Vaření je zábavné, dokud nepřijde na řadu úspora času a usnadnění života. Využívání služby dodávání jídelních souprav je jedním ze způsobů, jak mít v kuchyni časově nenáročný a zároveň cenově dostupný zážitek prostřednictvím kupónů Dinnerly. Pokud však přesto toužíte po domácím jídle, můžete se naučit některé kuchařské dovednosti, které jsou důležité nejen pro profesionály, ale i pro lidi, kteří vaří doma.

Sedm různých kuchařských dovedností, které vám mohou pomoci stát se dobrým kuchařem, probíráme v tomto článku. Začněte s...

1. Mise En Place

Mise En Place je francouzský výraz, který znamená "uvedení na místo" a je ideální pro přípravu kuchyňského vybavení a potravin před servírováním. Tato dovednost se běžně používá v profesionálních kuchyních a kuchařských show.

Použití Mise En Place

Použití metody Mise En Place je snadné díky těmto jednoduchým pokynům:

  • Vypracujte si plán a mějte po ruce svůj recept.
  • Zajistěte si všechny ingredience a vybavení potřebné k vaření.
  • Umyjte, nakrájejte, nakrájejte na kostky, nasekejte a zvažte všechny své ingredience, jednu po druhé.
  • Ulož je do nádob, misek a kontejnerů správné velikosti, aby se snadno vyjímaly.
  • Umístěte přísady v blízkosti místa vaření pro lepší dostupnost.

2. Porozumění moukám

Používání mouky vypadá jako jednoduchý úkol. Pokud si však pro mouku zajdete do supermarketu, setkáte se s mnoha druhy. Méně důkladný recept by potřeboval mouku, proto je důležité vědět, který druh mouky je pro vaše potřeby nejlepší.

Výběr mouky je důležitý také proto, že se snažíte přidat výživové hodnoty nebo máte dietní omezení. Některé běžné domácí mouky najdete v obchodech s potravinami. Mouka je základní surovinou pro výrobu chleba, koláčů a pečiva.

Síla mouky je zastoupena v kvalitě a množství bílkovin. Ta se u jednotlivých mouk liší. Kvalita bílkovin udává sílu mouky, která je výsledkem při výrobě chleba. Ve mlýnech na mouku se běžně mísí tvrdá jarní pšenice s tvrdou ozimou pšenicí, aby se získala mouka vysoké kvality.

3. Odhalení vůně

Pokud vaříte a zápach zůstává hodiny nebo dny v celém domě, může to být dost nepříjemné. Lze jej odstranit úpravou úklidových postupů. Existuje několik způsobů, jak si s těmito pachy poradit. Několik tipů pro úklid je následujících:

  • Použití octa - Ocet je nejlepším nástrojem pro přírodní čištění. Pomůže vám zbavit se jakéhokoli nechutného zápachu. Směs octa a citronové šťávy můžete použít k otření povrchů, které byly použity k přípravě jídla. Ocet také zneškodňuje poletující pachy ve vzduchu. Postavením hrnce na sporák a naplněním šálkem vody a třemi lžícemi octa na několik minut varu můžete z kuchyně vyrazit hnusný zápach.
  • Vytvořte sladce vonící - Příjemnou skořicovou vůni vytvoříte, když hrnec se třemi šálky octa a hrstí skořicových tyčinek dáte na několik hodin vařit. Stejný hrnec použijte k vaření jídla a osvěžíte tak vzduch.
  • Přijďte na čerstvý vzduch - Než začnete vařit, otevřete okna, pokud není nadměrné počasí. Tím dojde k cirkulaci vzduchu a uvolnění části vůně.

4. Užijte si proces

Je důležité, abyste si vaření užívali. Následující čtyři tipy jsou důležitými nástroji, které vám pomohou si vaření v kuchyni užít.

  • Vybavte se správnými nástroji - Vaše kuchařské dovednosti se zlepší díky správnému vybavení. Investujte do kvalitního nářadí na vaření, protože vám ušetří čas i slzy a změní vaše kuchařské dovednosti.
  • Připravte si kvalitní nářadí na vaření.
  • Znejte své ingredience - Rozumějte svým surovinám pro vaření. Umožní vám to odpovídajícím způsobem upravit váš recept. Dobrým zvykem je také používat čerstvé a kvalitní suroviny, které dodají vašim pokrmům více chuti.
  • Pochopení základních kuchařských technik - Nejlepší způsob, jak se naučit základní dovednosti, je absolvovat krátké kurzy kuchařských technik, abyste pochopili používání nože, vaření v pošírovacím hrnci a přípravu vývaru.
  • Praktikujte - Chcete-li se zdokonalit ve vaření, stačí neustále trénovat, abyste dosáhli stálého pokroku. Pokud se cítíte jistí v základech vaření a máte mnoho znalostí o surovinách, nebojte se experimentovat s čímkoli novým.

5. Být přizpůsobivý

Je dobré být flexibilní a připravený změnit své plány nebo nápady na základě jakýchkoli nových informací. Mohou nastat situace, jako je přizpůsobení objednávky výběru zákazníka, který může změnit způsob přípravy pokrmu. Je lepší procvičovat své schopnosti přizpůsobivosti prostřednictvím nových způsobů dokončení práce v různých situacích a naučit se přijímat změny ve svých preferovaných metodách.

Čím flexibilnější budete, tím více vám to pomůže uvařit lepší jídlo. Kuchař by měl pro nový pokrm vybírat správné ingredience a před podáváním může pokrm náhle upravit.

6. Vytváření textury

Struktura jídla může být stejně důležitá jako chuť. Existuje velké množství potravin s výrazně odlišnou texturou a různí lidé mohou mít pro různé druhy potravin odlišné popisy. Textura potravin je nejdůležitějším faktorem pro posouzení fyzikálního hodnocení kvality potravin.

Důležitou texturní charakteristikou při určování kvality potravin je jejich měkkost. Individuální preference jsou také faktorem různých textur, protože správná doba vaření a výběr vhodných příloh jsou hlavními faktory při vytváření uspokojivé textury.

7. Kombinování chutí

Složky se mohou vzájemně doplňovat. Chcete-li vytvořit vyvážený zážitek, řiďte se pěti základními chutěmi pro kombinování chutí.

  • Chuť & Aroma - Chuť a aroma se často používají zaměnitelně, nicméně se od sebe liší. Chuť je smyslový zážitek a chuť je spíše upozornění. Chuť se týká spíše textury, vůně a chuti potravin. Kdežto chuť jsou vaše chuťové pohárky, které poznají, zda je jídlo sladké, slané nebo kyselé.
  • Sladká - Sladké chutě mohou slaným pokrmům dodat jedinečnou hloubku. Pokud je jídlo příliš sladké, můžete to napravit pomocí ingrediencí, které máte po ruce.
  • Slané - Sůl může jídlo vylepšit a vyvážit. Slanosti můžete dosáhnout i jinými přísadami, včetně sójové omáčky, sýra, oliv atd.
  • .
  • Hořká - Lidé jsou citlivější na hořkost. Pokud je jídlo příliš ostré, můžete přidat sladkou složku, jako je cukr, med nebo sirup, abyste hořkost překonali.
  • .
  • Kyselá - Kyselá chuť může kombinací správných ingrediencí pokrm rozjasnit. Můžete si dopřát pikantní jídlo nebo přidat zásadní chuť nevýraznému pokrmu pouhým přidáním citronu nebo limetky. Podmáslí, ocet a citron jsou přísady s kyselou chutí.

Zdroje: artofhealthyliving.com, Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář