Pamatujete si dobu, kdy naší jedinou možností bylo arašídové máslo? Tato doba už je dávno pryč a výběr ořechových másel je dnes obrovský. Na každém fitness e-shopu dnes najdete obrovský výběr čistých i všemožně kombinovaných ořechových másel. Proto vás možná napadne otázka, které je nejlepší? Které ořechové máslo je nejchutnější? Které je nejzdravější? Pokud chcete znát odpovědi na tyto otázky, čtěte dál.
První se zastavíme u samotných ořechů. Ořechy jsou zdrojem kvalitních tuků, bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Dále také podporují hubnutí, odvracejí cukrovku, rakovinu a srdeční choroby. Ořechové másla jsou skvělé na vaření i pečení nebo jen tak na lžičku. A teď už k samotným ořechovým máslům. Tady je top 5 ořechových másel, které musíte ochutnat.
1. Mandlové máslo
Mandlové máslo je velmi chutné. Je ideální jako svačinka po tréninku, třeba na nakrájených plátcích jablka. Mandlové máslo je sice dražší než to arašídové, ale jeho koupí určitě neprohloupíte a vychutnáte si každou lžičku. Hodí se totiž do sladké i slané kuchyně.
Výživová hodnota na 2 lžíce:
- 196 kcal
- Tuky: 17,8 g
- Sacharidy: 6 g
- Vláknina: 3,3 g
- Bílkoviny: 7 g
2. Arašídové máslo
Arašídové máslo nemá sice tak vysoký obsah zdravých tuků a vitamínu E jako mandlové máslo, ale má o něco vyšší obsah bílkovin. Má také dostatečné množství železa, které pomáhá předejít anémii, draslíku pro vaše svaly, hořčíku pro vaše kosti a zinku pro váš imunitní systém.
Arašídové máslo je konzumováno už dlouho, proto je nejdéle zkoumané. Výzkum ukázal, že pravidelná konzumace arašídového másla, může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky. A kromě toho má i skvělou chuť. Hodí se do ovesné kaše a na lívance.
Výživová hodnota na 2 lžíce:
- 191 kcal
- Tuky: 16,4 g
- Sacharidy: 7,1 g
- Vláknina: 1,6 g
- Bílkoviny: 7,1 g
3. Lískové máslo
Pro ty, kteří mají alergii na arašídy, je lískové máslo skvělou alternativou. Lískové máslo obsahuje přírodní cukry a je dalším skvělým zdrojem vitamínu E. Může pomoci snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a cévní mozkové příhody.
Výživové hodnota na 2 lžíce:
- 160 kcal
- Tuky: 14 g
- Sacharidy: 8 g
- Vláknina: 1 g
- Bílkoviny: 5 g
4. Kešu máslo
Kešu máslo je sladší než mnoho jiných ořechových másel. Pokud pracujete na snížení přidaného cukru, aniž byste obětovali sladkou chuť, je toto máslo dobrou volbou. Bohužel má, ale i nižší obsah bílkovin než většina ostatních másel. Kešu máslo je také dražší, ale za koupi určitě stojí. Skvěle se hodí třeba do smoothie.
Výživové hodnota na 2 lžíce:
- 195 kcal
- Tuky: 17 g
- Sacharidy: 7 g
- Vláknina: 3 g
- Bílkoviny: 2 g
5. Kokosová máslo
Dobře, kokosové máslo úplně nepatří do této kategorie, ale myslím si, že za zmínku určitě stojí, navíc se v dnešní době prodává společně s ořechovými másly. Kokosové máslo má ve srovnání s ostatními másly velké množství vlákniny. Krom velkého množství vlákniny také obsahuje bílkoviny, draslík, hořčík a železo, ale má také vysoký obsah nasycených tuků, což pro vás nemusí být nejlepší. Pokud zvolíte správné množství, tak se nemusíte ničeho bát, to se koneckonců týká všech másel.
Výživové hodnota na 2 lžíce:
- 200 kcal
- Tuky: 18 g
- Sacharidy: 7 g
- Vláknina: 3 g
- Bílkoviny: 2 g
Ořechových másel je hodně a jejich kombinací je ještě víc. Pokud jste ořechové másla ještě neochutnali, tak to určitě napravte. Z kombinací doporučuji vyzkoušet arašíd-kokos, z těch čistých kešu máslo. Možná vám ořechové másla nebudou ze začátku chutnat, obzvlášť když jste milovník nutelly, ale věřím, že na chuť si nakonec zvyknete a zamilujete si ji.
Zdroje: www.womenshealthmag.com, unsplash.com