Pokud je vaším cílem zhubnout, snížit hladinu cholesterolu nebo se zkrátka snažíte zdravě stravovat, pak vás musí zajímat i množství přijatého tuku v potravě. Ale abychom to s výběrem potravinových výrobků neměli tak jednoduché, používají jejich výrobci různé nálepky s označením množství tuku, kdy mnohdy netušíme, co vlastně kupujeme. Jak nenaletět výrobcům, kteří se pod záminkou nálepky se sníženým obsahem tuku snaží vsugerovat pocit, že kupujeme zdravý výrobek? Pojďme se na jednotlivá označení podívat blíže.
- „bez tuku“ (fat-free) - často také označováno jako 0% tuku - znamená, že výrobek musí obsahovat méně než 0.5 gramů tuku v potravině.
- „nízkotučný" (low-fat) obsahuje 3 gramy tuku ve výrobku
- „se sníženým množstvím tuku“ (reduced-fat) má výrobek snížené množství tuku alespoň o 25% z původního výrobku
- „Light“ výrobek musí mít buď o 1/3 méně kalorií nebo o 50% méně tuku.
Problematické výrobky s 0% tuků
Nejvíce problematická je skupina potravin bez tuku. Tyto potraviny se sice tváří velice zdravě, bohužel jsou ale často bez chuti, a tak to výrobce „vylepší“ použitím jiných, ne moc zdravých přísad - především pomocí cukrů, škrobů, zahušťovadel a aromat. To vše dodá výrobkům více kalorií, a jelikož mají i menší sytící efekt, tak jich paradoxně sníme více, takže v konečném důsledku můžeme přijmout více kalorií, než kdybychom zakoupili o něco tučnější verzi daného produktu.
Máme se tedy těchto výrobků úplně vzdát? Pokud vám beztučné potraviny chutnají nebo vám váš lékař naordinoval beztukovou dietu (například po prodělané mononukleóze), držte se alespoň těchto následujících zásad:
- · Čtěte pečlivě etikety
Než vložíte jogurt s 0% tuku do vašeho nákupního košíku, přečtěte si jeho složení. Zajímejte se o množství sacharidů a porovnejte ho se stejným výrobkem s běžným obsahem tuku. Také zjistěte, zda nebyl zahuštěn škroby.
- · Hlídejte si množství
Pokus si dopřejete 3 kopečky nízkotučné zmrzliny, kdy jedna porce má 3 gramy tuku a 250 kalorií, pak se třemi kousky dostanete 9 gramů a 750 kalorií! Myslete tedy vždy na množství, které zkonzumujete!
- · Jezte více zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných výrobků
Ovoce, zelenina a další potraviny bohaté na vlákninu mají vyšší sytící efekt, obsahují přirozeně méně kalorií i množství tuku.
Myslete spíše na zdravé tuky než na množství tuku
Pro naše zdraví je především důležité všímat si, o které tuky se jedná, zda výrobek obsahuje nasycené (tzv.škodlivé) nebo nenasycené tuky (zdraví prospěšné), než zda má výrobek snížené množství tuků. Nenasycené tuky najdeme především v rybách, rostlinných olejích, ořeších a avokádu. Nasycené v tučných masech, uzeninách nebo třeba v polevách cukrovinek v podobě ztužených tuků.
Zdroje: webmd.com, Freepik
wexadjubusaaq
před 2 rokyhttp://slkjfdf.net/ - Uzanide <a href="http://slkjfdf.net/">Umehun</a> dsa.xeul.flatify.cz.vbq.ss http://slkjfdf.net/
Replyojidibujeca
před 2 rokyhttp://slkjfdf.net/ - Irezcedaj <a href="http://slkjfdf.net/">Epiogjo</a> htv.enwl.flatify.cz.pgx.xa http://slkjfdf.net/
Replyqufinuqsik
před 2 rokyhttp://slkjfdf.net/ - Umivowafu <a href="http://slkjfdf.net/">Alouuupo</a> sij.qwcf.flatify.cz.dzn.my http://slkjfdf.net/
Reply