• Nová studie naznačuje, že je možné snížit hladinu cholesterolu pomocí zdravých potravin, nikoliv léků.
  • Přínosy byly spojeny se dvěma denními porcemi svačinek se složkami, jako jsou vlašské ořechy a len.
  • Rozdíl v hladině cholesterolu by podle vědců mohl mít zásadní vliv na zdraví srdce.

Podle nového výzkumu Mayo Clinic je možné snížit hladinu cholesterolu i bez léků, a to výměnou potravin, jako jsou palačinky, müsli a čokoláda, za výživnější varianty.

Podle studie zveřejněné 26. ledna v časopise The Journal of Nutrition bylo zjištěno, že konzumace dvou porcí speciálně navržených potravin denně snižuje hladinu cholesterolu stejně účinně jako léky po dobu 30 dnů.

Tato malá změna vedla k celkovému snížení hladiny LDL cholesterolu, často označovaného jako "špatný" cholesterol, o 9 %, protože souvisí se snížením hladiny LDL cholesterolu. srdečními chorobami.

"Z hlediska veřejného zdraví je to ohromující," řekla serveru Insider Dr. Elizabeth Klodasová, kardioložka a spoluautorka studie.

Potraviny vyrobené Klodasovou společností Step One Foods byly klinicky sestaveny tak, aby byly bohaté na živiny, jako je vláknina, antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny.

Výsledky naznačují, že doplňky zdravé výživy by mohly pomoci snížit rizika vysokého cholesterolu bez nutnosti užívání léků.

Podle vědců je to také slibný důkaz toho, že zpracování potravin, které je často spojováno s méně zdravými výsledky, lze využít ke zlepšení kvality živin a ke zvýšení vhodnosti zdravých potravin.

"Doufám, že naše studie poukazuje na to, že můžete vyrábět pohodlné potraviny, které podporují zdraví, zatímco my jsme zvyklí na pohodlné potraviny, které zdraví ničí," řekl Klodas.

Výzkumníci vytvořili svačinky ze složek s prokázanými zdravotními účinky, jako jsou vlašské ořechy, len a bobule.

Klodas a vědci z Mayo Clinic a University of Manitoba zkoumali 54 dospělých osob se zvýšenou hladinou cholesterolu po dobu čtyř týdnů. Účastníci vyměnili část své běžné stravy za dvě porce denně balených svačinek, jako jsou palačinky, čokoláda, koktejly, müsli a ovesné vločky. V první fázi studie se jednalo o běžné verze svačin.

Ve druhé fázi dostávali účastníci výživově obohacené verze stejných potravin, přičemž jim nebylo řečeno, která z nich je která. Výživné verze potravin obsahovaly přísady, jako jsou bobuloviny, vlašské ořechy a len, které jsou podle důkazů prospěšné pro zdraví srdce a hladinu cholesterolu.

Po měsíci konzumace výživných potravin měli účastníci nižší hladinu cholesterolu, jak vědci předpokládali, ale změny byly mnohem větší, než se očekávalo, protože jejich ostatní životní návyky, strava a pohyb zůstaly stejné.

"Byl jsem ohromen tím, jak rychle se to stalo a jak statisticky významné to bylo," řekl Klodas.

Přestože jsou léky na snížení cholesterolu široce používány a považovány za bezpečné, někteří lidé je nemusí být ochotni nebo schopni užívat (asi u 4 % lidí se vyskytnou nežádoucí účinky). Studie naznačuje, že jídlo by mohlo být cennou alternativní strategií.

Zpracované potraviny jsou obvykle méně zdravé, ale nemusí být.

Studie také naznačuje, že zpracované potraviny, které jsou často hanlivě označovány za zdraví škodlivé, by mohly být používány ke zlepšení výživy, a ne k jejímu zhoršení.

"Zpracování zbavuje potraviny hlavních zdraví prospěšných složek. Nic z toho jsme neudělali," řekl Klodas.

Podle Klodase je sice konzumace převážně celých potravin spojena s významnými zdravotními přínosy, včetně nižšího cholesterolu, ale pro lidi, kteří se snaží něco změnit, by mohly být vhodnějším řešením výživné balené potraviny.

"Víme, co jíst, jen to neděláme, protože si lidé myslí, že začít vařit z kapusty znamená změnit život vzhůru nohama," řekla. "Možná je to částečně naše chyba, protože jsme lidi nastavili tak, aby si mysleli, že musí být jogínští triatlonisté cvičící veganskou stravu, aby měl životní styl nějaký efekt."

Klodas naopak nabádá ke každodenním zdravým stravovacím návykům, které mohou v průběhu času přinést zásadní změnu. "Síla výživy je obrovská - jíme každý den několikrát denně, takže kumulativní účinek je obrovský. Malá změna je ve skutečnosti velkou změnou," řekla.

Zdroje: insider.com, Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář