Umělá sladidla jsou často tématem vášnivých debat. Na jednu stranu se tvrdí, že zvyšují riziko rakoviny a poškozují naše střeva. Na druhou stranu je většina zdravotníků považuje za bezpečné a mnoho lidí je používá ke snížení příjmu cukru, a to hlavně při hubnutí. Jaká je tedy skutečnost? Škodí nám?
CO JSOU VLASTNĚ UMĚLÁ SLADIDLA ZAČ?
Umělá sladidla neboli náhražky cukru jsou látky přidávané do některých druhů potravin a nápojů a to především proto, aby chutnaly sladce. Lidé o nich často mluví jako o „intenzivních sladidlech“, protože mají podobnou chuť jako stolní cukr, ale až několikanásobně sladší. Ačkoli některá sladidla obsahují kalorie, množství potřebné k oslazení je tak malé, že ve výsledku ani žádné nemají
JAK UMĚLÁ SLADIDLA FUNGUJÍ?
Povrch jazyka je pokryt mnoha chuťovými pohárky, z nichž každý obsahuje několik chuťových receptorů, které detekují různé chutě. Když jíte, vaše chuťové receptory se setkávají s molekulami potravy. Dokonalé přizpůsobení mezi receptorem a molekulou vysílá signál do vašeho mozku a umožňuje identifikovat chuť. Molekuly umělých sladidel jsou podobné právě molekulám cukru.
Obecně se však příliš liší od cukru, aby je vaše tělo mohlo rozložit na kalorie a proto poskytují sladkou chuť bez přidaných kalorií. Pouze malé množství umělých sladidel má strukturu, kterou vaše tělo dokáže rozložit na kalorie. Vzhledem k tomu, že k tomu, aby potraviny chutnaly sladce, stačí jen velmi malé množství umělých sladidel, nespotřebujete prakticky žádné kalorie.
NEJZNÁMĚJŠÍ DRUHY UMĚLÝCH SLADIDEL
1. Aspartam – sladší 200krát více než cukr, zvýrazňuje aroma, zvyšuje chuť k jídlu, bez kalorií
2. Acesulfam K - sladší 200krát více cukr, má jemně nahořklou chuť, která je potlačena kombinací s dalšími sladidly, bez kalorií, dlouhá trvanlivost, odolnost vůči vysokým teplotám
3. Sacharin – označováno jako jedno z nejzdravějších umělých sladidel, 300krát sladší než cukr
4. Sukralóza - tepelně nejstabilnější náhradní sladidlo, použití např. při pečení či vaření
JSOU PRO NÁŠ ORGANISMUS TYTO SLADIDLA NEBEZPEČNÁ?
Při dodržování doporučených denních dávek se rozhodně nemusíme nežádoucích účinků sladidel obávat, neboť musí nejprve projít důkladným schvalovacím procesem před tím, než se mohou vůbec v potravinářství použít. Z důvodu vysoké sladivosti se navíc umělá sladidla vyskytují v potravinách a nápojích jen ve velmi malých dávkách.
Umělá sladidla nám mohou poskytnout i mnoho benefitů. Například při slazení různých druhů nápojů, kde se místo cukru vyskytují právě umělá sladidla, a která zajistí nižší energetickou hodnotu nápoje. Diabetikům zase nezvyšují hladinu krevní glykémie a proto jim pomáhají redukovat množství přijatých sacharidů.
A jaký je tedy závěr? I přesto, že jsou umělá sladidla bezpečná, neměli bychom to s jejich konzumací přehánět. Zejména pokud jste vášnivými vyznavači zdravého životního stylu, měli byste volit především potraviny neobsahující umělá sladidla a místo slazených nápojů pít čistou vodu nebo čaj.
Zdroje: medicalnewstoday.com, Freepik