Snažíte se zhubnout? A stále bez úspěchu? Možná je na čase, zařadit do vašeho jídelníčku ovoce. A že nevíte, jaké je při hubnutí vhodné jíst? Zde je seznam 7 druhů ovoce, které je pro hubnutí ideální.

1. GRAPEFRUIT

Grapefruit je citrusový strom vyznačující se svou polosladkou až hořkou chutí. Půlka grapefruitu obsahuje pouhých 39 kalorií a 65% doporučeného denního příjmu vitamínu C a A. Grapefruit má navíc nízký glykemický index, což znamená, že uvolňuje cukr do krevního oběhu pomaleji. Toto ovoce se dá jíst jak samostatně, tak i jako ingredience do salátů či dalších pokrmů.

2. JABLKO

Jablko se stejně jako grapefruit vyznačuje nízkým obsahem kalorií a bohatým obsahem vlákniny. Výzkumy ukazují, že nejlepším způsobem konzumace je jablko celé, ne odšťavněné. Zároveň lze jablko zpracovat nejrůznějšími způsoby např. do salátů, koláčů či jogurtů.

3. BANÁN

I když je banán mnohdy kaloricky vydatnější než jiné druhy ovoce, je bohatější na živiny, především na draslík, hořčík a vitamíny. Jedna studie navíc ukázala, že konzumace jednoho banánu denně snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi.

4. POMERANČ

Jako všechny citrusové plody, i pomeranč má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitamínu C a vlákniny. Má také vysoce sytící vlastnost. Jeden pomeranč dokáže zasytit čtyřikrát více než croissant a dvakrát více než müsli tyčinka. Mnoho lidí konzumuje místo celého pomeranče pouze pomerančový džus. Studie prokázaly, že konzumace celého ovoce vede nejen k menšímu hladu, ale také ke zvýšenému pocitu sytosti. Proto pokud se snažíte zhubnout, je konzumace pomeranče vhodnější, než pití džusu.

5. MELOUN

Meloun obsahuje spoustu vlákniny, draslíku, vitamínu C a beta-karotenu. Na 100 gramů má meloun pouhých 15-30 kalorií. Díky vysokému obsahu vody pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v našem těle. Melouny si můžete vychutnat čerstvě nakrájené nebo jako ingredience do salátů. Snadno se také rozmixují na ovocné smoothie nebo zmrazí na ovocné nanuky. Jen pozor! Při větší konzumaci melounu se nedoporučuje kombinace s dalšími nápoji či s mléčnými výrobky.

6. KIWI

Kiwi je malý hnědý plod s jasně zelenou nebo žlutou dužinou a drobnými černými semínky. Kiwi je vynikajícím zdrojem vitaminu C, vitamínu E, kyseliny listové a vlákniny. Kiwi je možné jíst syrové či tepelně upravené, oloupané i neoloupané.

7. MARAKUJA

Jeden kus ovoce (cca 18 gramů) obsahuje pouhých 17 kalorií a je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu C, vitaminu A, železa a draslíku. Pro hubnutí se marakuja doporučuje konzumovat celá, lze ji ale i přidat do nápojů.

Zdroje: healthline.com, freepik.com

Podobné články

1 Komentářů

LIBUŠE ČERNÁ

před 3 roky

BUDU SE SNAŽIT S NADVÁHOU NĚCO Z VÝŠE UVEDENÉHO UDĚLAT - POUŽÍT.

Napište komentář