Někteří tvrdí, že tapioka má mnoho zdravotních výhod, zatímco jiní tvrdí, že je škodlivá. Tento článek vám řekne vše, co potřebujete o tapioce vědět.

Co je tapioka?

Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku, hlízy pocházející z Jižní Ameriky. Kořen manioku se pěstuje relativně snadno a je základem stravy v několika zemích v Africe, Asii a Jižní Americe.

Tapioka je téměř čistý škrob a má velmi omezenou nutriční hodnotu. Je však přirozeně bez lepku, takže může sloužit jako náhrada pšenice při vaření a pečení pro lidi, kteří mají bezlepkovou dietu.

Tapioka je sušený produkt a obvykle se prodává jako bílá mouka, vločky nebo perly.

Jak se vyrábí?

Produkce se liší podle místa, ale vždy zahrnuje vytlačování škrobové kapaliny z mletého kořene manioku. Jakmile je škrobovitá kapalina venku, voda se nechá odpařit. Když se veškerá voda odpaří, zůstane po ní jemný tapiokový prášek. Poté se prášek zpracuje do výhodné formy, jako jsou vločky nebo perly. Perly jsou nejběžnější formou. Často se používají jako bublinkový čaj, pudinky a dezerty a jako zahušťovadlo při vaření. Protože jsou dehydrované, musí být vločky, tyčinky a perly před konzumací namočené nebo vařené. Mohou se zdvojnásobit a mohou být kožovité, oteklé a průsvitné.

Tapioková mouka je často mylně považována za maniokovou mouku, což je mletý kořen manioku. Tapioka je však škrobnatá kapalina, která se získává z mletého kořene manioku.

K čemu se používá

Tapioka je produkt bez obilovin a lepku, který má mnoho použití:

◉ Chléb bez lepku a obilí. Tapioková mouka může být použita v receptech na chléb , i když je často kombinována s jinými moukami.

◉ Chlebové placky. V rozvojových zemích se často používá k výrobě chlebů. S různými náplněmi se může jíst jako snídaně, večeře nebo dezert.

◉ Pudinky a dezerty. Z jeho perel se vyrábějí pudinky, dezerty, občerstvení nebo bublinkové čaje.

◉ Zahušťovadlo. Může být použit jako zahušťovadlo do polévek, omáček a omáček. Je to levné a má neutrální chuť a skvělou zahušťovací schopnost.

◉ Pojivo.Přidává se do hamburgerů, nuggetů a těsta, aby se zlepšila struktura a obsah vlhkosti, zachytila ​​se vlhkost v gelovité formě a zabránilo se promočení.

Kromě jejich použití při vaření se perly používaly ke škrobení oděvů tím, že se s oděvy vařily.

Nutriční hodnota

Tapioka je téměř čistý škrob, takže je téměř celá tvořena sacharidy . Obsahuje pouze malé množství bílkovin, tuků a vlákniny. Dále obsahuje menší množství dalších živin. Většina z nich činí méně než 0,1% doporučené denní dávky v jedné porci. Jeden šálek suchých tapiokových perel obsahuje 544 kalorií. Tapioka je kvůli nedostatku bílkovin a živin nutričně nižší než většina zrn a mouky a lze jí ve skutečnosti považovat za zdroj „prázdných“ kalorií, protože poskytuje energii, ale téměř žádné základní živiny.

Přínosy tapioky pro zdraví

Tapioka nemá mnoho zdravotních výhod, ale je bez obilovin a lepku.

Je vhodný pro omezenou stravu

Mnoho lidí je alergických nebo netolerantních na pšenici, obilí a lepek. Aby zvládli své příznaky, musí dodržovat omezenou dietu. Jelikož tapioka přirozeně neobsahuje zrna a lepek, může být vhodnou náhradou za produkty na bázi pšenice nebo kukuřice. Může být například použit jako mouka při pečení a vaření nebo jako zahušťovadlo do polévek nebo omáček. Můžete jej však zkombinovat s jinými moukami, například s mandlovou nebo kokosovou moukou, abyste zvýšili množství živin.

A co odolný škrob?

Rezistentní škrob byl spojen s řadou výhod pro celkové zdraví. Krmí přátelské bakterie ve vašem střevě, čímž snižuje zánět a počet škodlivých bakterií. Může také snížit hladinu cukru v krvi po jídle, zlepšit metabolismus glukózy a inzulínu a zvýšit plnost. To vše jsou faktory, které přispívají k lepšímu metabolickému zdraví. Kořen manioku je zdrojem přírodně odolného škrobu. Tapioka, produkt získaný z kořene manioku, má však nízký obsah přírodně rezistentního škrobu, pravděpodobně kvůli zpracování. Chybí výzkum zdravotních výhod chemicky modifikovaných rezistentních škrobů ve srovnání s přírodními rezistentními škroby. Kromě toho je vzhledem k nízkému obsahu živin pravděpodobně lepší nápad místo toho získat rezistentní škrob z jiných potravin, jako jsou vařené a chlazené brambory nebo rýže, luštěniny a zelené banány.

Negativní účinky na zdraví

Při správném zpracování se nezdá, že by tapioka měla mnoho negativních účinků na zdraví. Většina negativních účinků na zdraví pochází z konzumace špatně zpracovaného kořene manioku. Tapioka navíc nemusí být vhodná pro lidi s cukrovkou, protože je to téměř čistý sacharid.

Nesprávně zpracované produkty z manioku mohou způsobit otravu

Kořen manioku přirozeně obsahuje toxickou sloučeninu zvanou linamarin. Ten se ve vašem těle přemění na kyanovodík a může způsobit otravu kyanidem. Požití špatně zpracovaného kořene manioku souvisí s otravou kyanidem, paralytickým onemocněním zvaným konzo a dokonce smrtí. Ve skutečnosti v afrických zemích existovaly konzo epidemie, které se spoléhaly na stravu z nedostatečně zpracované hořké manioku, například během válek nebo sucha. Existuje však několik způsobů, jak odstranit linamarin během zpracování a vaření. Komerčně vyráběná tapioka obecně neobsahuje škodlivé hladiny linamarinu a je bezpečná ke konzumaci.

Alergie na maniok

Není mnoho zdokumentovaných případů alergické reakce na maniok nebo tapioku. U osob alergických na latex však mohou nastat alergické reakce způsobené zkříženou reaktivitou. To znamená, že vaše tělo chybuje sloučeniny v manioku s alergeny v latexu a způsobuje alergickou reakci. Toto je také známé jako syndrom latexového ovoce.

Jak vařit s tapiokou

Tapioku lze použít různými způsoby, včetně vaření a pečení. Většina receptů, které používají tapioku, je na dezerty slazené cukrem.

Tapioková mouka

Tapioková mouka je skvělou přísadou při vaření. Rychle zhoustne, má neutrální chuť a dodává omáčkám a polévkám hedvábný vzhled. Někteří dokonce tvrdí, že zmrzne a roztaje lépe než kukuřičný škrob nebo mouka. Proto může být vhodnější pro pečivo určené pro pozdější použití. Tato mouka se v receptech často mísí s jinými moukami, aby se zlepšila nutriční hodnota a struktura.

Tapiokové perly

Perly je třeba vařit, než je budete jíst. Poměr je obvykle 1 díl suchých perel k 8 dílům vody. Směs přivede k varu na vysokou teplotu. Neustále míchejte, aby se perly nelepily na dno pánve. Když se perly začnou vznášet, snižte teplotu na střední a za občasného míchání nechejte 15 až 30 minut vařit. Sejměte pánev z ohně, zakryjte ji a nechte ji odpočinout dalších 15 až 30 minut.

Bublinkový čaj

Vařené tapiokové perly se často používají v bublinkovém čaji, studeném, sladkém nápoji. Bubble tea, také známý jako boba čaj, se obvykle skládá z uvařeného čaje s tapiokovými perlami, sirupem, mlékem a kostkami ledu. Bublinový čaj se často vyrábí z černých tapiokových perel, které jsou jako bílé perly, ale je do nich přimíchán hnědý cukr. Jen si všimněte, že bublinkový čaj je obvykle nabitý přidaným cukrem a měl by být konzumován pouze s mírou.

Sečteno a podtrženo

Tapioka je téměř čistý škrob a obsahuje velmi málo živin. Samo o sobě nemá žádné působivé zdravotní výhody ani nepříznivé účinky. Někdy to však může být užitečné pro lidi, kteří se musí vyhýbat obilovinám nebo lepku.

Zdroj: www.healthline.com, www.freepik.com

Podobné články

4 Komentářů

inihifjia

před 2 roky

[url=http://slkjfdf.net/]Evuvejuz[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Opanumitj</a> nad.ofmb.flatify.cz.vrw.lj http://slkjfdf.net/

ovazuyawabisa

před 2 roky

[url=http://slkjfdf.net/]Ohofove[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Axinemup</a> igi.vgqu.flatify.cz.ayu.zh http://slkjfdf.net/

umeciri

před 2 roky

[url=http://slkjfdf.net/]Epazumuix[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Paliquxav</a> big.gfba.flatify.cz.gay.ao http://slkjfdf.net/

hymhbxfr

před 1 roky

Co je tapioka a k čemu je dobrá? | Flatify.cz
[url=http://www.gg423n0rmfvj2j061wl25m4q38gc9h78s.org/]uhymhbxfr[/url]
<a href="http://www.gg423n0rmfvj2j061wl25m4q38gc9h78s.org/">ahymhbxfr</a>
hymhbxfr http://www.gg423n0rmfvj2j061wl25m4q38gc9h78s.org/

Napište komentář