Když otevřete ledničku a zjistíte, že „čerstvé“ produkty, které jste si nedávnou koupily, se pokazily, můžete být velmi zklamáni. Naštěstí existuje několik způsobů, jak si v lednici udržet potraviny co nejčerstvější. Zde jsou naše tipy!

OBECNÉ TIPY A TRIKY

Jednou z největších chyb, které lidé dělají, je přílišné plnění lednice. Když potraviny blokují proudění vzduchu, způsobí to, že lednička bude hůře pracovat a zanechá určité oblasti teplejší než ostatní. Nepokládejte proto potraviny příliš dozadu ani na boky chladničky a snažte se, aby všechny potraviny byly od sebe odděleny mezerou. Tím zajistíte, že mezi prostory v lednici může proudit vzduch a potraviny se budou kazit méně.

Chladnička by měla být také řádně čistá, proto ji jednou za dva měsíce důkladně vyčistěte. . Vyjměte všechny poličky z lednice a očistěte je teplou mýdlovou vodou. Protože mnoho polic má sklo se dvěma stěnami, je důležité vyhnout se namáčení polic. Pokud se voda dostane mezi sklo, může to způsobit plísně.

Umístěním potravinového teploměru do chladničky lze zajistit udržení správné teploty. Umístěte jej na druhou polici shora, pokud by teplota začala stoupat, snižte teplotu na lednici nebo nechte chladničku zkontrolovat technikem.

1. PŘED USKLADNĚNÍM POTRAVINY NEOMÝVEJTE

Skladování čerstvě umytého ovoce a zeleniny v lednici může totiž ve skutečnosti výrazně snížit jejich životnost . Vlhkost totiž zrychluje proces rozpadu, takže s mytím počkejte, až dokud nebudete připraveni potraviny sníst.

2. MLÉKO SKLADUJTE V POLIČCE

Častou chybou je skladování mléčných výrobků (zejména mléka) ve dveřích lednice. Ty byly ale měly být ve skutečnosti na střední či spodní polici. Vzhledem k tomu, že lidé pravidelně otevírají a zavírají ledničku, může být teplota dvířek nekonzistentní, což znamená, že by se mléko mohlo mnohem rychleji zkazit. Střední a spodní police, zejména v zadní části chladničky, mají oproti tomu tendenci udržovat nejkonzistentnější teplotu.

Mléčné výrobky není třeba odstraňovat z jejich původních obalů. Mléko, tvaroh a další mléčné výrobky uchovávejte těsně uzavřené. Jakmile je vyndáte z původního obalu, použijte k opětovnému utěsnění plastový obal nebo vzduchotěsnou nádobu. Při nakupování mléka preferujte skleněné lahve, neboť krabicové balení je náchylnější na vznik bakterií. Pokud se však mléko používá před datem expirace, mělo by být v pořádku.

3. DÁVEJTE POZOR PŘI SKLADOVÁNÍ MASA

Syrové maso, ryby a drůbež představují v chladničce jedno z největších zdravotních rizik. Proto tyto potraviny umístěte do uzavíratelných nádob nebo pod ně položte talíř, aby nedošlo k úniku šťávy. Potraviny, které již byly v obchodě zabaleny, nerozbalujte, dokud nejsou připraveny k použití. Maso skladujte nejlépe ve spodní části chladničky, neboť zde je teplota nejchladnější.

Zdroje: lifestorage.com, Unsplash

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář

Články z dalších našich webů: