Předběžné epidemiologické studie (zveřejněny v červnu 2021 v Saudi Journal of Biological Sciences) naznačují, že konzumace jogurtu může pomoci zlepšit klinické výsledky v případech COVID-19.
Kromě zdravotních výhod je jogurt jednou z nejuniverzálnějších potravin. Můžete ji jíst jako svačinu, použít ji do nápojů nebo dipů, vařit s ní apod. Není divu, že spotřeba na obyvatele mezi Američany vzrostla v roce 2020 o 7 procent, což uvádí Mezinárodní asociace mléčných výrobků.
Ale výběr jogurtu se stal trochu složitějším. Dnes se nerozhodujeme jen mezi broskví, jahodou či dalším nepřeberným množstvím různých příchutí, ale setkáváme se s uličkami v obchodech, které jsou přeplněny potravinami v řeckém, islandském a australském stylu a dalšími možnostmi. Mluvili jsme s odborníky na výživu a dalšími odborníky, abychom rozebrali zdravotní rozdíly mezi každým jogurtem, který uvidíte v supermarketu.
Jaké jsou zdravotní výhody jogurtu?
Podle Akademie výživy a dietetiky je jogurt na bázi mléka přirozeně bohatý na bílkoviny a dodá Vám až 45% vápníku, který za den potřebujete . Zároveň je také dobrým zdrojem draslíku, který podle American Heart Association pomáhá zmírnit napětí v cévách, což může pomoci snížit krevní tlak. Recenze z dubna 2021, která byla publikována v Journal of Dairy Science zjistila, že fermentované mléčné výrobky jako jogurt mohou pomoci snížit vysoký krevní tlak, neboť se vyrábí tzv. fermentací a všechny jogurty a mléčné výrobky takto vyráběny obsahují probiotika. Tyto užitečné bakterie mohou pomoci zachovat nebo obnovit zdravé mikroorganismy ve vašem trávicím traktu a hrát klíčovou roli v imunitní reakci vašeho těla, což potvrzuje i Národní centrum pro doplňkové a integrované zdraví.
Pokud se jogurty stanou pravidelnou součástí vaší stravy můžou také pomoci k udržení zdravé hmotnosti, což je podloženo systematickým přehledem 22 studií publikovaných v květnu 2016 v časopise International Journal of Obesity. Studie zveřejněné v říjnu 2017 v PLoS One dokonce zjistili, že lidé, kteří jedí jogurt alespoň jednou týdně, měly o 18 % nižší pravděpodobnost vzniku onemocnění dásní.
Jak si vybrat zdravý jogurt
Než si vyberete jakýkoli jogurt, měli byste si přečíst etiketu a pamatovat na to, že označování probiotik může být leckdy matoucí a vždy je potřeba kontrolovat pečeť "živé a aktivní kultury". Čím více kultur ve vašem jogurtu, tím lépe.
Kromě toho jsou největší věcí, kterou je třeba kontrolovat, přidané cukry. Podle údajů USDA jogurt obsahuje 5 až 10 g přírodního cukru ve formě laktózy, ale mnoho společností přidává více, a to zejména do ochucených nebo nízkotučných jogurtů. Podle jednoho britského průzkumu z roku 2018 měly ovocné a jiné ochucené jogurty více přidaného cukru než ty určené pro děti. Z tohoto důvodu mnoho odborníků na výživu doporučuje držet se čistého jogurtu a přidat vlastní přísady podle své chuti.
Kromě těchto obecných pokynů by vám následující informace měly pomoci vybrat si něco zdravého bez ohledu na to, co upřednostňujete.
Tradiční jogurt
Tradiční jogurt se vyrábí zavedením „živých kultur“, neboli bakterií, do mléka, aby mohly přeměnit laktózu nebo cukry na kyselinu mléčnou (jeden z důvodů, proč někteří lidé s nesnášenlivostí laktózy někdy mohou jíst jogurty). Tradiční jogurt může být vyroben jednak z odtučněného mléka, 2 % mléka nebo plnotučného mléka. Zatímco obsah tuku je osobní preferencí, výzkum ukázal, že plnotučné mléčné výrobky mohou zvýšit sytost a jsou spojeny s nižší mírou obezity. Navíc recenze z roku 2019 v časopise Advances in Nutrition zjistila, že plnotučné mléčné výrobky, a zejména jogurty, nemají negativní vliv na citlivost na inzulín, krevní lipidové profily nebo krevní tlak a ve skutečnosti mohou chránit před kardiovaskulárními chorobami a 2. typem cukrovky.
Řecký jogurt
Řecký jogurt se vyrábí scezením tradičního druhu, aby se odstranila syrovátka, což ji činí hustší a koncentruje některé živiny. Řecký jogurt má obvykle dvakrát tolik bílkovin (asi 15 g) než běžný jogurt, říká Carrie Lam, MD, z Lam Clinic of Integrative Medicine v Tustinu v Kalifornii. Řecký jogurt je hustější a krémovější textury, která je snáze stravitelná než některé jiné druhy. Obecně se vyrábí z plnotučného mléka, ale najdete i odtučněné a 2 %.
Islandský jogurt
Tento tradiční islandský fermentovaný mléčný výrobek, známý také jako skyr, je něčím mezi sýrem a jogurtem. Je hustší a ještě více nabitý bílkovinami než řecký jogurt, s přibližně 20 g a malým přídavkem tuku (tradičně se skyr vyrábí z odtučněného mléka) nebo cukru. Chuť je popsána jako mírnější než řecký jogurt a má přirozeně nízkou hladinu cukru a laktózy, říká Diana Gariglio-Clelland, RD, registrovaná dietoložka, která vede blog PlateJoy.
Australský jogurt
Tento neoslazený jogurt bývá krémový, ale ne hustý. Avšak bohatý na vysoký obsah bílkovin. Vyrábí se z odtučněného mléka a smetany nebo někdy jednoduše z plnotučného mléka a vaří se pomaleji a déle než jiné druhy. Hladká struktura a jemná chuť jsou výsledkem pomalého procesu kultivace.
Francouzský jogurt
Tento jogurt je vytvořen technikou, ve které se plnotučné mléko a živé kultury spojí a nechají se kvasit až osm hodin. Zachovává si část své sladkosti (a laktózy), ale je hustší než jiné jogurty, jako jsou například australské druhy.
Nondairy jogurt
Veganský jogurt může znít zdravě, ale jejich nutriční hodnoty se můžou značně lišit v závislosti na tom, zda jsou vyrobeny ze sóji, ovesného mléka, kokosového mléka nebo jiných přísad. Analýza z roku 2021 v časopise Foods zjistila, že šest jogurtů na rostlinné bázi byly podobné výrobkům, které obsahovaly sóju, kokosové ořechy, kešu, mandle a konopí, avšak měly obsah proteinu srovnatelné. Podobně rostlinné jogurty mají tendenci se velmi lišit v mikroživinách, jako je vápník a vitamín D a často je třeba je obohatit. Výsledkem je více zpracovaný produkt, který může obsahovat přidané cukry, příchutě a zahušťovadla.
Zdroje: everydayhealth.com, Freepik