Ovesné vločky jsou uklidňující a chutné, ale také neuvěřitelně zdravé; a jsou univerzálnější, než si myslíte. Zde je pět důvodů, proč je třeba udělat z ovesných vloček základ vaší stravy, a také zdravé způsoby, jak je začlenit do jídelníčku - dokonce i po snídani .
Ovesné vločky jsou bohaté na živiny
Půl šálku suchého, rychle uvařeného vloček obsahuje asi 150 kalorií, 5 gramů rostlinných bílkovin, 27 gramů uhlohydrátu se 4 gramy vlákniny a několik gramů tuku. Vločky jsou také dodávány s řadou vitamínů a minerálů, včetně železa, hořčíku, zinku, selenu, vitamínů B a menšího množství vápníku a draslíku. To je působivé vitamínové a minerální složení pro relativně nízkokalorické jídlo, díky čemuž jsou ovesné vločky složkou bohatou na živiny.
Ovesné vločky poskytují antioxidanty
Podle studie z roku 2018 publikované v časopise Food Research International mají polyfenolové antioxidanty nalezené ve vločkách antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Na buněčné úrovni bylo prokázáno, že polyfenoly pomáhají odrazit stárnutí a nemoci snížením oxidačního stresu. (Oxidační stres je v zásadě nerovnováha mezi produkcí volných radikálů poškozujících buňky a schopností těla čelit jejich nežádoucím účinkům.) Kvůli ochranným účinkům jsou polyfenoly spojovány také s ochranou před srdečními chorobami a mrtvicí nebo před diabetem typu 2 a obezitou.
Ovesné vločky podporují kontrolu hmotnosti
Pokud jste se vyhnuli ovesným vločkám kvůli jejich obsahu sacharidů, možná vás potěší, že tento zdravý škrob ve skutečnosti podporuje regulaci hmotnosti. Výzkum ukazuje, že pravidelní konzumenti ovesných vloček mají nižší tělesnou hmotnost , menší obvod pasu a nižší indexy tělesné hmotnosti. Rovněž mají vyšší skóre v indexu zdravé výživy, což je výsledkem celkově kvality stravy.
Celozrnné ovesné vločky jsou jedním z důvodů, který podporuje zdravé hubnutí a celkově lepší výživu. Je to proto, že na rozdíl od rafinovaných zrn, které jsou zbaveny otrub a klíčků, zůstávají celá zrna neporušená, což znamená, že si zachovávají vlákninu i klíčové živiny.
Sytost, pocit plnosti, který přetrvává po jídle, je dalším přínosem pro regulaci hmotnosti - a ovesné vločky mohou mít na tento pocit pozitivní vliv. Podle malé studie zveřejněné v časopise Appetite, kde vědci srovnávali hladinu hladu a sytosti lidí po konzumaci ovesných vloček nebo pomerančů. Výsledek: Nejen, že ti, kdo jedli ovesné vločky, měli větší pocit sytosti, ale také bylo méně pravděpodobné, že si dají svačinu v několika dalších hodinách po snídani.
Složka z ovesných vloček - beta-glukan je zdraví prospěšný
Půl šálku ovesných vloček poskytuje asi 14% denní hodnoty vlákniny, ale druh vlákniny v ovesných vločkách je jedinečně ochranný. Ovesné vločky obsahují beta-glukan, vlákninu, která nejenže podporuje zdravé imunitní funkce, ale také snižuje koncentraci cholesterolu a cukru v krvi. Z těchto důvodů může pravidelná konzumace ovesných vloček pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu.
Beta-glukan působí také jako antioxidant. V této souvislosti napomáhá s odvrácením kornatění tepen, stejně jako s neurodegenerativními chorobami, jako je Alzheimerova choroba. Beta-glukan také pomáhá udržovat správnou trávicí funkci, předchází zánětu ve střevech a působí jako prebiotikum. Prebiotika v podstatě krmí ochranné mikroby ve střevě a inhibují růst škodlivých bakterií.
Pokud jde o regulaci cukru v krvi, zpráva z roku 2020 zveřejněná v Canadian Journal of Diabetes zkoumala použití ovesných vloček jako krátkodobé intervence u pacientů s diabetem 2. typu. Konzumace ovesných vloček vedla k významnému snížení hladiny cukru v krvi a zlepšení citlivost na inzulín. Vědci tvrdí, že účinek je částečně způsoben beta-glukanem a dospěli k závěru, že ovesné vločky lze použít k prevenci i léčbě cukrovky.
Ovesné vločky vám mohou pomoci žít déle
Analýza z roku 2019 publikovaná v European Journal of Preventive Cardiology zjistila, že konzumace ovesných vloček může snížit riziko všech příčin úmrtí, včetně srdečních onemocnění. Vědci přezkoumali 33 dříve publikovaných studií, aby zjistili vztah, který měly konkrétní potraviny, buď k celkové úmrtnosti nebo kardiovaskulárním onemocněním. Zjistili, že konzumace celozrnných výrobků, včetně konzumace ovesných vloček k snídani, se spojuje s nižším rizikem úmrtí ze všech příčin, včetně srdečních onemocnění.
Zdravé způsoby, jak jíst ovesné vločky
Začnete-li svůj den teplou miskou ovesných vloček, nezapomeňte ji také zdravě dochutit. Ochutit je můžete trochou javorového sirupu spolu s protizánětlivou skořicí nebo zázvorem a čerstvým ovocem. Přidejte ořechy, semínka nebo ořechové či klasické máslo kvůli zdravému tuku a rostlinným bílkovinám. Můžete dokonce vmíchat jemně nakrájenou zeleninu. Cuketové ovesné vločky jsou jedním z mých oblíbených trendů ke snídani. Jednoduše nastrouhejte syrovou cuketu a přidejte k vločkám.
Ovesné vločky také dobře fungují se slanými přísadami. Vločky uvařte jako obyčejně a poté přidejte restovanou nebo pečenou zeleninou s bylinkami, přidat můžete vejce, fazole, čočku nebo tofu kvůli bílkovinám, nebo nakrájené avokádo, popřípadě avokádové pesto pro zdravý tuk.
Ovesné vločky lze také použít jako přísadu do řady jídel. Dají se kombinovat s mandlovým máslem a skořicí jako drobivá poleva na horké ovoce. Ovesná mouka je skvělá na palačinky a pečivo, včetně sušenek, tyčinek, banánového chleba a muffinů. Dalšími způsoby, jak použít ovesné vločky jsou například veggie burgery, karbanátky, nebo jako náhrada za strouhanku prakticky u čehokoli.
Zdroje: health.com, freepik.com