5 potravin, které jsou překvapivě vhodné při hubnutí
Hubnutí se nemusí vždy rovnat deprivaci a odpírání si potravin, které máte rádi. Vlastně by tomu tak ani být nemělo. Trvalé a udržitelné zhubnutí je mnohem dosažitelnější, pokud se zaměřujete spíše na kvalitu jídla, než na jeho množství. Jezte zdravá, výživná (a dokonce i kalorická) jídla a budete mnohem spokojenější. Mnoho potravin, o kterých si lidé myslí, že jsou při hubnutí nevhodné, jsou právě ty, které mají schopnost skutečně pomoci dosáhnout vašeho cíle. Zde je pět potravin, které vám nejen pomohou dosáhnout vašeho cíle při hubnutí, ale také vám pomohou ho trvale udržet.
Ořechová másla
Kromě zdravých tuků obsahují ořechová másla také působivé množství bílkovin a vlákniny. Arašídové máslo se může pochlubit 8 gramy bílkovin na 2 polévkové lžíce spolu s 2 gramy vlákniny.
Studie z Harvardské univerzity veřejného zdraví zjistila, že pravidelná konzumace ořechů ve skupině více než 51 000 žen byla spojena s nižším rizikem přírůstku hmotnosti a obezity. Podobná studie v časopise Journal of Nutrition zjistila, že se váha téměř nezměnila u lidí, kteří konzumovali stravu nebohatou na ořechy. Jinými slovy: Ořechy a ořechová másla mohou být zdravým doplňkem vaší stravy, i když se snažíte zhubnout. 200 kalorií z kešu oříšků nebo arašídového másla je mnohem uspokojivější a zajistí vám delší pocit sytosti, než 200 kalorií ze sušenek.
Tip na nákup: Vyhněte se verzím se sníženým obsahem tuku, které mají paradoxně více kalorií, cukru, sodíku a konzervantů než běžné ořechové máslo. Kupujte ty, které obsahují hlavně ořechy, případně trochu soli. Dá se nezamilovat do lahodné svačinky ve formě jablka namazaného mandlovým máslem?
Hořká čokoláda
Pouhý jeden nebo dva čtverečky hořké čokolády může nejen snížit hladinu stresu, ale také pomoci omezit chuť na jiné pochoutky plné cukru. Vysoká úroveň stresu může vést ke zvýšení hormonu kortizolu, který zvyšuje chuť k jídlu a způsobuje emoční přejídání.
Čím vyšší procento kakaa, tím větší výhody. Kakaové flavonoidy mají řadu zdravotních výhod, například zlepšení průtoku krve do mozku a snížení rizika srdečních onemocnění snížením hladiny cholesterolu, cukru v krvi a krevního tlaku .
Tip na nákup: Nekupujte čokoládové tyčinky, které obsahují spoustu přidaných tuků a cukrů. Hledejte tyčinky s minimálně 70% kakaa, s krátkým a jednoduchým seznamem ingrediencí.
Vejce
Vejce jsou bohatá na vysoce kvalitní bílkoviny, zdravé tuky a základní vitamíny a minerály. Při pouhých 70 kaloriích na jedno vejce není důvod, proč si nedopřát celé vejce - žloutek i bílek. Ano, vaječné žloutky jsou zdrojem cholesterolu v potravě, ale nedávné studie nyní ukazují, že cholesterol v potravě má menší vliv na hladinu cholesterolu v krvi, než jsme si kdy mysleli. Důkazy říkají, že konzumace celých vajec s mírou je bezpečná a některé studie dokonce ukazují, že mohou pomoci při hubnutí.
Káva
Váš každodenní šálek kávy vám může nejen pomoci každé ráno vylézt z postele, ale také stimuluje mozek a nervový systém. Obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci zlepšit metabolismus glukózy - což nejen pomáhá potlačit chuť k jídlu, ale také snižuje riziko cukrovky 2. typu. Kofeinovaná káva může také stimulovat termogenezi a schopnost těla spalovat více tukových zásob, což zlepšuje výkon při vytrvalostních cvičeních, jako je běh a jízda na kole.
I když jsou účinky kávy na hubnutí pravděpodobně minimální, celkové zdravotní výhody jsou dostatečným důvodem k tomu, abyste si každý den dopřáli šálek nebo dva jako součást své každodenní rutiny. Systematický přehled a metaanalýza 36 studií z roku 2014 zjistil, že ti, kteří pili své ranní šálky kávy, měli ve skutečnosti nejnižší riziko srdečních problémů .
Rada: Ne každá káva je stejná - většina výhod spojených s kávou je omezena na černou kávu - nikoli krémové a cukerné kávové nápoje z automatů. Omezte ochucené (a nadhodnocené) latte a dopřejte si jej pouze výjimečně jako vzácnou pochoutku.
Červené víno
Pokud jde o hubnutí, může být klíčem k úspěchu omezení tekutých kalorií. Alkohol nese 7 kalorií na gram. Avšak vzdání se našeho příležitostného drinku na konci dlouhého dne je pro některé nepředstavitelné.
Červené víno může být prospěšnější než bílé, podle jedné studie z Washingtonské státní univerzity, která zjistila, že polyfenoly v červeném víně (včetně resveratrolu) mohou dokonce zabraňovat obezitě. Nejvíc polyfenolů můžeme získat z celých hroznů, ale i samotné víno přináší značnou část těchto výhod.
Sečteno a podtrženo: Alkoholické nápoje nemusí nutně pomáhat při hubnutí, ale pomáhají nám uvolnit se od stresujících dnů. S mírou je alkohol také dobrý pro srdce. Pijte zodpovědně (ne na lačný žaludek), omezte příjem a vyberte si 120 kalorickou sklenici vína namísto koktejlů s velkým obsahem cukru.
Zdroje: blog.myfitnesspal.com, Freepik