Když jsem poprvé přešla na rostlinnou stravu, neexistovalo mnoho možností rostlinných mlék. To se od té doby změnilo - ale vzhledem k tomu, že dnes máme na výběr z tolika rostlinných mlék, je také důležité zvážit jejich vliv na životní prostředí.

Mlékárenský průmysl má sice špatnou pověst, protože je náročný na zdroje, ale to neznamená, že rostlinná mléka nemají žádný dopad na životní prostředí.

Při svém vlastním pátrání po nejekologičtějších rostlinných mlékách jsem zjistil, že různé druhy mají různou stopu z hlediska přírodních zdrojů a emisí skleníkových plynů.

Tento článek zkoumá dopady různých rostlinných mlék na životní prostředí a poskytuje tipy pro výběr těch nejekologičtějších možností.


Dopady rostlinných mlék na životní prostředí

Při porovnávání dopadu rostlinných mlék na životní prostředí je důležité pochopit, jaké zdroje různé rostliny potřebují ke svému růstu a jakou stopu mohou zanechat.

Nedávná studie, která použila údaje z více než 10 000 farem po celém světě k porovnání dopadů mléčných, sójových, mandlových, ovesných a rýžových mlék na životní prostředí, dospěla k závěru, že jakékoli rostlinné mléko je pro planetu lepší než normální mléko

Obyčejné mléko totiž může mít třikrát větší vliv na skleníkové plyny než rostlinná mléka a k jeho výrobě je zapotřebí devětkrát více půdy. Na rozdíl od mléka, rostlinná mléka nevyžadují přírodní zdroje pro chov zvířat.

Rostliny používané k výrobě komerčních mlék však stále vyžadují omezené zdroje, jako je půda a voda. Při jejich výrobě se také uvolňují skleníkové plyny, jako je oxid uhličitý, metan a oxid dusný, které přispívají ke globálnímu oteplování.

Přesto mají všechna rostlinná mléka různá pro a proti. Výběr toho nejlepšího může záviset na tom, které environmentální faktory jsou pro vás nejdůležitější, a na prozkoumání dostupných údajů.

V současné době neexistuje vědecky přesný způsob, jak seřadit dopady rostlinných mlék na životní prostředí. Přesto je nejlepší vyhnout se mandlovému a rýžovému mléku, pokud vám záleží na spotřebě vody, a také sójovému a ovesnému mléku, pokud vám záleží na využití půdy.

Konopné, hrachové a kokosové mléko mohou být lepší volbou.


Sójové mléko

Sója je spolu s hovězím masem jednou z největších příčin odlesňování amazonských deštných pralesů, a to kvůli množství půdy potřebné k uspokojení poptávky. Jedna studie zjistila, že na jednu porci sójového mléka o objemu 4 šálků (1 litr) je potřeba přibližně 1 čtvereční míle (2,6 km2) půdy ročně.

Většina sójových plodin se však pěstuje pro krmení hospodářských zvířat a výrobu biopaliv, nikoliv pro výrobu sójového mléka pro lidi. Některé zdroje uvádějí, že jen velmi malé procento celosvětové produkce sóji se pěstuje pro přímou spotřebu lidmi.

Pouze Spojené státy jsou zodpovědné za 35 % celosvětové produkce sóji. Dobrou zprávou je, že Amazonské sójové moratorium, dohoda obchodníků s obilím o tom, že nebudou kupovat sóju vypěstovanou s využitím nedávno odlesněné půdy, vedlo ke snížení odlesňování.

Existují také některé společnosti vyrábějící sójové mléko, jako například Silk, které tvrdí, že používají pouze ekologickou sóju vypěstovanou ve Spojených státech, čímž odpadá faktor odlesňování Amazonie.

Sója sice potřebuje hodně půdy, ale nabízí i další výhody. Stejně jako jiné luštěniny pomáhá sója vázat dusík v půdě, což snižuje potřebu používat dusíkatá hnojiva.


Mandlové mléko

Mandlové mléko patří mezi rostlinná mléka s největší spotřebou vody, je ho podstatně více než sójového nebo ovesného mléka. Podle jedné studie financované kalifornskou firmou Almond Board je k výrobě jedné mandle zapotřebí 3,2 galonu (12,1 litru) vody (11).

V jiné studii, která porovnávala vodní stopu devíti plodin v Austrálii, měly mandle zdaleka nejvyšší vodní stopu - větší než jablka, hroznové víno, rajčata, pomeranče, broskve, třešně, brambory a mrkev.

Navíc se přibližně 80 % světové produkce mandlí pěstuje v Kalifornii, která v posledních letech zažívá extrémní sucha, což dále ohrožuje vodní zdroje.

Pokud jde o půdní zdroje, studie ukazují, že ořechy vyžadují méně než ovesné vločky, ale více než rýže.


Konopné mléko

Rostlina konopí je ekologická, protože je vysoce výnosná a všechny její části lze využít. Z jeho listů a semen se vyrábí olej a mléko, zatímco stonky a kořeny jsou přísadou do stavebních materiálů, textilních vláken a konopného papíru a plastů.

Kromě toho je konopí přirozeně odolné vůči chorobám a vytváří stín, který pomáhá omezit výskyt plevelů. Díky těmto faktorům je k pěstování konopí zapotřebí méně herbicidů a pesticidů. Jejich hluboké kořeny mohou také vyživovat půdu, v níž se pěstují.

Samotné konopné mléko má několik zdraví prospěšných účinků.


Rýžové mléko

Rýžové mléko přispívá značným množstvím skleníkových plynů. Je to proto, že rýžová pole obsahují bakterie, které při zaplavení, což je běžný postup při pěstování rýže, uvolňují značné množství metanu.

Není překvapivé, že rýže vyžaduje k produkci také velké množství vody. Co se však týče půdních zdrojů, rýže využívá méně půdy než sója, oves a mandle.

Kromě toho je známo, že rýže obsahuje vysoké množství arsenu, který může kontaminovat blízké vodní toky.


Ovesné mléko

Oves se často pěstuje jako velkoplošná monokultura, což znamená, že je jedinou plodinou pěstovanou opakovaně na stejné půdě.

Monokultury snižují biologickou rozmanitost hmyzu v okolním ekosystému, což může vést k nárůstu škůdců a v konečném důsledku i k používání pesticidů. Monokultury mohou také vyčerpávat půdní živiny a snižovat celkovou úrodnost plodin.

Navíc se oves běžně pěstuje s pesticidy na bázi glyfosátu, což může podporovat růst a šíření patogenů rezistentních vůči glyfosátu, které negativně ovlivňují rostliny, hmyz a živočichy.

Přesto podle hodnocení životního cyklu, které provedla švédská značka ovesného mléka Oatly, její procesy vedou k 80 % nižším emisím skleníkových plynů, 60 % nižší spotřebě energie a 80 % nižšímu využití půdy než u mléka z mléčných výrobků.

Mějte na paměti, že omezující faktory a zkreslení jsou u studií financovaných průmyslem běžné.

Jiné výzkumy naznačují, že oves vyžaduje více půdních zdrojů než sója, mandle a rýže. Pokud jde o spotřebu vody, oves vyžaduje podstatně méně vody než mandle a rýže - a jen o něco více vody než sója.


Hrachové mléko

Hrách pochází z oblastí, které jsou bohaté na srážky, což znamená, že ke svému růstu potřebuje méně stávajících vodních zdrojů.

Kromě toho plodiny hrachu často nepotřebují velké zavlažování a zemědělci je střídají. To pomáhá přirozeně vázat dusík v půdě a snižuje potřebu hnojiv.

Navíc na rozdíl od sóji není hrách v současnosti geneticky modifikován tak, aby byl odolný vůči herbicidům.

Společnost Ripple tvrdí, že její hrachové mléko vyžaduje o 86 % méně emisí skleníkových plynů než mandlové mléko.


Kokosové mléko

O přímých dopadech kokosového mléka na životní prostředí je k dispozici jen málo údajů. Některé výzkumy však naznačují, že kokosové mléko přispívá přibližně polovinou emisí skleníkových plynů oproti sójovému mléku.

Kokosové palmy potřebují k produkci velmi málo vody. Stejně jako ostatní stromy jsou také přirozenými pohlcovači uhlíku, což znamená, že pohlcují oxid uhličitý z atmosféry a produkují kyslík. Tento faktor může pomoci vyrovnat celkové emise uhlíku z kokosového mléka.

Kokosové ořechy se však pěstují v tropických oblastech a existují určité obavy, že zvýšená poptávka může znamenat vyšší pravděpodobnost vytlačení původních druhů a ztrátu biologické rozmanitosti.

Na druhou stranu některé výzkumy ukazují, že kokosový ořech může ve skutečnosti podporovat biodiverzitu a není hrozbou pro ekosystémy.


Jak si udělat doma vlastní mléko

Výroba vlastního rostlinného mléka vám umožní nejen větší kontrolu nad použitými ingrediencemi, ale může být také šetrnější k životnímu prostředí.

Zde je návod, jak si doma vyrobit 4 šálky (945 ml) krémového ovesného mléka.

Ingredience
  • 1 šálek (90 g) ovesných vloček
  • 3 šálky (710 ml) vody
  • 1 vypeckovaná datle Medjool
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Návod
  1. Všechny výše uvedené přísady smíchejte ve vysokorychlostním mixéru nebo kuchyňském robotu po dobu 30-60 sekund, dokud nevznikne krémová hmota. Dbejte na to, abyste nerozmixovali příliš, protože by se mléko mohlo stát kašovitým.
  2. Tekutinu přeceďte - nejlépe dvakrát - přes velmi tenkou utěrku do velké mísy, abyste odstranili zbytky. Přecezené mléko nalijte do uzavíratelné nádoby, například do zavařovací sklenice s víčkem, a uložte do chladničky na 3-5 dní.
  3. Domácí rostlinné mléko můžete používat všemi způsoby, kterými používáte rostlinné mléko zakoupené v obchodě. Hodí se jak samostatně, tak do cereálií, müsli, koktejlů a těsta na pečivo.

Tipy pro výběr nejekologičtějšího rostlinného mléka

Při výběru rostlinného mléka podle vlivu na životní prostředí mějte na paměti, že konopné, hrachové a kokosové mléko mohou mít menší dopad na životní prostředí než jiné druhy.

Možná bude nejlepší vystřídat několik druhů, abyste zjistili, kterému dáváte přednost, a podpořit místní společnosti, které podporují udržitelnost.

Vyzkoušení několika druhů vám navíc může pomoci získat několik výhod, protože rostlinná mléka mají široké spektrum živin. Například mandlové mléko má obvykle výrazně méně bílkovin než sójové nebo hrachové mléko, zatímco některá mléka jsou obohacena o živiny, jako jsou vitaminy D a B12.

Dalším důležitým faktorem je balení. Nejlepší je koupit rostlinné mléko v recyklovatelném obalu, abyste snížili množství odpadu.

Pokud to má pro vaši domácnost smysl, může nákup organických rostlinných mlék pomoci i planetě. Pomáhá totiž omezit používání pesticidů a herbicidů, které poškozují půdu, znečišťují vodu a ovzduší, a dokonce vedou ke ztrátě biologické rozmanitosti.

Můžete se také rozhodnout, že si buď vyrobíte mléko doma ze syrových ořechů, obilovin nebo luštěnin, nebo podpoříte některou z novějších společností vyrábějících rostlinné mléčné koncentráty.

Může pomoci prostudovat hodnocení životního cyklu výrobků dané značky, pokud je k dispozici, i když je možný střet zájmů.


Na závěr

Výzkum ukazuje, že rostlinná mléka mají výrazně menší ekologickou stopu než mléko obyčejné. Nejsou však zcela bez vlivu.

Dokud nebude k dispozici více výzkumů, může výběr ekologicky nejšetrnější varianty záviset především na tom, které faktory jsou pro vás nejdůležitější. Různá rostlinná mléka mají různý vliv na spotřebu vody a půdy a také na emise skleníkových plynů.

Na základě současných údajů se zdá, že mandlové vyžaduje nejvíce vody, oves je extrémně náročný na půdu a rýže vypouští nadměrné množství skleníkových plynů. Místo toho byste mohli vyzkoušet kokosové, konopné nebo hrachové mléko.

Do té doby můžete minimalizovat svůj dopad na životní prostředí tím, že si budete vybírat rostlinná mléka balená v recyklovatelných materiálech nebo budete kupovat ekologická, pokud je to možné. Můžete si dokonce vyrobit vlastní rostlinné mléko doma, abyste měli větší kontrolu nad způsobem jeho výroby.

Zdroje: healthline.com, Freepik

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář

Články z dalších našich webů: