V dnešní době platíte více nejen za benzín, ale také v obchodě s potravinami. To znamená, že musíte najít chytré způsoby, jak ušetřit. Tyto tipy a strategie vám proto mohou pomoci ušetřit vaši peněženku. Vyzkoušíte je?

1. PLÁNUJTE DOPŘEDU

Před nákupem důkladně prostudujte co vám v lednici zbylo, abyste nekupovali zbytečně moc. Vytvořte si podrobný nákupní seznam podle svých potřeb a týdenního plánu nabídky a vezměte v úvahu, jak plánujete využit zbytky.

Před nákupem si dejte lehké občerstvení a držte se svého seznamu potravin, abyste se vyhnuli impulzivním nákupům z důvodu hladu. Než si naplánujete nákup, zkontrolujte nabídku v letácích, abyste zjistili, co je v prodeji, a pomocí slevových kupónů využijte výhody. Můžete se dokonce zaregistrovat online a dostávat kupóny a e-mailová upozornění od vašich oblíbených obchodů!

2. KUPUJTE SEZÓNNÍ POTRAVINY

Řiďte se aktuálním ročním obdobím a nakupte na základě čerstvých produktů v této sezóně. Jídlo v sezóně je obvykle levnější než mimo sezónu. Kupříkladu balení čerstvých jahod v sezóně seženete za cca 30-45 Kč, kdežto na podzim může být tato částka až dvojnásobná.. Nakupujte také na místním trhu, často tam najdete kvalitní potraviny.

3. PĚSTUJTE

Dáte mi určitě za pravdu, že není nic lepšího než vypěstované rajče z vaší vlastní zahrady. Rajčata dokonce dobře rostou v kontejnerech, pokud nemáte prostor pro zahradu a některá sousedství nabízejí komunitní zahrádkářské prostory. Začněte v malém a uvidíte, jak snadné je pěstovat čerstvé bylinky nebo pár jednoduchých druhů zeleniny. A pokud investujete trochu času do zmrazení nebo konzervování sklizně, můžete si letní odměnu užívat po celý rok.

4. POUŽIJTE I ZBYTKY

Než vložíte potraviny podléhající rychlé zkáze do košíku s potravinami, přemýšlejte o tom, jak je můžete co nejvíce využít. Agentura pro ochranu životního prostředí odhaduje, že Američané každý rok vyprodukují zhruba 30 milionů tun potravinového odpadu. Použití zbytků zeleniny, drůbeže v polévkách, dušených pokrmech a salátech minimalizuje náklady a poukazuje na vaši kreativitu v kuchyni. Například si můžete připravit pečené kuře k obědu a další porci zase na večeři!

5. VAŘTE SI

Zajít si někam s přáteli na oběd je určitě lehčí řešení. Pokud ale chcete své peněžence odlehčit, zkuste si oběd připravit doma a vzít si ho s sebou do práce. Příprava vlastního jídla vám navíc dává možnost kontrolovat všechny ingredience, které použijete. Udělejte si jednoduchý sendvič, salát či polévku. Pokud v práci nemáte přístup k lednici, používejte mrazicí obaly a nádoby k udržování správné teploty jídla.

Zdroje: webmd.com, Unsplash.com

Podobné články

1 Komentářů

Eva Málková

před 3 roky

A pak je ještě jedna možnost - NEJEZTE!

Napište komentář