Cukr je pro tělo špatný a je to něco, od čeho se opravdu chcete snažit držet dál. Jakkoli je to chutné, je to extrémně návykové. Cukr je velmi kalorický a není pro vás vůbec dobrý. Nejen to, že cukr je klíčovým faktorem při cukrovce nebo stavech souvisejících s cukrovkou, jako je vysoká hladina tuku, protože je známo, že cukr zvyšuje hladinu cukru v krvi a vaše triglyceridy, což je vysoce rizikový faktor pro srdeční choroby.
Všichni pijeme bez problémů několikrát denně několik tun cukru a nevšímáme si škod, které si sami způsobujeme. Plechovka sody obsahuje třicet dva gramů cukru, což je šest procent vašeho denního kalorického příjmu. Takže v jedné plechovce sody je osm čajových lžiček cukru, které by se rovnaly třiceti dvěma gramům, a to je rozhodně příliš mnoho cukru, a to je jen na jeden nápoj. Mnoho lidí si tedy může položit otázku, co lze použít místo cukru?
Proč byste měli vyzkoušet sirupy bez cukru
Sirup bez cukru je dnes velmi populární a oprávněně. Měli byste je vyzkoušet, protože jsou opravdu lahodné a sirup bez cukru můžete přidat téměř do čehokoli. Existuje celá řada příchutí, jako karamel, jahoda, broskev, mango, granátové jablko, malina apod.
Existuje nejen mnoho dalších příchutí, ale také široká škála nápojů, které lze připravit, ať už jde o horký nebo studený nápoj, na hubnutí nebo si jen chcete užít koktejl bez pocitu viny s některými přáteli. Můžete dát nějakou zmrzlinu bez cukru, abyste jí dodali chuť. Pokud se jen snažíte sledovat svoji váhu a snažíte se tak vyhnout stolnímu cukru, je zde několik příkladů různých druhů nápojů, které lze připravit pomocí sirupu bez cukru:
• Horká nebo studená káva, jako je matné kořeněné latte nebo fudge brownie moka.
• Pokud je koktejl to, na co máte náladu, můžete zkusit čerstvou agávu Margarita nebo čerstvé Melontini.
• Pokud sledujete svoji váhu, můžete se rozhodnout vyzkoušet lahodný koktejl nebo smoothie, jako je smoothie Carrot Mango nebo Dreamy Spiced Pumpkin Milkshake.
Cukr ničí naše zdraví
Existuje mnohem více způsobů, jak začlenit sirup bez cukru do své každodenní stravy. Mohou být přidány nejen k nápojům, ale lze je přidat téměř ke všemu. Může být přidán do vašich dezertů pomocí sirupu místo cukru. Pokud se chcete vyhnout tomu, aby vaše děti dostaly běžný stolní cukr, byla by to pro vaše děti lepší alternativa konzumace, protože je méně toxická než běžný cukr. Ve světě, ve kterém dnes žijeme, se lidé mnohem více zaměřují na své zdraví než kdykoli předtím. Naše potraviny jsou nabité přísadami a konzervačními látkami a ničí to naše zdraví. Musíme si proto uvědomit, co do těla vkládáme, a pokusit se co nejvíce omezit používání cukru.
Ačkoli sirup bez cukru není doplňkem stravy nebo pomocníkem, je lepší volbou ke konzumaci, než konzumovat vysoce kalorický zpracovaný stolní cukr. Spolu s různými příchutěmi je většina z nich také s nulovou kalorií, což vám umožní vychutnat si mnoho různých příchutí, které jsou k dispozici. Pokud to myslíte vážně se snahou držet se stranou od cukru, ale nechcete ztratit schopnost vychutnat si nápoj, pak je to něco, co byste chtěli začlenit do svého každodenního života. Omezení cukru a jeho nahrazení nápojem nebo dezertem s použitím vaší oblíbené příchuti sirupu bez cukru pomůže snížit negativní vliv na cukrovku nebo nemoce související s cukrovkou a pomůže vám ohromně snížit spotřebu zpracovaného cukru.
Na co si dát pozor?
Cukr může mít mnoho jmen, takže si na štítcích s potravinami dávejte pozor na tato slova: glukóza, kukuřičný sirup, sacharóza, fruktóza a sorbitol. Kromě přímé konzumace cukru se všechny zpracované potraviny obsahující bílou mouku v našich tělech přemění na cukr. Tímto způsobem je konzumace rafinovaných sacharidů jako opětovné naplnění našeho těla cukrem.
Naše tělo reaguje na přetížení cukrem různými negativními způsoby. Emocionálně můžeme být nevrlí, zapomnětliví, smutní, neschopní soustředit se a dokonce i naštvaní. Naše těla fyzicky reagují nadměrnou žízní, častějším močením, únavou a bolestí hlavy.
V našich mozcích je chemická látka známá jako BDNF (neurotrofický faktor odvozený od mozku), který pomáhá vyvíjet novou mozkovou tkáň. Cukr v našich systémech ve skutečnosti snižuje hladinu této chemické látky v našem mozku a není divu, že nízké hladiny BDNF mohou mít za následek depresi, OCD, demenci a dokonce Alzheimerovu chorobu. Můžeme však tuto hladinu BDNF zvýšit jak cvičením, tak i lepší stravou.
Zdroje: www.workoutmommy.com, www.freepik.com