Pro zlepšení funkčnosti tepen a průtoku krve je konzumace potravin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, nejlepším způsobem, jak dosáhnout diety s nízkým obsahem cholesterolu.

Ovesné vločky
Snídat misku ovesných vloček nebo studených ovesných cereálií je ideální způsob, jak začít dietu s nízkým obsahem cholesterolu. Podle Harvard Medical School tak získáte jeden až dva gramy rozpustné vlákniny. Podle současných výživových norem by měl člověk denně zkonzumovat 20 až 35 gramů vlákniny, přičemž nejméně pět gramů by mělo pocházet z rozpustné vlákniny.

Potraviny obohacené o steroly a stanoly
Steroly a stanoly, které se získávají z rostlin, napomáhají schopnosti organismu vstřebávat cholesterol z potravy. Jsou k dostání jako doplňky stravy a lze je nalézt v potravinách, jako jsou müsli tyčinky a čokoláda.

"Příjem 2 gramů rostlinných sterolů nebo stanolů denně může podle Harvard Medical School snížit škodlivý cholesterol přibližně o 10 %."

Sója
Konzumace 25 gramů sójových bílkovin denně může pomoci snížit "špatný" cholesterol o pět až šest procent. Potraviny na bázi sóji obsahují méně nasycených tuků než maso a poskytují zdravé tuky, vitaminy, minerální látky a vlákninu.

Tlusté ryby
Konzumace ryb dvakrát až třikrát týdně může snížit hladinu cholesterolu dvěma způsoby: tím, že nahradí maso a dodá omega-3 tuky s nízkým obsahem cholesterolu. Omega-3 chrání srdce tím, že zabraňují vzniku abnormálního srdečního rytmu.

Regulantní oleje
Tekuté rostlinné oleje, jako je slunečnicový, řepkový a světlicový, lze použít jako náhradu nejoblíbenějších surovin na vaření, jako je máslo nebo sádlo. Pomáhají tak snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v těle.

Ořechy
Jedení mandlí, arašídů a vlašských ořechů je pro vaše srdce prospěšné. Konzumace dvou uncí ořechů denně může snížit škodlivý cholesterol v těle. Mají vysoký obsah mononenasycených tuků a jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou spojovány se zdravím srdce.

"Mandle a další ořechy jsou obzvláště bohaté na L-arginin, aminokyselinu, která pomáhá tělu vytvářet oxid dusnatý. Ten zase pomáhá regulovat krevní tlak," uvádí web Healthline. Ořechy jsou také zdrojem fytosterolů, rostlinných sloučenin, které mají podobnou strukturu jako cholesterol a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu tím, že blokují jeho vstřebávání ve střevech.

Avokádo
Avokádo, potravina bohatá na živiny, je bohatým zdrojem vlákniny a mononenasycených tuků. Tyto dvě živiny snižují hladinu "špatného" cholesterolu a zvyšují hladinu "dobrého" cholesterolu. Studie z roku 2016 určila, že nahrazení avokáda jinými tuky je spojeno s nižším obsahem triglyceridů a celkového cholesterolu.

Kakao
Kakao, hlavní složka čokolády, chrání škodlivý cholesterol v krvi před oxidací, která je hlavní příčinou srdečních onemocnění.

Česnek
Studie ukazují, že česnek snižuje krevní tlak u lidí s vysokou hladinou. Alicin, sloučenina obsažená v česneku, snižuje i další faktory srdečních onemocnění.

Čaj
Obsahuje mnoho rostlinných sloučenin, které zlepšují zdraví srdce, tyto sloučeniny aktivují oxid dusnatý, který je pro zdravý krevní tlak životně důležitý. Také pomáhají předcházet vzniku krevních sraženin.


Zdroje: womenworking.com, Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář