Nadýmání je stav, ke kterému dochází, když je váš gastrointestinální trakt naplněn vzduchem nebo plynem.
70% imunitního systému se nachází ve střevech, střevní bakterie tedy hrají důležitou roli, a pokud je normální trávicí funkce přerušena, bakterie se sníží a vy skončíte s nafouknutým břichem.
Existuje však rozdíl mezi normálním nadýmáním a nadýmáním nadměrným.
Normální nadýmání
Je naprosto normální, že se ráno probudíte s plochým bříškem a pak, jak den postupuje a vy jíte a pijete, tak se trošku nafouknete. To je běžné, protože vaše tělo se přizpůsobuje vašemu dennímu příjmu.
Nadměrné nadýmání
To je to nadýmání, které je také doprovázeno žaludečními křečemi, nevolností, průjmem nebo zácpou. Je velký rozdíl mezi pocitem plnosti po velké večeři a pocitem, jako by vám explodovalo žaludek.
Proč jste nafouklí?
Jíte příliš rychle. Lidé obvykle dělají multitasking, a když jí, nevěnují pozornost svému jídlu. Májí také tendenci jíst ve spěchu, což znamená, že v tomto procesu pravděpodobně spolykají vzduch!
Jíte příliš mnoho sodíku. Sůl neboli sodík zadržuje ve vašem těle vodu navíc.
Alkohol a nápoje s obsahem uhlíku. Nejen, že jsou soda a piva nabité zbytečnými kaloriemi, jsou také notoricky známé tím, že vás díky vzduchovým bublinám v nápojích nadýmají.
Hormony. Během ovulační fáze a menstruačního cyklu vzroste váš estrogen. To způsobí, že budete držet vodu navíc! S tím se nedá nic dělat.
Intolerance na jídlo. Jedním z největších viníků nadýmání jsou intolerance na potraviny, hlavní je lepek!
Jak se zbavit nadýmání
Jezte pomalu. Přestaňte spěchat nebo se při jídle dívat na televizi a telefon, místo toho věnujte pozornost tomu, jak žvýkáte.
Omezte sůl. Přestaňte do jídla přidávat zbytečně moc soli a zaměřte se na jídla s nízkým obsahem sodíku.
Vypusťte alkohol a bublinkové nápoje. Vzduchové bubliny vás jen více nafouknou, takže se těmto nápojům vyhněte a místo toho se zaměřte na vodu. Pokud nejste fanouškem čisté vody, přidejte si do vody nějaké ovoce pro přirozenou chuť.
Zjistěte si vaše potravinové intolerance. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je pomocí DNA nebo genetického testu. Zjistěte, jaké potraviny vám nedělají dobře a vyřaďte je ze své stravy. Lepek je obvykle hlavní, ale některé lidi může nafukovat taky sója, mléčné výrobky atd.
zdroje: diaryofafitmommy.com Freepik