- Jedna studie sledovala účastníky po dobu 32 let a zjistila, že lidé s více rostlinnou stravou měli nižší výskyt srdečních chorob.
- Druhá studie se zaměřila na zdraví žen a zjistila, že ženy v postmenopauzálním stádiu života s dietou zaměřenou více na rostliny mají také snížené riziko srdečních problémů.
Začlenění více čerstvých celých potravin do vlastní stravy je něco, co lékaři často propagují. Konzumace přírodních potravin spíše než vysoce zpracovaných potravin může mít nepřeberné množství zdravotních výhod.
USDA a její výživová doporučení
United States Department of Agriculture (USDA) se dlouhodobě zaměřuje na konzumaci potravin, které poskytují živiny potřebné k udržení dobrého zdraví.
USDA v současné době doporučuje, aby strava jednotlivce sestávala z následujících potravin:
- ovoce
- zelenina
- zrna
- protein
- mléčné výrobky
Na základě denní stravy s 2 000 kalorií USDA navrhuje, aby lidé jedli 2 šálky ovoce, 2,5 šálku zeleniny, 170 g zrn, 160 g bílkovinných potravin a 3 šálky mléčných výrobků.
To také naznačuje, že lidé mění své zdroje bílkovin a zkoumají častěji bezmasá jídla.
Studie diety mladých lidí
První nová studie s názvem „Strava zaměřená na rostliny a riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění v období mladé až střední dospělosti“ se objevuje v časopise Journal of American Heart Association. Vědci v této studii sledovali téměř 5 000 mladých dospělých ve věku 18–30 let, když studie začala. Studie trvala 32 let. Žádný z účastníků neměl problémy se srdcem, když studie začala. Při prohlídkách v průběhu let lékaři hodnotili zdraví účastníků, ptali se na jídlo, které jedli, a přidělili jim skóre kvality stravy.
Na konci studie onemocnělo kardiovaskulárním onemocněním téměř 300 lidí . Kromě toho, po úpravě o různé faktory, včetně rasy, pohlaví a dosaženého vzdělání, vědci také zjistili, že u lidí s nejvíce rostlinnou stravou a vyšším skóre kvality stravy je o 52% menší pravděpodobnost vzniku srdečních problémů než u těch, kteří konzumují nejméně rostlinné stravy.
"Výživově bohatá strava zaměřená na rostliny je prospěšná pro kardiovaskulární zdraví." Strava zaměřená na rostliny nemusí být nutně vegetariánská,“říká doktor Yuni Choi, jeden z autorů studie mladých dospělých a postdoktorant na Fakultě veřejného zdraví University of Minnesota v Minneapolis..
"Lidé si mohou vybrat mezi rostlinnými potravinami, které jsou co nejblíže přírodním, nikoli vysoce zpracovaným. Myslíme si, že jednotlivci mohou čas od času umírněně zahrnout živočišné produkty, jako je nesmažená drůbež, nesmažené ryby, vejce a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku,“ říká doktor Choi.
O studii hovořila s Medical News Today Kristin Kirkpatrick, odbornice na výživu s magisterským titulem v oblasti managementu zdraví a zakladatelka KAK Consulting. "Údaje uvedené v této studii jsou v souladu s předchozími studiemi o rostlinné stravě a dlouhověkosti a metabolickém zdraví," řekla Kirkpatrick. "Nedivím se těm zjištěním," řekla, "a možná si na jídlo s rostlinou nikdy není pozdě ani brzy."
Studie postmenopauzální fáze u žen
Druhá studie se také objevuje v časopise Journal of American Heart Association a nazývá se „Vztah mezi rostlinným dietním portfoliem a rizikem kardiovaskulárních chorob: zjištění z prospektivní kohortové studie iniciativy Women’s Health Initiative“.
Tato studie sledovala ženy v postmenopauzálním stadiu života, které byly ve věku 50–79 let na začátku studie. Účastníci se zapsali v letech 1993 až 1998 a studie trvala do roku 2017. Vědci chtěli zjistit, zda účastníci, kteří dodržovali dietu portfolia ke snížení hladin lipoproteinů s nízkou hustotou nebo „špatného“ cholesterolu, měli v dlouhodobém horizontu méně kardiovaskulárních problémů.
Lidé dodržující dietu portfolia jedí více rostlinných potravin, jako jsou luštěniny, garbanzo fazole a bobule. Účastníci vyplnili dotazníky týkající se jejich stravy a vědci na základě těchto informací posoudili, jak pečlivě dodržují dietu portfolia.
Vědci zjistili, že ve srovnání s účastníky, kteří nejméně dodržovali dietu portfolia, byli účastníci studie s dietou, která nejvíce dodržovala dietu portfolia na bázi rostlin, následující:
- O 11% menší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních chorob
- O 14% menší pravděpodobnost vzniku ischemické choroby srdeční
- O 17% menší pravděpodobnost srdečního selhání
"V naší studii jsme také našli odpověď na dávku, což znamená, že můžete začít v malém, přidávat jednu složku portfoliové diety najednou a získat více přínosů pro zdraví srdce, když přidáte další složky," říká vedoucí autor Andrea J. Glenn. Glenn je doktorandem v St. Michael's Hospital v kanadském Torontu a ve výživových vědách na University of Toronto.
Je také důležité poznamenat, že více než 80% účastníků iniciativy Women’s Health Initiative jsou běloši, více než 60% má vysokoškolské vzdělání a více než 60% je vdaných. To může ztěžovat zobecnění výsledků na jiné populace.
Budoucí studie
Dr. David J. Jenkins, jeden z autorů studie, hovořil s MNT o studii. Dr. Jenkins je profesorem kateder medicíny a výživových věd na univerzitě v Torontu a je také lékařem oddělení Divize endokrinologie a metabolismu v nemocnici sv. Michala v Torontu.
Dr. Jenkins řekl, že chtějí „zjistit, zda je možné výsledky replikovat v jiných kulturách. Naplánovali jsme také rozsáhlou studii zaměřenou na kardiovaskulární výsledky.“
Zdroje: www.medicalnewstoday.com, Freepik