Ukázalo se, že ve skutečnosti je toto nadýmání víc, než si myslíme! Možná zním trochu hloupě, ale ve skutečnosti je to opravdu zajímavý proces!
Jste připraveni se na to se mnou podívat?! Pojďme se ponořit do hloubky!
Ale na začátek ... co je to nafouknutí?
Chci, abyste se hned teď dotkli svého žaludku. Ne, to není tvůj žaludek. Přesuňte ruku nahoru do oblasti bránice / hrudního koše. TO je tvůj žaludek. Váš žaludek se nachází přímo pod hrudníkem a hrudní kostí! Pokud si tedy představujete, že Váš žaludek je plný příliš velkého množství jídla, když jste nafouknutí, nemusí to být nutně pravda! Ve skutečnosti to nemá nic společného s tvým žaludkem! ????
Oblast, o které si obvykle myslíme, že je Náš „žaludek“, je ve skutečnosti tam, kde jsou naše střeva. Absorbují tunu živin z našeho jídla, než se zbaví odpadu. Když pracují na trávení jídla, mohou se skutečně rozšířit! Potom, když vtáhnou vodu, aby pomohli vytlačit odpad ... Buum.
Na druhou stranu to do značné míry znamená, že nějaké nadýmání je normální a KAŽDÝ to občas řeší. Teď se ale pojďme společně podívat, jaké potraviny nás to tohoto stavu dostávají? Takže voda + vzduch ve střevech = nadýmání. Existují ale věci, díky nimž naše střeva při trávení jídla dělají něco navíc.
Polykání vzduchu z pití přes brčko nebo vzduch ze žvýkačky
- Jezení příliš rychle - polykání zbytečného vzduchu
- Jezení příliš mnoho-tohle známe všichni.
- Jezení mastných jídel - pizzu Hawai jako příklad.
- Jezení potravin, které vytvářejí plyn ve střevech (fazole...… ehm ehm)
- Zácpa-je známo, že některé zdravotní stavy, jako je intolerance laktózy, syndrom dráždivého tračníku (IBS), Crohnova choroba a celiakie (intolerance lepku), způsobují nadýmání. Tyto podmínky jen ztěžují tělu trávení určitých potravin.
Dobře ... ale proč se někdy nafouknu, i když jím zdravé jídlo?!
Není to, to NEJHORŠÍ?v
Po zdravém jídle se můžete cítit trochu nafouknutí. Ale žádný strach! Pokud předem víte, jaké jsou tyto potraviny, můžete udělat několik věcí, aby se věci nevymkly kontrole. A stejně jako všechno ostatní, i každý je jiný! Potraviny, díky nimž jsme nafouknutí jako blázen, nás možná vůbec neovlivní.
- Mastné, tučné jídlo
- Umělá sladidla (na štítku potraviny vyhledejte sorbitol)
- Sycené nápoje (vzduch!)
- Mléčné výrobky
- Slané a zpracované potraviny s vysokým obsahem sodíku (konzervovaná polévka, mražené potraviny atd.)
- Syrová, křupavá zelenina - jako brokolice, květák, kel, růžičková kapusta, zelí a cibule
- Některé druhy ovoce, jako jsou meruňky, jablka, broskve, hrušky a švestky
- Fazole a čočka
- Celá zrna
Proč tedy tyto potraviny způsobují nadýmání? Jsou bláznivě bohaté na vlákninu, která je SKVĚLÁ pro naše tělo, ale vyžaduje trochu větší úsilí, aby je naše střeva strávila. Tyto potraviny produkují více plynu a obvykle nasávají více vody. Takže nás logicky nafouknou. Mějte také na paměti, že příliš rychlé stravování nám může způsobit nafouknutí bez ohledu na to, co jíme! Pojďme si na chvíli promluvit o břišním tuku…
Břišní tuk je jiný (a trvalejší) příběh. Nejprve, nemusíme se stresovat tím, že si po jednom jídle vytvoříte břišní tuk. Břišní tuk se objeví, když jíte více kalorií, než spálíte v průběhu času. Jinými slovy, přes noc nepřiberete kilo břišního tuku.
Nezdravé návyky, jako je konzumace tun cukru, necvičení, nedostatek spánku a genetika, mohou také způsobit přebytečný břišní tuk. Přestože je těžké přibrat na váze jen na břiše (pravděpodobně si všimnete celkového přírůstku hmotnosti), je nadbytečný tuk kolem břicha ve skutečnosti nebezpečný pro naše orgány.
Jak poznám, jestli je to jen nafouklé břicho nebo břišní tuk?
Dobře, řekněme, že Vaše džíny najednou nesedí. Jste nafouklý nebo je to břišní tuk ?! Existuje několik snadných způsobů, jak tento rozdíl zjistit.Je moje břicho najednou větší než před dnem nebo dvěma? Pravděpodobně nadýmání. Teď jsem jedl/a?
Kdy jsem naposledy jsem šla na záchod?
Je to ten čas v měsíci? Jsem dehydratovaná?
Pokud to byl den nebo dva ... je to pravděpodobně již zmíněné nadýmání. Pokud jste nezaznamenali nějaké změny na celém Vašem těle. Jestli se Váš životní styl změnil a Vaše strava není vyvážená, nebo pokud tolik necvičíte, může to být břišní tuk.
No a teď, když víme, co způsobuje nadýmání, jak se ho zbavíme?!
Nejprve se tomu pokusme zabránit! Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je vyhýbat se nebo jíst méně potravin, které nás nafouknou. Jak jsem již zmínila dříve, každý je jiný, takže může trvat několik pokusů, než zjistíme, jaké potraviny nám způsobují potíže. Tady přichází moje láska k deníku potravin!
Můžete také zkusit ...
- Jíst pomaleji, více žvýkat nebo jíst menší častější jídla.
- Hluboké dýchání ke stimulaci zažívacího traktu a zmírnění bolesti a nepohodlí.
- Popíjení teplého nápoje, pokud máte zácpu. Kofein může také pomoci!
- Posilujte své nitro.
- Samozřejmě, pokud máte potíže s chronickým nadýmáním nebo jinými problémy, požádejte o pomoc svého lékaře.
Co ta druhá možnost?
Zbavení se břišního tuku je možné se správným množstvím práce a času.
Cvičení - aerobní (myslím kardio) je nejlepší pro spalování tuků! Můžete začít každodenní procházkou nebo se podívat na některá videa na internetu. Jestli jste připraveni to rozběhnout, trénink s vysokou intenzitou intervalu spálí tuky. Dále upravte si stravu - Je nejdůležitější vyhnout se konzumaci více kalorií, než spálíte. Snažte se jíst více vlákniny, méně sacharidů a pít hodně vody! Vyhněte se sladkým a zpracovaným věcem. Spánek také záleží! Získání 7 nebo 8 hodinového spánku se může zdát nemožné, ale pro naše tělo to opravdu znamená velký rozdíl!Především si pamatujte toto:
Milujte své tělo po všechny dny, ať už Vaše břišní svaly vypadají.. nebo je jen Vaše břicho trochu nafouklé. Pokud potřebujete udělat nějaké změny, abyste se cítili lépe, jděte do toho! Ale vězte, že tělo nikoho nevypadá perfektně každý den.
Zdroje: blogilates.com, freepik.com