Věděli jste, že asi 20% vody, kterou přijímáme, pochází z jídla. Vždy mluvíme o nejzdravějších potravinách, řešíme makra, kalorie, vitamíny, minerály a cukry. Ale co voda?
Obsah vody v potravinách může být velmi důležitým faktorem. Jídlo obsahuje vodu a některé potraviny víc než ty ostatní. O jaké potraviny se tedy jedná? Jde především o ovoce a zeleninu. Toto je devět potravin nejbohatších na vodu:
1. Okurek- 97%
2. Letní dýně- 96%
3. Salát- 96%
4. Celer- 95%
5. Ředkev- 95%
6. Zelí- 95%
7. Rajče- 95%
8. Rebarbora- 94%
9. Grapefruit- 92%
Možná vás překvapí, že tu není meloun. Určitě máte pravdu, meloun sem taky patří, je tvořen asi 92% vody. Mezi další finalisty patří kiwi, mrkev, brambory, broskve a brokolice.
Pojďme si to ještě vysvětlit. Malá miska okurek váží cca. 110g. Protože okurky jsou z 97% tvořeny vodou, znamená to, že 106g ze 110g, je pouze voda. To je tedy skoro půl šálku vody.
Zůstat hydratovaný je důležité!
Když přidáte do vašeho jídelníčku potraviny bohaté na vodu, budete se cítit skvěle. Pomůže to např.:
- kloubům a tkáním
- kůži
- trávení
- lepší náladě
I my jsme vlastně takové okurky, naše tělo je totiž taky tvořeno víceméně jen z vody. Aby naše tělo fungovalo, potřebuje dostatek vody, proto pijte a jezte potraviny bohaté na vodu.
Zdroje: blogilates.com, unsplash.com