S produkty z mandlí se můžeme setkat na každém kroku. Vyrábí se z nich mléko, máslo, mouka, olej a také i sladký marcipán. Popularita těchto produktu stoupá, ale tušíme, jak přesně působí na naše tělo? Jak oříšky ovlivňují náš metabolismus, hladinu cukru v krvi a zánětlivost organismu? Nedávná studie otištěná v časopise Frontiers in Nutrition nám přináší pohled pravě na tuto otázku.
Mandle a jejich vliv na zdraví
Výživové údaje na 100 g mandlí:
Mandle jsou považovány za vynikající zdroj vápníku, železa, hořčíku, fosforu a draslíku. Mají vysoký obsah vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) a vitaminu E. Také prospívají srdci a cévám díky vysokému obsahu nenasycených tuků, aminokyselin a minerálů.
Pro podporu nervového systému i normální funkce mozku je lékaři doporučováno konzumovat 20-25 ořechů denně. Pokud sníte pár ořechů, pomůže vám to pro lepší koncentraci a následné zvládnutí těžké zkoušky či testu. Lidem starším 50 let mohou mandle pomoci při demenci a Alzheimerově chorobě. Rostlinné antioxidanty obsažené v oříškách normalizují spánek a zmírňují senilní nespavost a sezónní deprese.
Mastné kyseliny chrání tělo před nadměrným vstupem glukózy do krevního oběhu. Proto jsou mandle vhodné pro lidi s cukrovkou. Mají také příznivý vliv na mikrocirkulaci a imunitní systém.
Jak mandle ovlivňují metabolismus?
Tato studie zkoumala účinky konzumace mandlí na 275 mladých lidí ve věku 16 až 25 let žijících v indické Bombaji. Každý z účastníků měl již nějaké příznaky, které naznačují prediabetes neboli předcukrovku. Výzkumníci si dali za cíl zjistit, jak nasazení zdravých svačin do jídelníčku dokáže vylepšit metabolismus.
Účastníci byli náhodně rozdělení do dvou skupin: Jedna skupina dostávala denně 56 gramů syrových mandlí (přibližně 46 ořechů), zatímco kontrolní skupina dostávala svačinu z celozrnné mouky, cizrnové mouky, soli a indického koření. Kromě konzumace příslušných svačinek dvakrát denně byli účastníci požádáni, aby zachovali svůj pravidelný životní styl, včetně stravovacích a pohybových návyků.
Studie probíhala po dobu 90 dnů. Na konci studie se u skupiny s mandlemi významně snížila hladina glykovaného hemoglobinu (tzv. HbA1c, ukazatel kontroly hladiny glukózy) a celkového cholesterolu, také se zvýšila hladina dobrého cholesterolu. I když to nebylo statisticky významné, ve skupině s mandlemi došlo také ke snížení zánětlivého IL-6.
Studie uvádí, že zařazení mandlí do vyvážené stravy může být výživnou strategií založenou na přírodních potravinách pro snížení rizika prediabetu. „Možná by však stálo za to provést dlouhodobou studii, která by zkoumala účinek mandlí spolu s dietním poradenstvím a/nebo fyzickým cvičením,“ dodávají autoři.
Ačkoli se studie zaměřila zejména na mandle, jiné studie zjistily, že riziko vzniku diabetu mohou snižovat také sardinky a strava bohatá na vitamin C, karotenoidy a celozrnné výrobky.
Mají i svou špatnou stránku?
Všeho moc škodí, není to výjimka ani u mandlí. Mandle jsou vysoce kalorické, proto přejídání se jimi může způsobit kila na víc. Také to může způsobit plynatost, průjem, dokonce i bolesti hlavy.
Rovněž není nejlepší jíst nezralé hořké mandle. Kvůli vysokému obsahu kyanidu mohou být jedovaté. Pro dospělého člověka je 10 kusů hořkých mandlí nebezpečná dávka. V běžných obchodech seženeme sladké vyšlechtěné mandle, které obsahují pouze 0,1 procenta amygdalinu.
Zdroje: https://www.mindbodygreen.com/articles/eating-almonds-may-lower-risk-of-prediabetes-study-finds;
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323042#how-to-add-nuts-to-your-diet;
https://www.kp.ru/putevoditel/eda/orekhi/mindal/;
Pixabay