Každý chce mít rychlý metabolismus. S přibývajícím věkem se však naše sny o rychlém metabolismu mohou stát hůře dosažitelnými. Tělesné změny v pružnosti cév, svalové hmotě a hladině hormonů mohou mít velký vliv na naši bazální rychlost metabolismu, takže je těžší udržet si stejně rychlý metabolismus, jaký jsme měli v mládí. Ačkoli svůj věk ani genetické předpoklady nemůžete ovlivnit, existují jednoduché změny ve stravování, které můžete provést, abyste svůj metabolismus zlepšili.
"Dobrou zprávou je, že to, co jíme - což děláme každý den - může mít velký a trvalý vliv," říká odbornice na výživu a autorka Maggie Moonová v rozhovoru pro časopis Prevention.
Zde je 6 jednoduchých změn, které byste měli provést ve svém jídelníčku po čtyřicítce, abyste udrželi svůj metabolismus (a postavu) v kondici:
"S poklesem produkce estrogenu u stárnoucích žen se hůře vstřebává vápník," vysvětluje odbornice na výživu Rebecca Scritchfieldová, autorka knihy Body Kindness. Studie ukázaly, že u žen po menopauze se hladina vstřebávání vápníku výrazně zhoršila. "Ženy po padesátce by se měly zaměřit na zhruba 1 200 miligramů vápníku denně a ženy po čtyřicítce by se měly snažit o zhruba 1 000 miligramů vápníku denně," říká Scritchfieldová. Mnoho obilovin, rostlinných mlék a listové zeleniny jsou dobrými zdroji této důležité živiny.
Sodík je hlavní složkou našich potravin, ale nejen v našich oblíbených slaných pochutinách. "Mnoho lidí si neuvědomuje, že například porce solených arašídů obsahuje stejné množství sodíku jako krajíc chleba nebo šálek mléka," vysvětluje Andy Bellatti, odborník na výživu z Las Vegas a strategický ředitel organizace Dietitians For Professional Integrity, v článku pro časopis Prevention. Výzkum také ukázal, že snížení příjmu sodíku může pomoci zlepšit rychlost metabolismu s přibývajícím věkem. "Nadýmání je během menopauzy velmi časté a strava s vysokým obsahem sodíku může nadýmání nejen zhoršovat, ale také k němu v první řadě přispívat," říká Bellatti. "Zde je klíčové číst etikety; nespoléhejte se na to, jak slaná potravina chutná."
"EPA a DHA jsou omega-3 obsažené v rybách a rybím tuku, které potřebujete k tomu, abyste si s přibývajícím věkem udrželi zdravý mozek, srdce a oči," říká odbornice na výživu Christy Brissette, prezidentka společnosti 80 Twenty Nutrition. Pokud jste tak ještě neučinili, je načase začít jíst více ryb bohatých na omega-3, jako jsou losos, makrela, sardinky, pstruh a sleď.
Podle WebMD mohou ženy po třicítce ztratit až 3 až 5 % svalové hmoty každých deset let, což ztěžuje udržení rychlého metabolismu. Díky 8 gramům kvalitních bílkovin v jednom šálku (185 gramů) je quinoa vynikajícím rostlinným zdrojem bílkovin, zejména pro ženy, které se zdržují masa. Zařazení většího množství tohoto módního jedlého škrobnatého semínka do jídelníčku může pomoci udržet stabilní hladinu energie a odvrátit pády.
Mnoho žen se vyhýbá sójovým potravinám, jako je edamame, tempeh a tofu, kvůli mýtům o souvislosti sóji s rakovinou prsu. Pro toto tvrzení však existuje jen velmi málo přesvědčivých důkazů. "Tyto potraviny jsou bohaté na rostlinné estrogeny, které mohou pomoci snížit návaly horka," vysvětluje Scritchfieldová. Navíc bylo prokázáno, že potraviny bohaté na sóju snižují riziko srdečních onemocnění a osteoporózy.
Naše tělo potřebuje ke zpracování kalorií vodu. Pokud jste i jen mírně dehydratovaní, může se váš metabolismus zpomalit. Mnohé studie ukazují, že pití většího množství vody může prospívat hubnutí a udržování hmotnosti. Abyste si udrželi hydrataci, mnoho zdravotnických autorit doporučuje vypít denně osm 8hodinových sklenic vody (přibližně 2 litry).
Zdroje: womenworking.com, Unsplash.com