Jaké jsou přínosy arašídového másla pro zdraví?
„Arašídy jsou skvělým zdrojem bílkovin, tuků, niacinu, hořčíku, vitaminu E, biotinu a mědi,“ říká Health Laura Iu, registrovaná dietoložka a nutriční terapeutka se sídlem v New Yorku . Jako takový bohatý zdroj vitamínů a živin je arašídové máslo celkově skvělým doplňkem vaší stravy z několika důvodů.
Může podporovat hubnutí
„Někdy má arašídové máslo špatnou pověst díky svému obsahu tuku, ale tuk je nezbytnou součástí pocitu uspokojení,“ říká Iu. „To znamená, že dát si preclíky nebo ovoce s arašídovým máslem vám může pomoci cítit se plnější déle, než kdybyste měli jíst preclíky nebo ovoce samotné.“ Díky tomuto efektu nasycení je arašídové máslo skvělé pro ty, kteří se snaží zhubnout.
Pomáhá budovat a regenerovat svaly
„Protein, který se v arašídech nachází - kolem 8 gramů na porci, může pomoci budovat a regenerovat svaly,“ říká Gans. Výzkum již roky ukazuje, že zvýšený příjem bílkovin přispívá ke svalové síle a umožňuje zachování svalové hmoty v průběhu celého života.
Arašídové máslo také obsahuje značné množství hořčíku s draslíkem - základní minerály pro funkci a vývoj svalů. Fosfor pomáhá syntetizovat bílkoviny pro růst, údržbu a opravu buněk a tkání. Arašídy poskytují asi 50 % našeho požadovaného denního příjmu fosforu.
Může snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky
„Arašídy jsou plné mononenasycených tuků," říká Gans, „které jsou často spojovány se snížením hladiny cholesterolu a srdečních chorob." Je to proto, že když tyto zdravé tuky nahradí ve vaší stravě nasycené mastné kyseliny, sníží hladinu LDL (špatného cholesterolu), ale ponechá hladinu HDL (dobrého cholesterolu). Navíc konzumace zdravějších tuků, jako jsou ty, které se nacházejí v arašídovém másle, může podle Americké diabetologické asociace pomoci snížit riziko vzniku cukrovky typu 2.
Může pomoci zlepšit zdraví střev
„Arašídy obsahují přibližně 2 gramy vlákniny na porci, což se ukázalo jako prospěšné pro zdraví střev,“ říká Gans. Je to proto, že vláknina podporuje váš mikrobiom (všechny bakterie, které žijí ve vašem střevě), který reguluje trávení, zvyšuje imunitu a snižuje zánět.
Existují nějaká rizika spojená s arašídovým máslem?
Pokud jde o rizika, nejběžnější a nejzávažnější zahrnují alergie na arašídy. Takový alergický záchvat se projevuje například zarudnutím kůže, svěděním, dušností a mimo jiné může vést až k potřebě vpichu adrenalinu. Většinou jsme si ale alergií vědomi, proto toto riziko nepatří k životu ohrožujícímu u většinové populace.
Pozor si však musíme dát zpravidla na levnější verze arašídového másla, kde většinu složení zaujímá palmový olej. Ten je nejenom nezdravý a nevhodný při hubnutí, ale jeho výroba je také nebezpečná pro životní prostředí. Vybírejme si tedy arašídová másla s co největším procentem arašídů, popřípadě trochou soli a uděláte službu svému tělu i planetě.
Zdroje: Freepik, health.com
Michal
před 3 rokyJiž první věta tohoto článku je nesmyslná.Všichni arašídové máslo neznáme a my,kteří ho známe ho rozhodně nemilujeme
Reply