Když je člověk nemocný, může mít potíže s chutí k jídlu. Je však důležité v dostatečném množství přijímat potravu a zůstat hydratovaný, především když se necítíte dobře. Různé druhy potravin mohou bojovat proti různým typům nemocí. V tomto článku uvádíme seznam potravin, které je třeba jíst a kterým se je lepší naopak vyhnout.
1. NACHLAZENÍ A CHŘIPKA
Když se u vás objeví příznaky nachlazení a chřipky, je důležité v dostatečném množství hydratovat tělo pomocí tekutin. Bylinné čaje jsou osvěžující a dýcháním jejich páry můžete pomoci odstranit hlen z dutin. Přidáním mleté kurkumy nebo lžičky medu do šálku horké vody zase můžete pomoci zmírnit bolest v krku, neboť kurkuma se vyznačuje především svými protizánětlivými účinky.
Naopak omezit byste měli mléčné výrobky, které mohou zesílit hlen, což může zhoršit ucpání dutin. Vyhnout byste se měli i konzumaci alkoholických nápojů a kofeinu.
2. ZVRACENÍ A PRŮJEM
Pokud člověk zvrací či má průjem, klíčem je jíst potraviny, které žaludek uklidní. Jedná se například o banány, pečivo či přesnídávky. Tyto potraviny jsou bohaté na škroby a obsahují relativně malé množství vlákniny, což urychluje zotavení z průjmu. Neměli byste ani zapomínat po malých douškách pravidelně pít, nejlépe bylinné čaje či vodu.
Úplně vyhnout byste se měli konzumaci mastných a kořeněných jídel, taktéž i kofeinu a umělým sladidlům, které mohou vést k projímavým účinkům.
3. ZÁCPA
Klíčem ke zmírnění zácpy je zvýšení příjmu vlákniny. Vláknina může být rozpustná nebo nerozpustná. Rozpustná vláknina zadržuje vodu ve stolici, takže je měkčí a snáze se vylučuje. Pomáhá také vyživovat střevní bakterie. Nerozpustná vláknina dodává stolici objem a pomáhá tak vyčistit střeva. Typickou potravinou s velkým množstvím vlákniny jsou ovesné vločky. Jeden šálek ovesných vloček obsahuje zhruba 4 gramy vlákniny, což je 16 procent doporučeného denního příjmu u dospělého člověka. Od zácpy také může pomoci sušené ovoce- např. meruňky, fíky či švestky. Toto ovoce obsahuje přírodní projímadlo známé jako sorbitol, které podporuje pohyb střev.
Pozor si ale dávejte na zpracované potraviny, které mají často vysoký obsah tuků a solí ale nízký obsah vlákniny. Dále také kofein a alkohol, které mohou způsobit dehydrataci a ochuzovat organismus o vodu potřebnou ke změkčení stolice.
Je důležité si uvědomit, že prevence je lepší než následná léčba. Dodržování pitného režimu a kvalitní stravy nám může pomoci odvrátit řadu výše uvedených onemocnění.
Zdroje: medicalnewstoday.com, freepik.com
LIBUŠE ČERNÁ
před 3 rokyTrpím nachlazením a tak mě toto vše zajímá, jak mám postupovat. Zkouším různé metody, abych měla snadný průběh.