Trápí vás neustálý hlad nebo chutě na sladké? Důvodů může být hned několik. Někdy za to může nesprávná skladba jídelníčku, jindy zase nedostatek spánku či hormonální změny. Pojďme se spolu podívat na nejčastější příčiny.
Nejíte dostatek bílkovin a vlákniny
Ke správnému chodu organismu potřebujeme samozřejmě všechny makroživiny (bílkoviny, sacharidy a tuky), avšak každá potravina má rozdílný vliv na naši sytost. Zatímco sacharidy jsou všeobecně skvělé pro rychlou dodávku energie, pro udržení této energie jsou důležité i bílkoviny, tuky a vláknina. Studie publikovaná v časopise Nutrition Journal zjistila, že svačiny s vysokým obsahem bílkovin vedly ke snížení hladu a účastníky déle nasytily. Obecně se má za to, že potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny nejúčinněji vytvářejí pocit sytosti. V praxi to vypadá potom například, že si k odpolední svačině k jablku přidáme pár oříšků.
Jíte málo
Ať už hubnete, máte rychlý metabolismus nebo jste velmi aktivní, můžete se cítit neustále hladoví, pokud nejíte dostatek jídla pro udržení svých biologických potřeb. Hlad je známkou těla, že k fungování potřebuje více energie a nemusí se vždy projevovat pouze kručením žaludku. Hlad se může projevit také jako únava, neschopnost soustředit se, závratěmi nebo neustálým přemýšlením o jídle. Pokud máte problémy s intuitivním jezením a nevíte, co je pro vás moc či málo, zkuste vyhledat alespoň dočasně odborníka na danou problematiku. Vaše kvalita života vám za to stojí.Jíte ve spěchu
Vzhledem k dnešní hektické době si možná všimnete, že jíte při chůzi, řízení nebo u jídla sledujete novinky na svém mobilu. Pokud však jíte ve spěchu a necháte se něčím rozptylovat, tělo hůře rozpozná, že vůbec něco jíte a nenastane dostatečný pocit sytosti. Mnohé studie nám ukázaly, že pokud se dostatečně nesoustředíme v danou na chvíli na samotné jezení, může to vést až k přejídání. Nejen, že vám vědomé stravování pomůže cítit se sytě, ale souvisí také se sníženou chutí na jídlo a emocionálním jezením.Jíte příliš rychle
Odložit mobil a soustředit se na jídlo není jediným krokem k úspěchu. Spousta lidí jí ve spěchu bez pořádného rozžvýkání soust. To je však prvním krokem k dobrého trávení, začíná tedy už v našich ústech, ve slinách. Měli bysme si tedy z našeho přijímání potravy udělat prioritu a zpomalit. Zkuste si také zpříjemnit prostředí, ve kterém se stravujete. Vědomé jezení můžete také podpořit svými smysly. Zaměřte se jak jídlo vypadá, jak voní, na jednotlivé chutě. Pomalu si vychutnávejte každé sousto a vynahraďte si na jídlo určitý čas.
Nedostatek spánku
Spánek hraje významnou roli při regulaci hormonů, což může přispívat ke zvýšení pocitu hladu. Krátká doba spánku je spojena se zvýšenou hladinou ghrelinu, hormonu, který stimuluje chuť k jídlu, a sníženou hladinou leptinu, hormonu sytosti. To znamená, že když nemáte dostatek spánku, pravděpodobně se budete cítit hladovější a budete toužit po sladkých pokrmech. Zaměřte se na vytváření zdravých spánkových návyků, včetně vyhýbání se alkoholu a těžkých večeří před spaním a nechte elektronická zařízení jako je váš telefon nebo notebook v jiné místnosti.
Zdroje: Freepik, blog.myfitnesspal.com