Probiotika

jedná se o zdraví prospěšné bakterie, které najdeme v trávicím traktu. Pro dosažení správné mikrobiální rovnováhy je nezbytně nutné jejich dostatečné množství v tenkém střevě, kde je lokalizována zásadní část imunitního systému.

Prebiotika

Tvoří potravu pro zdravý střevní mikrobiom – bakterie. Zdrojem může být například česnek, cibule, chřest, tedy potraviny, které obsahují pro naše tělo nestravitelnou vlákninu.

Mikrobiom

Souhrnné označení pro mikrobiální osídlení lidského těla. Jedná se o soubor bakterií, kvasinek, hub, virů i prvoků. Vyskytuje se v lidském těle a na něm. Je dědičný (respektive existuje vztah mezi mi-krobiomem a naším genotypem)

Střevní mikrobiom (střevní mikroflóra) je tvořen mikroorganismy sídlícími ve střevě. Jedná se o soubor zdraví prospěšných patogenních mikrobů, která nás v případě rovnováhy neohrožují, ale do-konce jsou nezbytné pro naše zdraví. Hraje roli při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových, metabo-lických, psychických, alergických, autoimunitních i kardiovaskulárních onemocnění. Je snadno naru-šitelný, nejvýraznější je léčba antibiotiky, dále nezdravá strava, stres, kouření, přemíra čistoty či chemické látky (herbicidy, pesticidy).

Prospěšnost probiotik

  • Zpomalují růst nežádoucích patogenních mikroorganismů
  • Zlepšují funkci střev a udržují v něm správné pH
  • Regulují ukládání tuků v těle
  • Optimální střevní mikroflóra usnadňuje trávení. Pokud jsou ovšem patogenní mikroorganis-my přemnožené mohou inhibovat vstřebávání důležitých živin do organismu
  • Snižují rizika průjmů spojeného s užíváním antibiotik
  • Mírní problémy spojené s intolerancí laktózy (ovšem je potřeba používat probiotika nepěstě-na na mléčném médiu)
  • Probiotika jsou bezpečná pro kojence, děti, dospělé i pro starší pacienty, avšak je vždy nutné vybrat vhodná pro danou skupinu.

    Probiotické přípravky VS potraviny, které probiotika přirozeně obsahují?

    U probiotických přípravků (izolovaná probiotika) je výhodou jejich přesná znalost složení a jejich dávka. Nevýhodu však je, že lze dojít ke střevním problémům, jelikož jsou uzpůsobeny tak, aby pře-žily v co nejhojnějším počtu působení žaludečních kyselin.

    Potraviny s přirozeným výskytem probiotik – fermentované potraviny a nápoje Neznáme přesné množství probiotických bakterií, takže si nemůžeme být jisti, zda alespoň některé přežijí nepříznivé prostředí žaludku. U podomácku vyrobených výrobků mohou být přítomny i divoké druhy bakterií.

    Nejběžnější kmeny probiotických bakterií

    Laktobacily

    Tento rod mikroorganizmů najdeme v zažívacím traktu a močových cestách. Využívají se pro zlepše-ní funkci střev a při léčbě vaginálních bakteriálních zánětů. Svůj význam nemají jen v lékařství, ale také v potravinářském průmyslu. Využívají se k výrobě fermentovaných produktů, jejichž výhodu není jen prospěšnost pro lidský organismus, avšak také delší trvanlivost než nezpracovaná surovina.

    Kdy je vhodné užívat laktobacily jako probiotika?

  • Syndrom dráždivého tračníku
  • Dětské koliky
  • Dvanácterníkové vředy způsobené Helicobater pylori
  • Obezita (mimo jiné Laktobacily pomáhají snižovat hladinu cholesterolu)
  • Lymská borelióza
  • Alergická dermatitida, kopřivky, akné
  • Nesnášenlivost laktózy – zmírňují projevy nesnášenlivost laktózy
  • Vaginální záněty
  • Infekce močových cest
  • Respirační infekce u dětí
  • Jako prevenci běžných nachlazení
  • Posílení imunitního systému
  • Bifidobakterie

    Členové tohoto rodu patří mezi první mikroby, které osídlí náš gastrointestinální trakt. Setkáváme se nimi v přírodě, půdě a vodě. Jednou z hlavních funkcí je trávení vlákniny a dalších komplexních sacharidů, které by jinak tělo nemohlo strávit. Dále také produkují mastné kyseliny s krátkých řetěz-cem, které mají na naše tělo pozitivní vliv

    Kdy je vhodné užívat Bifidobakterie jako probiotika?

  • Průjem způsobený rotaviry
  • Průjem způsobený užíváním antibiotik
  • Při ulcerózní kolitidě – společně v kombinaci s laktobacily zlepšují stav pacienta a udržují remisi
  • Zácpa – prevence a léčba
  • Preventivně působí vůči gastrointestinálním infekcím
  • Posílení imunitního systému
  • Bacillus

    Jedná se o poměrně široká rod bakterií, ze kterého je jen několik považováno za probiotika, jelikož některé druhy způsobují onemocnění a produkují enterotoxiny. Je schopen přežít i ve velmi nevhod-ných podmínkách. Hojně se vyskytuje ve fermentovaných potravinách, jako je například kimchi nebo jogurt.

    Kdy je vhodné užívat Bacillus coagulans jako probiotikum?

  • Syndrom dráždivého tračníku
  • Revmatoidní artritida (snižuje hladinu zánětlivých markerů)
  • Nadýmání
  • Zácpa – prevence a léčba
  • Prevence onemocnění dýchacích cest
  • Posílení imunitního systému
  • POZOR! Bacillus coagulans může nevhodně reagovat s antibiotiky a imunosupresivy!

    Streptococcus

    Tento rod je podobně jako Bacillus široký a zahrnuje mikroorganismy, z nichž některé jsou původci závažných onemocnění, zánětů či zubních kazů. Z hlediska probiotik nás zajímá Streptococcus ther-mophilus, který není patogen a primárně se využívá jako multifunkční startovací probiotická kultura při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, jako jsou sýry nebo jogurty.

    Kdy je vhodné užívat Streptococcus thermophilus jako probiotikum?

  • Chronické onemocnění ledvin – pomáhá snižovat hladinu uremických toxinů v tlustém střevě
  • Nesnášenlivost laktózy, problémy s jejím trávením – zlepšuje stav pacienta
  • Saccharomyces

    Další široký rod bakterií, do kterého patří například kvasinky (známé také jako kvásek/kvasnice), které mají význam v technologii potravin, ale mimo to jsou zajímavé i nutričně. Za probiotický druh je považován Saccharomyces cerevisiae var. boulardii, jež má velmi dobrý vliv na střeva a jejich mikrobiom

    Kdy je vhodné užívat Saccharomyces cerevisiae var. boulardii jako probiotikum?

  • Při cestovatelských průjmech
  • Při antibiotické léčbě (mírní průjem průjmu vyvolaného antibiotiky, pomáhá obnovovat mi-krobiom střev)
  • Při průjmech způsobených Clostridium difficile
  • Akné
  • Léčba bakterií Helicobater pylori (snižuje vedlejší účinky antibiotik)
  • Syndrom dráždivého tračníku
  • Crohnova choroba
  • Obrázek: freepik.com

    Zdroje: SLIMÁKOVÁ, PharmDr. Margit. Mikrobiom [online]. In: . [cit. 2021-7-28]. Dostupné z: https://www.margit.cz/encyklopedie/mikrobiom/

    HÁJKOVÁ, MPH, MBA, Mgr. Eva. Probiotika, kdo by je měl užívat a jaké kmeny? [online]. In: . 22.7.2020 [cit. 2021-7-28]. Dostupné z: https://ifmv.cz/probiotika-kdo-by-je-mel-uzivat-a-jake-kmeny/

    JEČMÍK SKUHERSKÁ, Ing. Iveta Ječmík. Propustnost střev, jaké jsou příznaky a jak s ní pracovat? EcceVita [online]. [cit. 2021-7-30]. Dostupné z: https://www.eccevita.cz/324-posileni_strev_s_ecce_vita

    ¨

    Podobné články

    0 Komentářů

    Napište komentář