Bojujete s nedostatkem bílkovin ve stravě? Nechcete jíst každý den maso a myslíte si, že bez něj to zkrátka nejde? Pojďme se podívat na 5 snadno dostupných zdrojů bílkovin, které vám doma nesmí chybět.

Čočka

Čočka je u nás snadno dostupným rostlinným zdrojem bílkovin. Obsahuje jich okolo 26 g/100 g. Pyšnit se může také spoustou dalších vitamínů, minerálů - zejména železem, a vlákninou. Nemusíte však stále dokola vařit starou českou klasiku, v posledních letech přišla do módy zejména čočka červená, která benefituje nejen krátkou dobou vaření a výbornou chutí. Avšak pozor, pokud na čočku nejste zvyklí, měli byste ji zařazovat do jídelníčku postupně, ideálně namočit do vody předem, abyste předešli plynatosti a podpořili stravitelnost potraviny.

Fazole

Když už je řeč o luštěninách, určitě nesmíme zapomenout na fazole, kterých je také spousta druhů. 100 g černých fazolí dokonce obsahuje přibližně 22 g bílkovin na 100 g, což je víc než slušné číslo. Černé fazole v sobě také ukrývají kromě bílkovin značné množství draslíku, vápníku a hořčíku a hodí se tak mimojiné pro lidi trpící vysokým krevním tlakem. Můžete také vyzkoušet klasické fazole červené nebo bílé, koupit syrové či v konzervě, pokud si ale koupíme fazole v syrovém stavu, opět nezapomeňme na pravidlo s namáčením a postupným zařazováním do jídelníčku.

Řecký jogurt

Dochází vám nápady na snídaně a svačinky, nebo v nich chybí dostatečné množství bílkovin? Nezoufejte, řecký jogurt situaci zachrání. Počet bílkovin se samozřejmě liší v závislosti na výrobci, ale zpravidla se pohybuje okolo 10 g bílkovin na 100 g, což vůbec není špatné číslo. K snídani či k svačině jej můžeme zkombinovat s ovocem a oříšky či semínky, které nám doplní vlákninu s vitamíny a minerály. K obědu či k večeři si zase můžeme z řeckého jogurtu připravit skvělý dip k hlavnímu chodu. Stačí přidat česnek, sůl, pepř, popřípadě nějaké bylinky nebo jiné koření a zdravá "tatarka" je na světě.

Vejce natvrdo

Dalším skvělým a snadno dostupným zdrojem bílkovin jsou vejce. Pokud hledáte nejzdravější formu, určitě doporučujeme vejce natvrdo, pokud jste fanoušci vajec smažených, jednou z nejlepších variantou je smažit na přepuštěném másle zvaném Ghí. Z celého vařeného vejce (v závislosti na velikosti) můžeme získat kolem 10g bílkovin. Vejce jsou také velice variabilní potravina, ze které můžeme udělat nespočet pomazánek či je jíst jen tak k pečivu a zelenině. Neměli byste zapomínat na fakt, že osolený žloutek se lépe tráví. Stejně jako u masa a jiných živočišných výrobků je důležitá kvalita a podmínky, které zvíře během života má, protože čím lepší podmínky, tím kvalitnější stravu dostaneme. Nebojte se tedy optat ve zdravých výživách či u sousedů, zda byste nemohli odkoupit vejce domácí. Výsledek určitě stojí za to.

Proteinový prášek

Jste věčně zaneprázdněným člověkem, který nemá na přípravu jídla čas ani náladu? I zde existuje řešení. Na internetu lze nalézt proteiny pro každého podle jeho speciálních potřeb. Na trhu jsou veganské, syrovátkové, s příměsí vitamínů a minerálů a spoustu dalších. Velice oblíbenou variantou se stal i protein s drcenými ovesnými vločkami po ránu pro lidi, kterým pevná strava v brzkých hodinách nevyhovuje. Pokud k tomu zakousnete ještě nějaké jablko či banán, máte po ránu téměř plnohodnotnou snídani, nad kterou nestrávíte víc jak 5 minut a zasytí na několik hodin.

Podobných a snadno dostupných zdrojů bílkovin bysme nalezli určitě ještě spousty, dnes jsme si ukázali ukázku těch snadno dostupných a chutných potravin, na které se často zapomíná. Tak co si dneska dáte k večeři?

Zdroje: freepik.com, health.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář