Mnozí ve skutečnosti tvrdí, že BMI je zastaralý, nepřesný a neměl by být používán v lékařských a fitness zařízeních.

Co je BMI?

BMI znamená index tělesné hmotnosti, který byl vyvinut v roce 1832 belgickým matematikem jménem Lambert Adolphe Jacques Quetelet. Vyvinul stupnici BMI k rychlému odhadu míry nadváhy a obezity v dané populaci, aby pomohl vládám rozhodnout, kam alokovat zdravotní a finanční zdroje. Zajímavostí, kterou Quetelet uvedl je, že BMI není užitečné při studiu jednotlivých jedinců, ale spíše k poskytnutí přehledu o celkovém zdravotním stavu populace. Přesto se široce používá k měření zdraví jedince.

Stupnice BMI je založena na matematickém vzorci, který určuje, zda má člověk „zdravou“ váhu dělením jeho hmotnosti v kilogramech a výšky v metrech na druhou:

BMI = hmotnost (kg) / výška (m 2 )

Můžete také použít online kalkulačku BMI, jakou poskytuje kalkulačka Národní instituty zdraví (NIH).

Jakmile se vypočítá BMI, porovná se se stupnicí BMI a určí se, zda spadáte do „normálního“ rozsahu hmotnosti:

Rozsah BMI Klasifikace
Méně než 18,5 Podváha
18,5 - 24,9 Normální váha
25,0–29,9 Nadváha
30,0–34,9 Obézní třída I (středně obézní)
35,0–39,9 Obézní třída II (těžce obézní)
Větší než 40 Obézní třída III (extrémně obézní)

Podle tohoto výpočtu může poskytovatel zdravotní péče navrhnout změny zdraví a životního stylu, pokud nespadáte do „normální“ váhové kategorie. Některé země přijaly tuto stupnici BMI, aby lépe reprezentovaly velikost a postavení jejich populace. Například u asijských mužů a žen bylo prokázáno vyšší riziko srdečních onemocnění při nižším BMI ve srovnání s jinými než asijskými zeměmi. I když to může poskytnout poskytovateli zdravotní péče snímek zdraví člověka na základě hmotnosti člověka, nezohledňuje další faktory, jako je věk, pohlaví, rasa, genetika, tuková hmota, svalová hmota a hustota kostí.

Index tělesné hmotnosti (BMI) je výpočet, který odhaduje tělesný tuk člověka na základě jeho výšky a hmotnosti. BMI 18,5–24,9 se považuje za „normální“ váhu s nízkým rizikem špatného zdraví, zatímco cokoli nad nebo pod je spojeno s vyšším rizikem špatného zdraví.

Je to dobrý ukazatel zdraví?

Navzdory obavám, že BMI přesně neidentifikuje, zda je člověk zdravý, většina studií ukazuje, že riziko chronického onemocnění a předčasné smrti člověka se zvyšuje s BMI nižším než 18,5 („podváha“) nebo nad 30,0 („obézní“). Například retrospektivní studie z roku 2017 se 103 218 úmrtí zjistila, že ti, kteří měli BMI 30,0 nebo vyšší („obézní“), měli 1,5–2,7krát vyšší riziko úmrtí po 30letém sledování. Další studie ukázala, že u osob s „obézní“ kategorií BMI bylo o 20% vyšší riziko úmrtí ze všech příčin a srdečních onemocnění ve srovnání s „normální“ kategorií BMI. Vědci také zjistili, že ti, kteří byli v kategoriích „podváhy“ nebo „těžce obézní“ a „extrémně obézní“, zemřeli v průměru o 6,7 let dříve, respektive o 3,7 roku dříve, ve srovnání s těmi v kategorii „normální“ BMI. Další studie ukázaly, že BMI vyšší než 30,0 začíná významně zvyšovat riziko chronických zdravotních problémů, jako je cukrovka typu 2 , srdeční choroby, dýchací potíže, onemocnění ledvin, nealkoholické tukové onemocnění jater a problémy s pohyblivostí. Kromě toho bylo 5–10% snížení BMI u člověka spojeno se sníženou rychlostí metabolického syndromu , srdečních onemocnění a cukrovky typu 2.

Vzhledem k tomu, že většina výzkumů ukazuje zvýšené riziko chronických onemocnění u lidí s obezitou, může mnoho zdravotnických pracovníků používat BMI jako obecný snímek o riziku osoby. Přesto by to neměl být jediný použitý diagnostický nástroj. Ačkoli byl BMI kritizován za jeho přílišné zjednodušení zdraví, většina výzkumů podporuje jeho schopnost odhadnout riziko chronického onemocnění u člověka, zejména riziko předčasné smrti a metabolického syndromu.

Nevýhody BMI

Navzdory výzkumu spojenému s nízkým (pod 18,5) a vysokým (30 nebo vyšším) BMI se zvýšenými zdravotními riziky má jeho použití řadu nedostatků, jako je nezohlednění dalších faktorů zdraví, předpokladem je pouze stejná váha, nezohledňuje rozložení tuku, zkresluje hmotnost či není relevantní pro všechnu populaci.

1. Nezohledňuje další faktory zdraví

BMI odpovídá pouze „ano“ nebo „ne“ ohledně toho, zda má člověk „normální“ váhu bez ohledu na věk, pohlaví, genetiku, životní styl, anamnézu nebo jiné faktory. Spoléhání se pouze na BMI může vynechat další důležitá měření zdraví, jako je cholesterol, hladina cukru v krvi, srdeční frekvence, krevní tlak a úroveň zánětu, a přeceňovat nebo podceňovat skutečné zdraví člověka. A co víc, i přes rozdílné složení těla mužů a žen - u mužů s větší svalovou hmotou a méně tukovou hmotou než u žen - používá BMI stejný výpočet pro obě skupiny. Navíc, jak člověk stárne, jeho tělo přirozeně zvyšuje tukovou hmotu a snižuje svalovou hmotu. Četné studie prokázaly, že vyšší BMI 23,0–29,9 u starších dospělých může chránit před předčasnou smrtí a nemocemi. A konečně pouhým použitím BMI ke stanovení zdraví člověka ignoruje další aspekty zdraví, jako je duševní pohoda a komplikované sociologické faktory, jako je příjem, přístup k cenově dostupnému a výživnému jídlu, dovednosti a znalosti v oblasti výživy a životní prostředí.

2. Předpokládá veškerou váhu stejnou

Ačkoli jeden kilogram svalu váží stejně jako jeden nebo kilogram tuku, sval je hustší a zabírá méně místa. Výsledkem je, že člověk může být velmi hubený, ale má vysokou svalovou hmotu, díky čemuž je na stupnici těžší. Například osoba s hmotností 97 kilogramů, která má 175 cm, má BMI 29,5, což ji klasifikuje jako „nadváhu“. Dva lidé stejné výšky a hmotnosti však mohou vypadat úplně jinak. Jeden může být kulturista s vysokou svalovou hmotou, zatímco druhý může mít vyšší tukovou hmotu a pokud vezmeme v úvahu pouze BMI, mohlo by to snadno mylně klasifikovat osobu jako „obézní“ nebo „ extrémně obézní“, přestože má nízkou tukovou hmotu. Proto je důležité vzít v úvahu kromě jeho hmotnosti také svalovou, tukovou a kostní hmotu člověka.

3. Nezohledňuje rozdělení tuku

Ačkoli vyšší BMI souvisí s horšími zdravotními výsledky, umístění tuku v těle může mít větší rozdíl. Ti, kteří mají tuk uložený kolem oblasti žaludku - známý jako tělesné typy ve tvaru androidu nebo jablka - mají větší riziko chronických onemocnění než ti, kteří mají tuk uložený v bokách, hýždích a stehnech - známý jako gynoidní nebo hruškovitý typ těla. Například v přehledu 72 studií vědci zjistili, že pacienti s distribucí tuku ve tvaru jablka měli významně vyšší riziko úmrtí ze všech příčin, zatímco pacienti s distribucí tuku ve tvaru hrušky měli nižší riziko. Autoři ve skutečnosti zdůraznili, že BMI nezohledňuje, kde se v těle ukládá tuk, což může člověka mylně klasifikovat jako nezdravého nebo s rizikem nemoci.

4. Může vést ke zkreslení hmotnosti

Očekává se, že lékař použije svůj nejlepší úsudek, což znamená, že vezme výsledek BMI a považuje svého pacienta za jedinečného jedince. Někteří zdravotníci však používají BMI pouze k měření zdraví člověka před poskytnutím lékařských doporučení, což může vést ke zkreslení hmotnosti a nekvalitní zdravotní péči. Ti, kteří mají vyšší BMI, častěji uvádějí, že jejich lékaři se zaměřují pouze na jejich BMI, i když jejich jmenování bylo pro nesouvisející problémy. Vážné zdravotní problémy často zůstávají bez povšimnutí nebo jsou nesprávně považovány za problémy související s hmotností. Studie ve skutečnosti ukázaly, že čím vyšší je BMI člověka, tím méně je pravděpodobné, že se zúčastní pravidelných zdravotních prohlídek kvůli strachu, že bude souzen, nedůvěře k poskytovateli zdravotní péče nebo předchozí negativní zkušenosti, která může vést k pozdním diagnózám, léčbě a péče.

5. Nemusí být relevantní pro všechny populace

Navzdory širokému využívání BMI u všech dospělých nemusí přesně odrážet zdraví určitých rasových a etnických populací. Například četné studie ukázaly, že lidé asijského původu mají zvýšené riziko chronických onemocnění při nižších mezních hodnotách BMI ve srovnání s bělochy. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve skutečnosti vypracovala asijsko-pacifické pokyny pro BMI, které poskytují alternativní mezní hodnoty BMI:

Rozsah BMI Klasifikace
Méně než 18,5 kg / m 2 Podváha
18,5 - 22,9 kg / m 2 Normální váha
23,0–24,9 Nadváha
Větší než 25,0 kg / m 2 Obézní

Četné studie ukázaly, že tyto alternativní mezní body lépe identifikují zdravotní riziko u asijské populace. K porovnání těchto hraničních bodů s vícegeneračními asijskými Američany je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Černoši také mohou být mylně klasifikováni jako nadváha, přestože mají nižší tukovou hmotu a vyšší svalovou hmotu. To může naznačovat, že riziko chronického onemocnění se vyskytuje ve vyšším mezním bodě BMI ve srovnání s jinými rasami, zejména u černých žen. Jedna studie z roku 2011 ve skutečnosti zjistila, že černé ženy byly považovány za metabolicky zdravé v hraničních bodech vyšších o 3,0 kg / m 2 než lidé, kteří nejsou černí, což dále zpochybňuje užitečnost BMI pro všechny rasové skupiny. A konečně, spoléhání se pouze na BMI ignoruje kulturní význam velikosti těla pro různé skupiny. V některých kulturách je vyšší obsah tuku považován za zdravější a žádanější. Poskytovatelé zdravotní péče by měli zvážit, co „zdraví“ znamená pro každého pacienta individuálně.

Vzhledem k tomu, že významná zdravotní rozhodnutí, jako jsou chirurgické zákroky a intervence při hubnutí, jsou založena na BMI a hmotnosti, je důležité, aby všichni zdravotníci překračovali BMI, aby zajistili, že budou vydávat doporučení zaměřená na pacienta.

Lepší alternativy BMI

Navzdory mnoha nedostatkům BMI se stále používá jako primární nástroj pro hodnocení, protože je pohodlný, nákladově efektivní a přístupný ve všech zdravotnických zařízeních. Existují však alternativy k BMI, které mohou být lepšími ukazateli zdraví člověka - i když všechny mají své vlastní výhody a nevýhody. Jsou jimi:

1. Obvod pasu

Větší obvod pasu - jeli větší než 85 cm u žen nebo 101,6 cm u mužů - naznačuje větší tělesný tuk v břišní oblasti, což je spojeno s vyšším rizikem chronických onemocnění. Výhody: Měření je snadné, vyžaduje pouze měřicí pásku. Nevýhody: Nezohledňuje různé typy těla (např. Ve tvaru jablka vs. hrušky) a stavbu (např. svalovou a kostní hmotu).

2. Poměr pasu k bokům

Vysoký poměr - (více než 0,80 u žen, větší než 0,95 u mužů) indikuje vyšší tukových zásob v oblasti žaludku a je spojena s vyšším rizikem srdce a chronickým onemocněním. Nízký poměr - (nižší nebo rovný 0,80 u žen; nižší nebo rovný 0,95 u mužů) naznačuje vyšší ukládání kyčelního tuku, což je spojeno s lepším zdravím. Výhody: Měření je snadné a vyžaduje pouze měřicí pásku a kalkulačku.Nevýhody: Nezohledňuje různé typy těla (např. ve tvaru jablka vs. hrušky) a stavbu (např. svalovou a kostní hmotu).

3. Procento tělesného tuku

Procento tělesného tuku je relativní množství tělesného tuku, které člověk má.Výhody: Rozlišuje mezi tukovou hmotou a beztukovou hmotou a přesněji vyjadřuje zdravotního rizika než BMI. Nevýhody: Vysoké riziko chyby s pohodlnými nástroji pro hodnocení (např. měření kožních řas, přenosná bioelektrická impedanční analýza, domácí váhy) a další nevýhodou je fakt, že přesnější nástroje jsou pro mnohé drahé a nepřístupné (např. rentgenová absorpciometrie s dvojí energií, vážení pod vodou, BodPod).

4. Laboratorní testy

Laboratorní testy jsou různá měření krve a vitálních funkcí, která mohou naznačovat riziko chronického onemocnění (např. krevní tlak, srdeční frekvence, cholesterol, hladiny glukózy v krvi, zánět).Výhody: Poskytují podrobnější přehled metabolického zdraví člověka a nespoléhají se pouze na tělesný tuk jako měřítko zdraví. Nevýhody: Jedna laboratorní hodnota většinou nestačí k diagnostice nebo indikaci rizika.

Sečteno a podtrženo

Bez ohledu na použitý hodnotící nástroj je pro poskytovatele zdravotní péče důležité nespoléhat se pouze na jeden test. Například poskytovatel zdravotní péče může měřit BMI a obvod pasu člověka, a pokud vyvstanou obavy, může následovat krevní test. Je důležité zacházet s každým pacientem jako s jednotlivcem, abyste zjistili, co pro něj zdraví znamená - fyzicky, psychicky, emocionálně a duchovně. Body Mass Index (BMI) je vysoce kontroverzní nástroj pro hodnocení zdraví, jehož cílem je odhadnout tělesný tuk člověka a riziko špatného zdraví. Výzkum typicky ukazuje větší riziko chronických onemocnění, protože BMI se zvyšuje nad „normální“ rozmezí. Nízký BMI (pod 18,5) je dále spojen se špatnými zdravotními výsledky. To znamená, že BMI nezohledňuje další aspekty zdraví, jako je věk, pohlaví, tuková hmota, svalová hmota , rasa, genetika a anamnéza. Navíc se ukázalo, že jeho použití jako jediného prediktoru zdraví zvyšuje zkreslení hmotnosti a nerovnosti v oblasti zdraví. Ačkoli může být BMI užitečný jako výchozí bod, nemělo by to být jediné měření vašeho zdraví.

Zdroje: www.healthline.com, Freepik

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář

Články z dalších našich webů: