Odpad z potravin přispívá k emisím skleníkových plynů a plýtvá vodou a dalšími zdroji potřebnými k pěstování potravin. Zatímco průměrný spotřebitel není ve srovnání s velkými společnostmi velkým znečišťovatelem životního prostředí, přesto lze snížit plýtvání na minimum. A jak? To se dočtete zde!

1. VŽDY SI NAPIŠTE NÁKUPNÍ SEZNAM

Buďte k sobě upřímní. Jak často se vám stává, že jdete do obchodu a nevíte, co vlastně doma máte a nemáte? Nákup potravin, které jsou již v domácnosti, se nakonec může stát dalším zdrojem odpadu. Když si ale před odchodem do obchodu napíšete nákupní seznam, může vám to pomoci vyhnout se nákupu zbytečných potravin a omezit potenciální odpad.

2. VYVARUJTE SE VELKÝM NÁKUPŮM

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se vyhnout plýtvání potravinami jako spotřebitel, je nakupovat méně. Plná lednička může vypadat na pohled lákavě, ale často se stává, že tolik jídla běžná domácnost o 3-5 členech nemůže zkonzumovat. Pokud si ale každý týden uděláte několik kratších výletů do obchodu s potravinami, než jeden, může vám to zabránit v nákupu příliš velkého množství potravin a snížit tak množství odpadu.

3. ZAMYSLETE SE NEŽ JÍDLO VYHODÍTE

Zatímco plíseň je jednoznačným znamením toho, že něco patří do popelnice, není nutné vyhazovat potraviny, které se stále dají nějakým způsobem využít. Například mnoho zeleniny a ovoce může mírně změknout a změnit barvu zvlášť, když jsou zralé. Stále ale mohou skvěle doplnit polévky, smoothies nebo pečené pokrmy. I ze staršího chleba lze udělat strouhanku či krutony do polévky. Pojem „minimální trvanlivost do“ může být občas zavádějící - a proto pokud se produkty stále jeví čerstvé a použitelné, obvykle není problém je zkonzumovat.

4. USPOŘÁDEJTE SI LEDNICI

Uspořádání lednice vám může pomoci sledovat, co doma máte, a co naopak už potřebuje zlikvidovat. Při příchodu z nákupu proto umístěte nově zakoupené potraviny dozadu do lednice a naopak potraviny, kterým se blíží datum spotřeby umístěte dopředu.

5. MRAŽTE POTRAVINY

Mražení potravin vám může pomoci uchovat je pro pozdější použití a zabránit tak jejich zkažení. Mnoho čerstvého ovoce a zeleniny se při zmrazení dobře udržuje, prodlužuje se jejich trvanlivost a snižuje se množství odpadu. V mrazničce lze uchovat i jiné potraviny, jako je chléb, maso a dokonce i některá připravená jídla. Pro ty, kteří chtějí jíst udržitelněji, zmrazení extra čerstvého ovoce a zeleniny, když jsou v místní sezóně, může snížit potřebu jejich nákupu, když jsou mimo sezónu a pocházejí z dálky.

Zdroje: medicalnewstoday.com, Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář