Mrkvový dort je velmi oblíbený dezert. V dnešním článku přinášíme recept na jeho zdravější verzi. Díky mrkvi a jogurtu je krásně vláčný. Navíc na něj máte pravděpodobně všechny ingredience už doma. Tak pojďme na recept!
Budeme potřebovat:
Na těsto:
1 vejce
110 g řeckého jogurtu
30 ml olivového oleje
60 ml mléka
50 g sladidla
1/2 lžíce vanilkového extraktu
120g celozrnné špaldové mouky
1/2 lžíce skořice
1/2 lžíce muškátového oříšku
1,5 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/4 lžičky soli
50 g nasekaných, opražených vlašských ořechů
40 g rozinek
20 g sušeného kokosu
130 g mrkve, jemně nastrouhané
Na polevu:
4 lžíce obyčejného 2% řeckého jogurtu
40 g nízkotučného smetanového sýra
50 g sladidla
1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
2 lžíce sušeného kokosu (na ozdobu)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 ° C.
2. Formu vyložte pečícím papírem.
3. Do velké mísy přidejte rozšlehané vejce, řecký jogurt, olivový olej, mléko, sladidlo a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud se všechno nespojí.
4. Do další velké mísy přidejte mouku, skořici, muškátový oříšek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Vše promíchejte.
5. Přidejte suchou směs do směsi mokré a míchejte, dokud se obě směsi nespojí.
6. Postupně přidávejte strouhanou mrkev, vlašské ořechy, rozinky a sušený kokos. Míchejte.
7. Směs vylijte do vyložené pečicí formy. Pečte 40 minut nebo dokud se těsto nebude lepit na špejli..
8. Před polevou nechte koláč úplně vychladnout.
9. Vytvořte polevu vyšleháním všech ingrediencí na polevu (kromě kokosu).
10. Na vychlazený mrkvový koláč rovnoměrně naneste polevu.
11. Vrch posypete sušeným kokosem. Nakrájejte a dobrou chuť!
Poznámky:
Na oslazení je nejvhodnější erytritol, který má 0 kcal. Pokud používáte tekuté sladidlo (např. javorový sirup nebo med), použijte 30 ml a snižte množství mléka na 30 ml.
Celozrnnou špaldovou mouku můžete nahradit směsí hladké mouky/celozrnné mouky/ bezlepkové mouky.
Neváhejte vynechat rozinky, pokud je nemáte rádi. Můžete je nahradit jakýmkoli jiným sušeným ovocem nebo hořkou čokoládou nakrájenou na kostičky.
Místo vlašských ořechů lze do dortu dát i jiné, např. pekanové nebo kešu.
Zdroje: chloeting.com, Freepik