Jak naznačuje jejich název, umělé potravinářské přídatné látky jsou syntetické přísady přidávané do potravin za účelem zvýraznění jejich barvy nebo chuti, prodloužení jejich trvanlivosti nebo za účelem nějakého zlepšení potravin.
Food and Drug Administration (FDA) zajišťuje, že všechny potravinářské přídatné látky na trhu jsou bezpečné pro použití. Přesto si můžete položit otázku, zda je lepší omezit příjem těchto přísad.
Tento článek vysvětluje vše, co potřebujete vědět o umělých potravinářských přídatných látkách, včetně jejich bezpečnosti, použití a potenciálních zdravotních rizicích, a také užitečné rady ke snížení příjmu, pokud je to pro vás a Vaše zdraví důležité.
Co jsou umělé potravinářské přídatné látky?
Umělé potravinářské přídatné látky jsou syntetické přísady, což znamená, že nejsou přirozeně odvozeny, přidávají se do potravin za účelem zlepšení jejich vzhledu, struktury, chuti a čerstvosti.
Druhy potravinářských přídatných látek
FDA používá následující dvě kategorie potravinářských přídatných látek:
- Přímé. Ty se přidávají za určitým účelem, jako je textura, kynutí, vazba nebo barva. Například aspartam je oblíbené umělé sladidlo používané ke zlepšení chuti sodovek a nízkokalorických nebo bezcukrových potravin.
- Nepřímé. Ty se mohou ve stopovém množství stát součástí potravin v důsledku balení, skladování nebo jiných manipulačních postupů. V tomto případě musí výrobci zajistit, aby všechny obalové materiály byly bezpečné pro použití.
Přímé potravinářské přídatné látky jsou z velké části středem zájmu spotřebitelů. Ty lze dále rozdělit do následujících dvou kategorií:
- Přírodní, které pocházejí z přírodních zdrojů potravin. Například červená řepa se používá k výrobě přírodního červeného potravinářského barviva, zatímco sója a kukuřice se používají k výrobě lecitinu - typu emulgátoru - k vázání přísad.
- Umělé, které nepocházejí z přírody. Například většina vanilkových extraktů je vyrobena z vanilinu, který se vyrábí v laboratoři.
Přírodní i umělé potravinářské přídatné látky musí splňovat přísné regulační a bezpečnostní pokyny, aby mohly být schváleny pro použití v potravinách.
Typy potravin, ve kterých se běžně vyskytují
Umělé potravinářské přídatné látky se nacházejí v mnoha oblíbených potravinách, jako jsou jogurty, chleby, salátové dresinky, limonády, pečivo, chipsy, proteinové tyčinky a další zpracované potraviny.
Ve skutečnosti mnoho potravin na pultech obchodů s potravinami obsahuje buď přírodní nebo umělé potravinářské přídavné látky v nějaké formě. Některá jídla mohou obsahovat emulgátory, zatímco jiná mohou obsahovat sladidla nebo potravinářská barviva.
Pokud není jídlo zcela zpracované, například jablko, je nutno si přečíst etiketu, pokud vás znepokojují nějaké potravinářské přídatné látky.
Proč jsou přidávány do potravin?
Mnoho potravinářských výrobků obsahuje emulgátory, stabilizátory nebo zahušťovadla ke zlepšení kvality produktu. Tato aditiva pomáhají vázat přísady, jako je olej a voda, k dosažení jednotnější struktury a vzhledu.
Potravina může mít také umělá aditiva ke zlepšení nutričního složení. Například syntetická kyselina askorbová (vitamín C) a kyselina listová (syntetická forma folátu) se běžně přidávají do potravin, protože jsou stabilnější než jejich přirozené protějšky.
A konečně, výrobci potravin se mohou rozhodnout používat umělé potravinářské přídatné látky, protože jsou obvykle levnější než přírodní potravinářské přídatné látky.
Potenciální účinky konzumace umělých přísad
Navzdory přísným bezpečnostním protokolům, kterými umělé přísady do potravin procházejí, se mohou spotřebitelé obávat dlouhodobých účinků těchto přísad na zdraví.
Zdraví střev
K dnešnímu dni existuje jen málo důkazů, že umělé přísady do potravin schválené pro použití FDA poškozují vaše střevní zdraví nebo trávení.
To znamená, že nárůst střevních poruch, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS), Crohnova choroba a střevní dysbióza, spolu s nárůstem vysoce zpracovaných potravin, vedl mnohé k přemýšlení, zda existuje souvislost mezi zdravím střevem a umělými potravinami.
Některé předběžné výzkumy na myších naznačují, že konzumace umělých sladidel může snížit rozmanitost střevních bakterií a teoreticky vést k zažívacím problémům - ačkoli žádný výzkum přímo nespojuje umělé přísady do potravin se špatným zdravím střev u lidí.
Mějte však na paměti, že lidský mikrobiom se výrazně liší od zvířat, což může vést k rozdílům v tom, jak jsou umělá sladidla metabolizována. Většina těchto studií také není dobře kontrolována a používají výrazně vyšší dávky, než jaké by průměrný člověk konzumoval. Proto je zapotřebí dalšího výzkumu.
Některé studie na myších také ukázaly, že polysorbát 80 (emulgátor) a oxid titaničitý (potravinářské barvivo) mohou vést ke změnám diverzity střevních mikrobiomů. Zejména nárůst bakterií redukujících sírany může zhoršit příznaky IBS. Není však známo, zda se tyto účinky vztahují na lidi, kteří mají jiný trávicí systém než myši. K úplnému pochopení účinků umělých potravinářských přídatných látek na lidské zdraví jsou zapotřebí dlouhodobé studie na lidech.
Pokud se domníváte, že můžete být citliví na určité potravinářské přídatné látky, je nejlepší spolupracovat se zdravotníkem, který se specializuje na poruchy trávení.
Přibývání na váze
Umělá sladidla jsou oblíbenými potravinářskými přídatnými látkami, ale zatímco někteří je používají jako řešení diety s vysokým obsahem cukru, jiní věří, že mohou způsobit více škody než užitku.
Umělá sladidla mohou i přes nulový obsah kalorií přidávat sladkost potravin a nápojů. Mezi oblíbené odrůdy patří aspartam, acesulfam K, sacharin a sukralóza. Navzdory obsahu nulových kalorií se předpokládá, že umělá sladidla mohou přispět k přírůstku hmotnosti změnou střevního mikrobiomu, což vede ke změnám v metabolismu a regulaci hormonů.
Většina umělých sladidel se však nedostane do dolního střeva, kde existuje střevní mikrobiom. Proto je nepravděpodobné, že by umělá sladidla změnila střevní mikrobiom, a žádné studie neprokázaly, že by umělá sladidla způsobovala přírůstek hmotnosti Jedna studie ve skutečnosti nezjistila žádný rozdíl v koloniích střevních bakterií, když lidští uživatelé konzumovali normální množství (v rámci přijatelných doporučení pro denní příjem) umělých sladidel.
Někteří se domnívají, že umělá sladidla nemusí signalizovat uvolňování hormonů regulujících hlad stejným způsobem jako cukr, což vede ke zvýšenému hladu a příjmu potravy. V mnoha případech mohou na přibývání na váze nebo hubnutí mít vliv i další matoucí faktory (např. celkový příjem ve stravě, historie diety a fyzická aktivita). Výsledky se navíc mohou lišit v závislosti na designu studie a na tom, které vnější faktory jsou kontrolovány. Kvůli těmto variacím došlo k velkému množství konfliktních výzkumů.
Například řada průřezových studií na lidech ukazuje na dávce závislou souvislost mezi příjmem umělých sladidel a indexem tělesné hmotnosti (BMI), přesto četné klinické studie a metaanalýzy ukázaly, že umělá sladidla mohou pomoci při hubnutí.
Nedávná metaanalýza v British Medical Journal navíc neukázala žádný vztah mezi konzumací umělých sladidel a BMI. Autoři dospěli k závěru, že jsou zapotřebí kvalitnější dlouhodobé studie.
Celkově vzato je zaručen pokračující výzkum.
Rakovina
Některé umělé potravinářské přídatné látky mohou být spojeny s vyšším rizikem určitých typů rakoviny. Zejména strava s vysokým obsahem dusitanů a dusičnanů, které se běžně vyskytují ve zpracovaném mase, je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku.
V roce 2015 klasifikovala Světová zdravotnická organizace zpracované maso jako karcinogenní pro člověka kvůli rozšířenému výzkumu, který ukazuje na dávce závislý vztah mezi konzumací zpracovaného masa a rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Bisphenol A (BPA), přísada běžně se vyskytující v obalech potravin, je také spojována se zvýšeným rizikem rakoviny a narušení endokrinního systému. Ačkoli je nyní zakázán v dětských výrobcích, lze jej stále nalézt v některých lahvích s vodou, plechovkách a dalších obalech.
Omezený výzkum přímo spojuje další potravinářské přídatné látky se zvýšeným rizikem rakoviny. Vysoce zpracovaná strava je však spojena s celkovým vyšším rizikem rakoviny, ačkoli není jasné, zda v tom hrají roli potravinářské přídatné látky.
Mezi nejúčinnější strategie ke snížení rizika rakoviny patří vyhýbání se kouření, omezování konzumace alkoholu, udržování zdravé tělesné hmotnosti, aktivita a dodržování výživové diety s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zeleniny.
Zdraví dětí
Někteří spotřebitelé se ptají, zda některé umělé potravinářské přídatné látky, jako jsou potravinářská barviva, vedou u dětí k hyperaktivitě, hyperaktivitě s poruchou pozornosti (ADHD) nebo s poruchou autistického spektra (ASD).
Umělá potravinářská barviva a aromata se používají ke zlepšení vzhledu a chuti mnoha potravinářských výrobků, zejména těch, které jsou určeny pro děti. Ačkoli existují přírodní možnosti, obvykle se používají umělá barviva a příchutě kvůli jejich živosti a nízké ceně.
Ačkoli mnoho skupin a diet, jako je Feingoldova dieta, tvrdí, že umělé potravinářské přídatné látky způsobují u dětí problémy s chováním nebo neurovývojové poruchy, malý výzkum to podporuje.
BPA je však endokrinní disruptor, který může vést k vývojovým problémům u rostoucích kojenců. Jako takový byl zakázán v dětských lahvích, sippy šálcích a balíčcích obsahujících kojeneckou výživu.
Měli byste omezit umělé přísady?
Pro většinu lidí je téměř nemožné zcela se vyhnout umělým přísadám, protože většina potravinářských produktů je obsahuje. Ke zdravému životnímu stylu se jich naštěstí nemusíte úplně vyhýbat. Většina umělých potravinářských přídatných látek není škodlivá pro lidské zdraví a ty, které představují zdravotní rizika, jsou FDA zakázány nebo omezeny.
Místo toho, abyste se snažili ze svého jídelníčku úplně vyloučit umělé přísady do potravin, zaměřte se na konzumaci jídelníčku celých, minimálně zpracovaných potravin, které přirozeně sníží váš příjem.
Pokud máte pocit, že vám určité umělé přísady do jídla způsobují nežádoucí vedlejší účinky, prodiskutujte to se zdravotníkem. Mohou doporučit snížení nebo vyloučení určitých přísad.
Tipy na snížení příjmu
Pokud chcete snížit příjem umělých potravinářských přídatných látek, zde je několik užitečných tipů:
- Přečtěte si štítek. Podle zákona jsou výrobci potravin povinni uvést všechny přímé potravinářské přídatné látky (přírodní i umělé).
- Uvědomte si různá jména a termíny. Některé potravinářské přídatné látky mají více než jedno jméno. Například Splenda je obchodní značka pro sukralózu, umělé sladidlo.
- Jezte celá, minimálně zpracovaná jídla . Nejlepší způsob, jak snížit příjem, je jíst celá jídla, jako je ovoce, zelenina, ořechy, semena a libové maso.
- Pít vodu. Výběrem vody můžete najít způsob, jak snížit příjem umělých sladidel, která se běžně nacházejí v sodovkách, energetických nápojích a dalších nápojích.
- Vyhněte se přístupu typu všechno nebo nic. Úplné odstranění umělých potravinářských přídatných látek je obtížné a nemusí být udržitelné. Místo toho malé změny ve vašem stravovacím režimu mohou pomoci snížit váš příjem zvládnutelnějším způsobem.
Sečteno a podtrženo
Je těžké se vyhnout umělým potravinářským přísadám. Ve skutečnosti se nacházejí ve většině potravin v obchodě s potravinami.
Většina výzkumů ukazuje, že umělé přísady do potravin schválené FDA jsou bezpečné pro použití. To znamená, že více lidského výzkumu nám pomůže lépe porozumět jejich dlouhodobé roli v lidském zdraví.
Spíše než je úplně vyříznout, můžete ke snížení příjmu podniknout jednoduché kroky, jako je jíst převážně celá, minimálně zpracovaná jídla a naučit se číst etikety na potravinách.
Zdroje: healthline.com, freepik.com