Proteinové koncentráty se staly součástí života fitness. V dnešním článku rozebereme téma dvou živočišných proteinů. Který z nich je "lepší"?
Bílkoviny jsou nedílnou součástí pro náš organismus. Někteří lidé bílkoviny doplňují (pravidelně) pomocí koncentračních prášků, které obsahují vysoké procento bílkovin. Těchto produktů je velké množství, my se však dnes zaměříme na dva velmi známé - syrovátkový (whey) protein a kasein.
Oba tyto druhy pochází ze živočišného zdroje. Jsou to dva typy bílkovin, které se nacházejí v kravském mléce. Jsou snadno stravitelné a vstřebatelné. I přesto nesou určité rozdíly:
1. Syrovátkový protein
Tento protein se tráví rychleji, proto je vhodný společně se sacharidy jako doplňkové palivo například po cvičení nebo jako například přídavek do různých receptů či jídla.
Složení na 30 g (cca 1 odměrka):
- 2 g sacharidů
- 24 g bílkovin
- 1 g tuku
2. Kasein
Kasein se oproti syrovátkovému proteinu v těle déle tráví/rozkládá. Proto je vhodnější tento typ užívat na večer. Přes noc (v době spánku) podporuje regeneraci a stavbu svalové hmoty po fyzické aktivitě.
Složená na 30 g (cca 1 odměrka):
- 3 g sacharidů
- 24 g bílkovin
- 1 g tuku
Ve výsledku je dobré znát, že každý typ živočišného proteinu má výhody někde jinde, proto jsou oba vhodné k užívání. Určitě je dobré si uvědomit, že tyto prášky netvoří náhradu pestré stravy a je vhodné konzumovat kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů v podobě jídla.
Zdroje: fitnessgym.cz, kurzyatac.cz, freepik.com
unimoodof
před 2 rokyhttp://slkjfdf.net/ - Asuiwi <a href="http://slkjfdf.net/">Uxowuveva</a> oao.jsza.flatify.cz.cup.sl http://slkjfdf.net/