Cukr je druh jednoduchého sacharidu, který se přirozeně vyskytuje v některých potravinách a nápojích. Je také přísadou do určitých potravin a nápojů. Konzumace příliš velkého množství cukru může vést ke zdravotním problémům, jako je zvýšení rizika obezity nebo vzniku cukrovky.

Mnoho potravinářských výrobků, jako jsou mléčné výrobky, zelenina a ovoce, přirozeně obsahuje cukry. Cukr v těchto potravinách jim dodává sladší chuť. Je důležité, aby lidé zahrnovali tyto potraviny do své stravy, protože obsahují řadu dalších živin.

Výrobci však mají tendenci přidávat cukr do potravin, jako jsou různé sladkosti a koláče, a do některých nápojů. Právě tyto přidané cukry způsobují zdravotní problémy. Na rozdíl od potravin a nápojů, které přirozeně obsahují cukr, ty s přidaným cukrem neposkytují žádnou nutriční hodnotu. Jsou také špatným zdrojem energie a přílišná konzumace může v průběhu času způsobit zdravotní potíže.

Tento článek pojednává o pěti důvodech, proč jsou přidané cukry škodlivé pro zdraví.

1. NEDOSTATEK NUTRIČNÍ HODNOTY

Cukr je prázdná kalorie. Jeho přidávání do jídel a nápojů významně zvyšuje jejich obsah kalorií, aniž by to mělo jakýkoli nutriční přínos. Tělo obvykle tyto potraviny a nápoje rychle tráví. To znamená, že nejsou dobrým zdrojem energie.

Výrobky, které přirozeně obsahují cukr, se liší. Například ovoce a mléčné výrobky obsahují přírodní cukry. Tělo tyto potraviny tráví pomaleji, což z nich dělá trvalý zdroj energie. Tyto výrobky také obvykle obsahují další živiny. Například obsahují také vlákninu a řadu vitamínů a minerálů. Konzumace prázdných kalorií podkopává zdravotní výhody konzumace jiných potravin a nápojů, které mají nutriční hodnotu. Může také způsobit nerovnováhu, kde může nedostatek živin vést k dalším zdravotním komplikacím.

2. PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE

Významným rizikem konzumace přebytečného cukru v potravě je přírůstek hmotnosti. Ve většině případů jsou sladká jídla a nápoje kalorické. Konzumace příliš velkého množství těchto produktů povede k přírůstku hmotnosti, a to i při pravidelném cvičení. Omezení množství cukru ve stravě je však jedním z nejjednodušších způsobů, jak zabránit přibývání na váze.

3. ZPŮSOBUJE ZUBNÍ KAZ

Po konzumaci cukru se ve vašich ústech hromadí bakterie které vytvoří tenkou vrstvu plaku na zubech. Tyto bakterie reagují s cukry přítomnými v potravinách a nápojích. Tato reakce spouští uvolňování kyseliny, která zuby poškozuje. Vyhnout byste se proto měli konzumaci sladkostí či sladkých nápojů a naopak se více zaměřit na ústní hygienu a pravidelné čištění zubů.

A JAK OMEZIT KONZUMACI CUKRU?

Při nákupu se zaměřte na tabulky udávající energetické hodnoty výrobku. Pokud obsahují velké množství přidaného cukru, zvažte koupení jiné alternativy výrobku. Pokud rádi sladíte kávu či čaj, zkuste postupně množství cukru ubírat. Zkuste také vyměnit sladké nápoje za vodu nebo neslazený čaj. Pokud se nechcete vzdát sladkostí, vybírejte zdravější alternativy - ty bez přidaného cukru a nebo je vyměňte za oblíbené ovoce.

Postupem času uvidíte, že jste na cukru méně závislí a že vám vlastně vůbec nechybí!

Zdroje: healthline.com, Unsplash

Podobné články

2 Komentářů

ineheuda

ineheuda

před 2 roky

http://slkjfdf.net/ - Obuopu <a href="http://slkjfdf.net/">Iehelijex</a> pps.goei.flatify.cz.laf.wc http://slkjfdf.net/

Reply
acibvevawen

acibvevawen

před 2 roky

http://slkjfdf.net/ - Uxamutuh <a href="http://slkjfdf.net/">Avejvuzzu</a> ogo.fwlw.flatify.cz.nzd.og http://slkjfdf.net/

Reply

Napište komentář

Články z dalších našich webů: