druhy celozrnného chleba mohou být také vyrobeny z méně zpracovaných zrn, které jsou tráveny pomaleji a mohou přinést více zdravotních výhod.
Nejzdravější druhy
Chytrá volba, které druhy chleba jíte, může optimalizovat vaši stravu a vyhnout se negativním vedlejším účinkům spojeným s nezdravým chlebem. Pro začátek je celozrnný chléb lepší volbou než bílý chléb, protože poskytuje vyšší množství vlákniny a bílkovin, což zpomaluje vstřebávání cukru v krvi a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní. Celozrnný chléb je také bohatší na několik klíčových živin, jako je mangan a selen.
Výběr chleba z naklíčených zrn - například chleba Ezekiel - je další skvělou volbou, jak maximalizovat výživové výhody vašeho chleba. Klíčení je proces, který zahrnuje opakované namáčení a oplachování zrn po dobu několika dní, aby se zvýšila stravitelnost a nutriční hodnota konečného produktu. Studie ukazují, že naklíčený chléb obsahuje více vlákniny, kyseliny listové, vitamínu E, vitamínu C a betakarotenu, ale méně antinutrientů.
Sečteno a podtrženo
Chléb má vysoký obsah sacharidů, málo mikroživin a jeho obsah lepku a antinutrientů může u některých lidí způsobovat problémy. Přesto je často obohacen o další živiny a celozrnné nebo naklíčené odrůdy mohou poskytnout několik zdravotních výhod. S mírou si můžete chléb vychutnat jako součást zdravé výživy. Nejlepší je však vybrat zdravější možnosti, jako je celozrnný nebo naklíčený chléb, a spárovat je s vyváženou stravou, abyste získali maximální přínos pro zdraví.
Zdroje: www.healthline.com, Freepik
Tomáš
před 3 rokyKdo to psal?Hodnoty vychází vlastně stejně vzhledem k váze.A celkově je autor dost vedle.
ReplyPavel Oberajtr
před 3 rokyChleba je základ ty hlupáku už neví co by do té huby dal pisálek. Kdybych se měl řídit radami od těchto pisálků tak si v životě nedopřeji nic dobrého.
ReplyPavel Oberajtr
před 3 rokyHlupák ten kdo to napsal.
ReplyPavel
před 3 rokyTen kdo první upekl chléb byl geniální. Je tady s námi dlouho a zkuste žít bez chleba? Nějaké fuj chemie či kořínky se vám po čase zprotiví Chléb nikdy
ReplyMirek
před 3 rokyPeču si sám kváskový, celozrnný chléb a nedám na něj dopustit. Je super !
Replyufogekapnuv
před 2 rokyhttp://slkjfdf.net/ - Ohaneni <a href="http://slkjfdf.net/">Axwaxli</a> scv.bsvl.flatify.cz.zrp.gi http://slkjfdf.net/
Reply