Vláknina má velice nízkou kalorickou hodnotu, ale i přes to se řadí mezi makroživiny, které denně musíme přijmout v několika desítkách gramů. Patří do skupiny sacharidů a rozdělujeme ji do dvou základních skupin.
Nyní si prozradíme, kde vlákninu najdeme a proč je tak důležitá.
Vláknina hraje nesmírnou roli při udržování správné funkce organismu v mnoha směrech. Dlouhodobý nedostatek příjmu vlákniny se může podílet na vzniku různých onemocnění, jako je cukrovka, různé srdeční choroby, zažívací problémy nebo hemeroidy apod.
Má také pozitivní vliv na HUBNUTÍ - prodlužuje trávení potravy a způsobuje větší pocit nasycení.
Doporučený denní příjem vlákniny u dospělého člověka se orientačně uvádí 25-35 g (muži 30-35 g, ženy 25-30 g) U dětí se orientační denní doporučená dávka vypočítá pomocí jejich věku a přičtení jednotky 5.
1. rozpustná vláknina
Tento typ je součástí ovoce, zeleniny, obilovin, ořechů a luštěnin.
Rozpustný vláknina je tvořena složkami rostlinných buněk, které poté bobtnají ve vodě. V tlustém střevě se za pomocí baktérií rozkládají na jednodušší složky. V doplňcích stravy je nejčastěji používána rozpustná vláknina pod označením psyllium (semínka jitrocele blešníkového).
Hlavním účinkem rozpustné vlákniny je:
a) vstřebávání nadbytečné vody ze střev,
b) zvětšování objemu stolice,
c) ovlivňování hladiny cholesterolu v krvi.
Součástí skupiny rozpustných skupin vlákniny jsou tzv. prebiotika (nestravitelná složka potravy) nebo inulín (druh rozpustné vlákniny, který se přirozeně nachází například v zelenině).
2. nerozpustná vláknina
Stejně jako rozpustnou vlákninu, tu nerozpustnou najdeme z velké části v ovoci, zelenině, obilovinách, oříškách a luštěninách. Dále je typická pro řasy a houby. Nerozpustná vláknina v našem těle nebobtná a náš trávicí trakt ji nedokáže rozložit, prochází proto zažívacím traktem nestráveně.
Účinky této vlákniny:
a) pravidelný příjem podporuje střevní funkce,
b) zlepšuje vylučování zbytků různých nežádoucích látek přijímaných běžnou stravou.
Poměr mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou by měl být 1:3.
Naopak přebytek vlákniny ve stravě může způsobit plynatost a nadýmání.
Jak bylo výše zmíněno, vláknina je velmi důležitá a prospěšná makrosložka v naší stravě. Proto ji neopomíjejte a snažte se ji přijímat v adekvátním množství.
Zdroje: Freepik.com, www.kurzyatac.cz
iwesujelitauj
před 2 rokyhttp://slkjfdf.net/ - Ugizao <a href="http://slkjfdf.net/">Eogeifes</a> fzz.jqlj.flatify.cz.ebv.rd http://slkjfdf.net/